Gå til sygdomsliste

Hvad er leverkræft?

Leverkræft er kræftsygdom, der opstår i leverens celler. Vær opmærksom på, at hvis en anden kræftform har spredt sig til leveren, er det ikke leverkræft, men stadig den oprindelige kræftform, og du skal derfor have en anden behandling end den her beskrevet. Spredning af anden type kræft til leveren er hyppigere end leverkræft.

Hvad er leverkræft?

Leverkræft opstår, når en ondartet knude vokser i leveren. Der er forskellige muligheder for behandling af kræft i leveren.

Her finder du kort information om leverkræft med links til videre læsning.

Fakta om leveren

Leveren sidder opad til højre i bughulen og har mange funktioner, blandt andet har den nogle enzymsystemer, der nedbryder alkohol, medicin, forskellige hormoner og giftstoffer. Læs mere:

Om leveren

Årsagen til leverkræft er oftest ukendt

Leverkræft ses hyppigere hos mennesker med skrumpelever (cirrose). Risikoen er større, hvis skrumpeleveren skyldes leverbetændelse (hepatitis B og C). Type 1 sukkersyge, højt alkoholforbrug, overvægt, rygning, visse kemikalier og ioniserende stråling øger også risikoen. Læs mere:

Årsager til leverkræft

Symptomer kan være kvalme, vægttab og smerter i leveren

Symptomerne på leverkræft kan begynde vagt og snigende med kvalme og vægttab, eventuelt feber. Nogle kan mærke noget, der fylder under ribbenskanten. Nogle gange kan man få akutte smerter i leveren (i øverste højre del af bughulen). Gulsot kan også være et symptom. Mange har ingen symptomer. Læs mere om symptomerne:

Symptomer på leverkræft

Undersøgelser er scanning og evt. vævsprøve

Hvis der er mistanke om leverkræft, får man udført en scanning af leveren. I mange tilfælde kan diagnosen stilles ved en scanning alene. Som regel kræves det dog, at kræftknuden kan ses med to forskellige metoder (f.eks. ultralyd og CT). I tvivlstilfælde tages en vævsprøve (biopsi), som bruges til at stille den endelige diagnose. Nogle gange tager lægen en blodprøve for et bestemt protein (alfa-1-føtoprotein), som ofte er forhøjet ved leverkræft. Læs mere:

Undersøgelser for leverkræft

Forskellige muligheder for behandling 

Hvis kræftknuden er lille, og der ikke er spredning uden for leveren, kan nogle patienter opereres. Andre kan få lokalbehandling rettet direkte mod kræften i leveren. Det kan f.eks. være ved at lukke af for blodtilførslen til den syge del af leveren (det hedder embolisering), der kan suppleres med lokal kemoterapi. En anden metode er at opvarme den kræftramte del af leveren (radiofrekvensbehandling). Læs mere om mulighederne for behandling:

Behandling af leverkræft

Gode råd til at håndtere livet med leverkræft

Læs om bl.a. kost, familieliv og arbejde – og også om reaktioner efter et kræftforløb. Læs mere:

At leve med leverkræft

Opfølgningsforløb efter behandlingen er slut

Efter du er færdig med din behandling for leverkræft, bliver du tilbudt opfølgningsbesøg i en periode, hvor du bliver undersøgt og har samtaler med en læge. Læs mere om opfølgningsforløbet:

Opfølgning ved leverkræft

Hvis leverkræften vender tilbage

Risikoen for, at leverkræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. Læs mere om behandling, hvis kræften kommer igen:

Tilbagefald ved leverkræft

Mød andre på det online mødeforum Cancerforum

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Leverkræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk

Leverkræft i tal

Leverkræft opstår hos cirka 410 personer om året i Danmark. Her kan du se statistik for, hvor mange der lever med sygdommen, og hvor mange der dør af den:

Statistik om kræft i leveren

Det er ikke leverkræft, hvis en anden kræftsygdom spreder sig til leveren

Vær opmærksom på, at leverkræft og levermetastaser ikke er det samme.

Leverkræft er kræft, der er opstået i selve leveren. Det kaldes primær leverkræft. Kræft, der har spredt sig til leveren fra en anden kræftsygdom, kaldes levermetastaser. Levermetastaser behandles forskelligt, alt efter hvilken kræftsygdom de stammer fra. Levermetastaser kaldes også sekundær leverkræft.

Læs om behandling af levermetastaser:

Levermetastaser

Mere viden om leverkræft

Her finder du relevante links, hvis du vil læse mere om leverkræft.

Links om leverkræft

Alt om leverkræft

Leverkræft – forsiden


 

Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Leverkræft" på Cancerforum.


Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende