Livet med lungehindekræft
Det er forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for lungehindekræft, og efter behandlingen er færdig. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv og arbejde – og også om opfølgningsforløb og reaktioner efter et kræftforløb.
Lungehindekræft er desværre en sygdom, som er meget vanskelig at behandle fuldstændigt. Hverdagen vil derfor for de fleste være præget af en fortsat tæt kontakt til lægen og hospitalet - også efter endt behandling.
Det er forskelligt, hvor fysisk mærket man er af sygdommen. Nogle kan have en tilværelse, hvor de er i fuldt vigør, mens andre er mere mærkede af sygdommen.
For langt de fleste vil lungehindekræften være en kronisk sygdom. For nogle vil der være kortere eller længere pauser (måneder eller år) i behandlingen.
Mange oplever åndenød
Ved åndenød har man svært ved at trække vejret, og det kan være meget ubehageligt ikke at kunne få luft.
Åndenød kan også påvirke din fysiske og psykiske tilstand i forskellige grader. For nogle kan det være nødvendigt at ligge i sengen det meste af døgnet.
Her kan du læse mere om åndenød og få råd til, hvad du kan gøre:
De fleste vil løbende skulle have behandling af symptomer eller lindrende behandling. Du kan læse mere om behandlingsmulighederne, hvis kræften begynder at vokse igen samt om behandling af symptomer:
Reaktioner og følelser
Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig, og nogle oplever, at reaktionen først kommer, når behandlingen er overstået. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet.
Hvad kan jeg selv gøre?
Gode råd om kost, fysisk aktivitet, alternativ behandling og hvordan man kan håndtere bivirkninger:
Træning og genoptræning
Efter kræftbehandling kan motion være med til at styrke kroppen.
Flere kommuner tilbyder genoptræning for kræftpatienter. Det kan f.eks. være en fysioterapeut, som kan guide dig. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.
Hvis du er i behandling med kemoterapi, kan du søge om at blive tilknyttet motionsholdet Krop og Kræft, som er intensiv træning under behandling.
På sundhed.dk kan du finde en oversigt over sundhedstilbud i din kommune eller region til bl.a. kræftpatienter. Læs mere her:
Sygdommen kan påvirke din seksualitet
Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten.
Gode råd til bivirkninger og senfølger
Problemer, som opstår under eller efter kræftbehandling, kan skyldes sygdommen eller være en bivirkning til behandlingen. F.eks. oplever en del kræftpatienter i perioder at være meget trætte. Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.
Kost og kræft
Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Efter kræftbehandlingen kan sund mad også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.
Kost og opskrifter til kræftpatienter
Arbejde under og efter kræftforløbet
Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet efter en kræftsygdom og må gå på pension.
Mentale teknikker og tro
Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.
Sammenholdet (app)
Sammenholdet er en gratis app til kræftpatienter og deres pårørende, der gør det nemt at koordinere hjælp i hverdagen fra familie og venner. Med appen kan du oprette et netværk, hvor I kan koordinere opgaver som madlavning, børnepasning og transport - og du kan opdatere dit netværk på, hvordan det går i sygdomsforløbet.
Hent 'Sammenholdet' gratis:
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk