Gå til sygdomsliste

At leve med lungehindekræft

Det er forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for lungehindekræft, og efter behandlingen er færdig. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv og arbejde – og også om opfølgningsforløb og reaktioner efter et kræftforløb.

Lungehindekræft er desværre en sygdom, som er meget vanskelig at behandle fuldstændigt. Hverdagen vil derfor for de fleste være præget af en fortsat tæt kontakt til lægen og hospitalet - også efter endt behandling.

Det er forskelligt, hvor fysisk mærket man er af sygdommen. Nogle kan have en tilværelse, hvor de er i fuldt vigør, mens andre er mere mærkede af sygdommen.

For langt de fleste vil lungehindekræften være en kronisk sygdom. For nogle vil der være kortere eller længere pauser (måneder eller år) i behandlingen.

Mange oplever åndenød

Ved åndenød har man svært ved at trække vejret, og det kan være meget ubehageligt ikke at kunne få luft.

Åndenød kan også påvirke din fysiske og psykiske tilstand i forskellige grader. For nogle kan det være nødvendigt at ligge i sengen det meste af døgnet.

Her kan du læse mere om åndenød og få råd til, hvad du kan gøre:

Åndenød ved lungekræft

De fleste vil løbende skulle have behandling af symptomer eller lindrende behandling. Du kan læse mere om behandlingsmulighederne, hvis kræften begynder at vokse igen samt om behandling af symptomer:

Behandling af tilbagefald af lungehindekræft

Par går tur på stranden

Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det under og efter behandlingen. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv under forløbet.

Reaktioner og følelser

Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig, og nogle oplever, at reaktionen først kommer, når behandlingen er overstået. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet.

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Hvad kan jeg selv gøre? 

Gode råd om kost, fysisk aktivitet, alternativ behandling og hvordan man kan håndtere bivirkninger:

Hvad kan du selv gøre

Træning og genoptræning

Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.

Flere kommuner tilbyder genoptræning for kræftpatienter. Det kan f.eks. være en fysioterapeut, som kan guide dig.  Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.

Hvis du er i behandling med kemoterapi, kan du søge om at blive tilknyttet motionsholdet Krop og Kræft, som er intensiv træning under behandling.

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over sundhedstilbud i din kommune eller region til bl.a. kræftpatienter. Læs mere her:

Sundhedstilbud

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Genoptræning

Sygdommen kan påvirke din seksualitet

Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten.

Seksualitet

Gode råd til bivirkninger og senfølger

Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.

Bivirkninger og senfølger

Kost og kræft

Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.

Kost til kræftpatienter

Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer

Arbejde under og efter kræftforløbet

Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.

Arbejde og kræft

Mentale teknikker og tro

Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.

Mentale redskaber

Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan være en hjælp at tale med en professionel. Du kan f.eks. tale med din læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen. Læs mere:

Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud

Offentlige rehabiliteringstilbud

På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:

Sundhedstilbud

Mød andre i samme situation:

Du kan oprette en profil på cancerforum, og dele dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Lungehindekræft'.

Cancerforum.dk

Læs alt om lungehindekræft:

Lungehindekræft - forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lungehindekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende