Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter lungekræft

Når du har afsluttet behandlingen, bliver du som regel tilbudt at komme til opfølgningsbesøg på hospitalet. Her får du blandt andet taget CT-scanning af brystkassen og eventuel medicin justeres, hvis der er behov. Du har også mulighed for at få hjælp til de gener og bivirkninger, du måtte opleve.

To kvinder taler sammen

Når din behandling for lungekræft er afsluttet får du tilbudt at komme til opfølgningsbesøg i op til 5 år.

Opfølgning efter operation

Hvis du er blevet opereret, går du kortvarigt til kontrol på den afdeling, hvor operationen foregik. Herefter foregår opfølgningerne på en lungemedicinsk afdeling eller en kræftafdeling (onkologisk) - som regel i op til 5 år.

Opfølgning efter kemoterapi og eventuel strålebehandling

Hvis du har fået kemoterapi eller kemo- og stråleterapi, bliver du tilbudt 5 års opfølgning på en kræftafdeling (onkologisk afdeling).

Opfølgningen efter både operation og kemoterapi følger Sundhedsstyrelsen retningslinjer for efterkontrol af lungekræft:

Sundhedsstyrelsens opfølgningsforløb for lungekræft

Hvorfor gå til opfølgningsforløb?

Opfølgningerne har flere formål. Hvis du får medicin, er der mulighed for at få justeret behandlingen, og skulle der være problemer eller bivirkninger i forbindelse med den tidligere behandling, kan lægen forsøge at løse det. F.eks. kan du få tilbudt medicin til at afhjælpe og lindre eventuelle opståede gener.

Det er vigtigt, at du fortæller lægen om de gener, du måtte opleve, da der ofte kan gøres noget ved dem.

Hjælp til nye problemer

Du kan ved opfølgningsbesøgene få tilbudt behandling til at afhjælpe og lindre eventuelle opståede gener eller symptomer. Det kan f. eks. være hoste, åndenød, smerter, synkeproblemer, vægttab.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til at tage sine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Skriv det gerne ned på forhånd, så du ikke glemmer noget. Det kan også være en god idé at tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør opmærksom på nye symptomer, ændringer eller gener, så lægen eventuelt kan tilbyde dig supplerende undersøgelser og eventuelt behandling eller lindring. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Lægen vil også kunne rådgive dig om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler - eller henvise dig til andre fagpersoner, der kan. 

Hvis du ryger, vil lægen anbefale, at du stopper og tilbyde dig hjælp til at holde op med at ryge.

Læs også:

Arbejde og pension

Alt om lungekræft

Lungekræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.