Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter lungekræft

Når du har afsluttet din behandling, bliver du som regel tilbudt at møde til opfølgning ambulant på hospitalet. Ved opfølgningsbesøgene får du taget CT-scanning af brystkassen (thorax).

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

I maj 2016 startede opfølgningsprogram for lungekræft. Programmet skal erstatte kontrol efter behandling for lungekræft.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.

Overordnet er den store ændring, at nogle patientgrupper ikke længere skal komme til rutinemæssige kontroller, men i højere grad får tilbudt behovsvurderet opfølgning.

Læs mere om opfølgningsforløb generelt:

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Opfølgning efter operation

Hvis du er blevet opereret, går du kortvarigt til kontrol på den afdeling, hvor operationen foregik. Herefter foregår opfølgningerne på en lungemedicinsk afdeling eller en kræftafdeling (onkologisk), sædvanligvis i op til 5 år.

Opfølgning efter kemoterapi og eventuel strålebehandling

Hvis du har fået kemoterapi eller kemo- og stråleterapi, bliver du tilbudt fem års opfølgning på en kræftafdeling (onkologisk afdeling).

Opfølgningen efter både operation og kemoterapi foregår iht Sundhedsstyrelsen retningslinjer for efterkontrol af lungekræft:

Sundhedsstyrelsens opfølgningsforløb for lungekræft

Hvorfor gå til opfølgningsforløb?

Opfølgningerne har flere formål. Hvis du ryger, vil lægen anbefale, at du stopper, og tilbyde dig hjælp til at holder op med at ryge.

Hvis du får medicin, er der mulighed for at få justeret behandlingen, og skulle der være problemer eller bivirkninger i forbindelse med den tidligere behandling, kan lægen forsøge at løse det. F.eks. kan du få tilbudt medicin til at afhjælpe og lindre eventuelle opståede gener.

Hjælp til nye problemer

Du kan ved opfølgningsbesøgene få tilbudt behandling til at afhjælpe og lindre eventuelle opståede gener eller symptomer. Det kan f. eks. være hoste, åndenød, smerter, synkeproblemer, vægttab.

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Læs også:

Arbejde og pension


Alt om lungekræft

Lungekræft – forsiden

 

Rådgivning

Ældre kvinde taler med en kvinde med ryggen til

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.