Gå til sygdomsliste

Vaccination mod livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft skyldes en kronisk infektion med Human Papillomavirus (HPV).

Vaccine beskytter mod HPV-infektion

Der findes ingen behandling for HPV-infektion, men der er udviklet en vaccine mod HPV. Vaccinen blev godkendt til brug i Danmark i efteråret 2006.

Der findes to vacciner mod HPV-type 16 og 18, som er årsag til cirka 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Den vaccine, der i øjeblikket anvendes i børnevaccinationsprogrammet i Danmark, beskytter mod infektioner forårsaget af HPV-type 16 og 18, som kan give livmoderhalskræft.

Bliver man vaccineret, producerer man antistoffer mod de to nævnte HPV-typer. Det vil sige, at man bliver immun over for dem. For at få gavn af vaccinen skal man helst have den, før man bliver udsat for smitte med Human Papillomvirus –- det vil sige helst inden man har haft seksuel debut.

Vaccination kan dog også være relevant for piger og kvinder, der har haft seksuel debut. En undersøgelse har vist, at 85 pct. af kvinder i alderen 15-26 år vil have gavn af vaccination.

Da vaccinen kun beskytter mod 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft er det vigtigt at følge celleprøvekontroller fra livmoderhalsen (screening), selv om man er vaccineret.

Læs mere om HPV-vaccinen

Bliv opdateret på fakta om HPV-vaccinens effekt og mulige bivirkninger. Få indblik i forskellige kvinders historier om at leve med celleforandringer eller livmoderhalskræft.

www.cancer.dk/hpv


Alt om livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Livmoderhalskræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft