Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Undersøgelser og diagnose af lymfekræft i huden

Diagnosen lymfekræft i huden (hudlymfomer) kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede. Der findes flere forskellige typer af lymfekræft i huden. Den mest almindelige form er Mycosis fungoides, som udgør knap 50 pct. af alle tilfælde af lymfekræft i huden.

Formål med undersøgelser

Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.

Andre undersøgelser har til formål at finde ud af, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.

Vævsprøver kan vise, om der er kræftceller til stede

For at undersøge om der er tale om kræft, får man taget en eller flere vævsprøver (biopsier) af det mistænkte hudområde. Først bliver man lokalbedøvet, hvorefter lægen tager hudprøven ved hjælp af et lille bor.

Hudprøven bliver derefter undersøgt i mikroskop, så lægen kan vurdere, om der er kræftceller til stede.

Selvom der er mistanke om lymfekræft i huden, kan hudprøven i begyndelsen ikke altid med sikkerhed påvise den præcise diagnose. Derfor skal man ofte have taget flere hudprøver over en lang periode, inden man kan få en endelig diagnose.

Undersøgelser og diagnose af lymfekræft i huden

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok. Det tager tid at forholde sig til sygdommen, både for en selv og for de nærmeste.

Diagnosen lymfekræft i huden omfatter følgende undersøgelser:

  • En hudprøve for at lægen kan stille diagnosen lymfekræft i huden og fastlægge, hvilken undertype det drejer sig om.
  • Blodprøver, en PET/CT-skanning og eventuelt en knoglemarvsundersøgelse for at stadieinddele sygdommen. Her undersøger lægen, hvor udbredt sygdommen er, og sikrer sig, at lymfekræften i huden ikke er en spredning fra et lymfom, som sidder et andet sted i kroppen. Det er vigtigt at kende stadiet for at kunne give den rigtige behandling.

Non-Hodgkin lymfom

Lymfekræft i huden udvikler sig fra lymfesystemets celler. Hvis man har lymfekræft i huden, findes de syge lymfocytter overvejende i huden og ikke i lymfeknuderne, som det ellers er tilfældet ved de fleste typer af lymfeknudekræft.

Lymfekræft i huden er en sjælden type af Non-Hodgkin lymfom, som er en samlet betegnelse for flere forskellige undertyper af lymfekræft. Du kan læse mere om Non-Hodgkin lymfom her:

Diagnose af Non-Hodgkin lymfom

Forskellige typer lymfekræft i huden

Lymfekræft i huden udvikler sig fra lymfesystemets celler, som kaldes lymfocytter. De udvikler sig enten fra B- eller T-lymfocytter, men i huden er det oftest fra T-lymfocytter.

Hvis der er tale om lymfekræft i huden, findes de syge lymfocytter overvejende i huden og ikke i lymfeknuderne, som det ellers er tilfældet ved de fleste typer af lymfeknudekræft.

Der findes flere forskellige typer af lymfekræft i huden. Den mest almindelige form kaldes Mycosis fungoides og udgør knap 50 pct. af alle tilfælde af lymfekræft i huden.

Andre typer lymfekræft i huden er:

Lymfomer fra T-lymfocytter:

  • Lymfomatoid papulose
  • Primær kutan anaplastisk stor celle lymfom
  • Sezarys syndrom

Lymfomer fra B-lymfocytter:

  • Primært kutan follikel celle center lymfom
  • Primær kutan marginal zone B-celle lymfom
  • Primær kutan diffus stor B-celle lymfom, leg type

Reaktioner på en kræftdiagnose

For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.

Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom, både for en selv og for ens pårørende. Mange føler sig meget uafklarede i tiden efter, de har fået stillet diagnosen, og der kan være mange ting, man skal tage stilling til: Behandlingen, tilrettelæggelsen af hverdagen, indlæggelserne, ens økonomi og også muligheder for at få hjælp, både fra det offentlige og fra ens netværk.

Det kan også være svært at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet. Reaktionerne er helt naturlige, men kan være svære at takle. Find råd og vejledning her:

Reaktioner og følelser

Kræft og parforhold

Tillad dig selv at være vred, ked af det eller andre følelser, som dukker op. Mit råd er at sørge for at kontakte nogen, som kan hjælpe dig gennem de første chokreaktioner, f.eks. en rådgiver hos Kræftens Bekæmpelse.

Kræftpatient
Få hjælp og vejledning til at komme videre

Få hjælp af en professionel rådgiver

Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.

Find en kræftrådgivning nær dig

Tal eller skriv med en rådgiver i Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Lymfekræft' på cancerforum.

Cancerforum.dk

Læs alt om lymfekræft i huden

Lymfekræft i huden – forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende