Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter mavesækskræft

Efter du er færdig med din behandling for kræft i mavesækken, bliver du tilbudt et opfølgningsforløb. Først er der få måneder mellem opfølgningsbesøgene og senere går der længere tid imellem.

Opfølgningsforløb efter behandling for mavesækskræft tilpasses den enkelte patient og foregår ikke nødvendigvis ens på de forskellige hospitaler i Danmark.

Opfølgningsbesøgene foregår ikke altid på det hospital, hvor du er blevet behandlet. De kan også foregå på dit lokale hospital og senere evt. hos din egen læge. Besøgene foregår ambulant, det betyder, at du ikke skal indlægges.

Hvad sker der på et opfølgningsbesøg?

Opfølgningsbesøgene foregår som en samtale, hvor lægen eller sygeplejersken vurderer eventuelle symptomer, og om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Det er vigtigt, at du gør opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde dig behandling eller lindring. Det kan også være gener, som er opstået efter behandling.

Oftest får du foretaget en almen lægeundersøgelse, og i nogle tilfælde tager lægen blodprøver og bestiller røntgen- eller kikkertundersøgelser. Læs mere om undersøgelserne:

Almen lægeundersøgelse

Blodprøver

Røntgenundersøgelse

Kikkertundersøgelse (gastroskopi)

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt din læge.

Symptomerne kan være:

  • Smerter i maven
  • Synkebesvær
  • Manglende appetit
  • Tiltagende træthed
  • Vægttab uden grund

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du kan få svar på spørgsmål og tale om dine bekymringer og problemer med lægen. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen. Du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din medicin, hvis du har behov for det. 

Hvis du har fået problemer, efter din behandling er afsluttet, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler. Du kan også blive henvist til andre fagpersoner, som kan hjælpe.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogrammer for kræft i øvre mavetarm, heriblandt opfølgningsprogram for mavesækskræft, erstatter de tidligere kontroller efter behandling for kræft.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom. Du kan læse mere om opfølgningsforløb her:

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Læs mere

Arbejde og pension


Læs alt om mavesækskræft

Mavesækskræft – forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Hvis du kender en med kræft

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende