Gå til sygdomsliste

Behandling af livmoderhalskræft i stadium IB

Livmoderhalskræft i stadium IB behandler lægerne som regel med operation. Man får fjernet livmoderen, bindevævet ved siden af livmoderhalsen og lymfeknuder i bækkenet. I enkelte tilfælde er det muligt at få en operation (trakelektomi), hvor selve livmoderhulen bevares, så man senere kan blive gravid.

Hvis kræftknuden er større end 4 cm og ikke er vokset uden for livmoderen, vil lægerne lave en individuel vurdering og beslutte, om den bedste behandling er operation eller kombineret strålebehandling og kemoterapi.

Kan man ikke tåle at blive opereret, bliver man tilbudt en kombination af kemoterapi og strålebehandling. Læs mere:

Behandling af stadium II, III og IV

Operation med udvidet fjernelse af livmoderen

Behandlingen af de lidt større kræftknuder (stadium IB) består i en udvidet (radikal) fjernelse af livmoderen. Det er en omfattende operation, hvor lægen fjerner livmoderen, bindevævet ved siden af livmoderhalsen samt de øverste to cm af skeden.

På tegningen kan man se livmoderen, æggelederne og æggestokkene. Selve livmoderen er pæreformet og vender spidsen nedad. Livmoderhalsen er den nederste smalle tredjedel af livmoderen, der vender ned mod skeden. Ved udvidet fjernelse af livmoderen fjernes

Da mine omgivelser gladeligt fortalte, at jeg endelig var nået halvvejs, brød jeg helt sammen - for det betød jo, at der var ligeså lang vej, som den tunge jeg allerede havde gået. Tiden gik, og pludselig var jeg i mål. Det var den vildeste lykkerus, og jeg græd af ren glæde og udmattelse.

Kvinde, 28 år, livmoderhalskræft

Fjernelse af lymfeknuder omkring livmoderen, hvis kræftknuden er mindre end 2 cm

Ved operationen får man også fjernet lymfeknuder omkring livmoderen. Tidligere fik man fjernet alle lymfeknuderne omkring livmoderen, men i Danmark undersøger man nu sikkerheden og gevinsten ved kun at fjerne de første lymfeknuder.

Fordelen ved denne teknik er en formodentlig lavere risiko for at få lymfødem efter operationen.

Om man kan nøjes med kun  at få fjernet disse såkaldte skildvagtslymfeknuder afhænger af kræftknudens størrelse,

Når  kræftknuden er mindre end  2 cm er risikoen for spredning til lymfeknuder ekstrem lille. Det er derfor  sikkert kun at fjerne skildvagtslymfeknuderne. Især fordi skildvagtslymfeknuderne bliver undersøgt for spredning med en ekstra grundig teknik.

Fjernelse af lymfeknuder omkring livmoderen, hvis kræftknuden er større end 2 cm 

Det er standardbehandling at fjerne alle lymfeknuderne omkring livmoderen, hvis kræftknuden er større end 2 cm.

Det gør lægerne, fordi man endnu  ikke ved, om det er sikkert kun at fjerne skildvagtslymfeknuder, når knuden er mere end 2 cm.

Derfor kører der for øjeblikket en forsøgsbehandling, hvor man først får fjernet skildvagtslymfeknuderne og derefter alle lymfeknuder i bækkenet. Er din kræftknude mere end 2 cm, kan du blive tilbudt at deltage i forsøget.

Din læge vil forklare dig de forskellige muligheder, når du er helt færdigundersøgt, og der skal tages stilling til valget af operationstype.

Æggestokkene bliver som regel ikke fjernet

Hos kvinder, der ikke er gået i overgangsalder, er det ikke nødvendigt, at man får fjernet æggestokkene. Det betyder, at man ikke kommer i overgangsalder på grund af operationen.

Indgrebet foretages ofte som en robotassisteret kikkertoperation. Det betyder, at man har færre smerter efter operationen, er hurtigere frisk og som regel kan udskrives efter 1-3 dage. Selve operationen tager cirka 3-4 timer. Hvis man får foretaget en traditionel operation gennem et åbent snit i maven, skal man regne med at være indlagt på sygehuset i 5-6 dage.

Bivirkninger ved udvidet fjernelse af livmoderen

Hvis man har fået foretaget udvidet fjernelse af livmoderen og fået fjernet lymfeknuder i bækkenet, kan man opleve en eller flere af disse bivirkninger:

  • Problemer med vandladning
  • Ansamlinger af lymfevæske i benene
  • Påvirkning af sexlivet

Problemer med vandladning

Ved operationen får man fjernet vævet omkring selve livmoderhalsen. De nerver, der styrer vandladningen er beliggende dybt i bækkenet i nærheden af dette område. Ved operationen kan nerverne til blæren blive beskadiget, og man kan derfor efter operationen opleve besvær med at mærke vandladningstrang og besvær med at tømme blæren helt. Lige efter operationen oplæres nogle derfor i at tømme blæren med et lille kateter, men de fleste lærer at træne blærefunktionen op igen. 

Det kan være en hjælp at lade vandet i tre omgange med en lille pause imellem, det såkaldte ’triple voiding’. Eventuelt kan et let pres over kønsbenet også hjælpe. Enkelte kvinder oplever kronske blæretømningsproblemer og må anvende kateter, hver gang de skal lade vandet.  

Ansamlinger af lymfevæske i benene

Når man fjerner lymfeknuder i bækkenet kan det hos nogle medføre ansamlinger af lymfevæske i underlivet (lymfocele), omkring kønsbenet og i benene (lymfødem). De fleste tilfælde af lymfocele giver ikke symptomer.

Hvis der opstår trykgener i underlivet kan man få udtømt væsken. Lymfødem er oftest forbigående, men hvis der opstår vedvarende gener kan de afhjælpes med støttestrømper, motion og fysioterapi. Læs mere:

Gode råd ved lymfødem

Sexlivet kan påvirkes, men kan også fungere igen efter behandling

Da de øverste to cm af skeden fjernes ved operationen, kan skeden føles kortere ved samleje. Det kan i begyndelsen give smerter ved samleje, men da skedens væg er meget elastisk, kan skeden - efter at syningen er helet og ved et aktivt sexliv - med tiden føles normal igen. 

Efter operationen skal skedetoppen have tid til at hele. Det anbefales derfor, at man venter minimum 8 uger med første samleje efter operationen. Man kan sagtens have anden form for seksuelt samvær i denne tid.

Operationen kan påvirke nogle af de nerver, der styrer orgasme, og det at man bliver fugtig i skeden ved seksuel stimulation og ophidselse. Det er derfor helt normalt, at man i den første tid efter operationen kan have lidt vanskeligere ved at få orgasme og føle sig ophidset. Psykologiske mekanismer kan også spille ind her. De fleste kvinder oplever, at dette normaliseres inden for de første 3-6 måneder efter operationen.

Kræft og seksualitet

Går man i overgangsalder efter operation?

Det er ikke nødvendigt at få fjernet æggestokkene ved operation for livmoderhalskræft. Hvis man stadig har menstruationer inden operationen, går man derfor ikke i overgangsalderen. Der kan være andre årsager til at få æggestokkene fjernet, og det er derfor vigtig at tale med kirurgen før operationen om fordele og ulemper.

Hvis æggestokkene fjernes, kan man blive behandlet med kvindelige kønshormoner. Kræft i livmoderhalsen påvirkes ikke af hormonbehandling, men det er en god idé at diskutere fordele og ulemper ved hormonbehandlingen med lægen. Læs mere:

Tidlig overgangsalder

Efter operationen vurderer lægen, om der er behov for yderligere behandling

Efter operationen bliver alt det bortopererede væv undersøgt i mikroskop. I mikroskopet kan lægen se:

  • Hvor dybt kræftforandringerne vokser ned i livmoderhalsen
  • Om der er kræftceller i de små blod- og lymfekar omkring kræftforandringerne
  • Om der er spredning til lymfeknuderne eller vævet ved siden af livmoderhalsen

Eventuel efterbehandling med strålebehandling og kemoterapi

Ud fra dette vurderer lægen, om man er færdigbehandlet, eller om der er behov for yderligere behandling i form af udvendig strålebehandling og kemoterapi.

Som regel vil efterbehandlingen omfatte 25 udvendige strålebehandlinger, og samtidig vil man få kemoterapi (cisplatin) en gang om ugen under forløbet med strålebehandlingen. 

Man kan desværre få bivirkninger af strålebehandling og kemoterapi. De er beskrevet i afsnittet om strålebehandling af lokalt fremskreden livmoderhalskræft.

Bivirkninger ved strålebehandling

Læs mere om kemoterapiens virkning og bivirkninger:

Cisplatin

Jeg har fået udvendige og indvendige strålebehandlinger og kemoterapi, og i dag er jeg kræftfri. Undervejs i mit forløb fokuserede jeg på at leve, som jeg plejer, fordi det var det, der virkede for mig. Jeg prøvede at holde fast i mit arbejde og at se min omgangskreds, men jeg var også god til at række ud efter støtte og praktisk hjælp hos familie og venner. Det hjalp at huske på, at jeg ikke var alene med sygdommen, og det fik jeg hjælp til af KIU og fra Kræftens Bekæmpelse.

Tidligere patient med livmoderhalskræft

Fertilitetsbevarende operation (trakelektomi), hvis knuden er mindre end 2 cm

Livmoderhalskræft kan også opstå hos unge kvinder, der har et ønske om at få børn. 

Hvis man ønsker at bevare sin evne til at få børn (fertilitet), kan man i nogle tilfælde få foretaget en operation, hvor man kun får fjernet livmoderhalsen, bindevævet ved siden af livmoderhalsen, den øverste del af skeden og skildvagtslymfeknuder i bækkenet. Det vil sige, at selve livmoderen bevares, så man senere kan gennemføre en graviditet. Denne type operation kaldes også for trakelektomi.

Trakelektomi foregår ved et robotkirurgisk indgreb. Lægen starter med at finde og fjerne de lymfeknuder, der dræner kræftknuden (skildvagtslymfeknuder). Herefter fjernes den nederste del af livmoderhalsen og det omgivende bindevæv samt de øverste 2 cm af skeden. Livmoderen med den resterende del af livmoderhalsen syes herefter på skedetoppen. 

Operationen afsluttes med, at der lægges et bændel rundt om den resterende del af livmoderhalsen. Formålet med dette er at støtte livmoderhalsens styrke i forbindelse med en eventuel graviditet.

Trakelektomi er kun muligt ved livmoderhalskræft i stadium IB, hvor kræftknuden er mindre end to cm. Operationen udføres kun på Rigshospitalet, da der kun foretages et lille antal af denne slags operationer om året i Danmark. 

Hvis man efter operationen bliver gravid, har man en øget risiko for abort og for tidlig fødsel. Der er dog blevet født en del børn i Danmark efter trakelektomi. Operationen medfører, at man skal føde ved kejsersnit på grund af det bændel, der er syet om livmoderhalsen.

Strålebehandling af livmoderhalskræft i stadium IB

Hvis kræftknuden er større end 4 cm, men er begrænset til livmoderen, vil lægerne vurdere ud fra din sygdom, om den bedste behandling er operation eller strålebehandling med samtidig kemoterapi.

Derudover er der nogle kvinder, der ikke kan tåle operation på grund af andre lidelser. Disse kvinder bliver i stedet tilbudt strålebehandling med samtidig kemoterapi.

Strålebehandling med samtidig kemoterapi giver ligeså gode chancer for at overleve kræftsygdommen som operation.


Mere om behandling af livmoderhalskræft:

Behandling af livmoderhalskræft

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft