Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter modermærkekræft

Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt at gå til opfølgning. Opfølgningsbesøgene foregår ambulant, det vil sige, at du ikke skal indlægges. Forløbet afhænger af, hvor udbredt sygdommen er, og hvilken behandling du har fået.

Når du har afsluttet din behandling, vurderer lægen, hvilke behov du har for opfølgende kontroller på hospitalet. 

Lægen vil i samarbejde med dig udarbejde et opfølgningsprogram, som er tilpasset dine individuelle behov. I hovedtræk er der tre mulige opfølgningsforløb, som afhænger af, om du har lav, mellem eller høj risiko for tilbagefald.

Opfølgningsforløb ved lav risiko for tilbagefald

Hvis du er behandlet for modermærkekræft i tidligt stadie (T1a tumor uden spredning til lymfeknuder), kan du som regel afslutte opfølgningen allerede efter tre måneder. Du vil så få information om, hvordan du skal holde øje med din hud fremover. Og at du, hvis du opdager forandring i et modermærke eller får et nyt, som ikke ligner de andre, skal henvende dig til egen læge.

I nogle tilfælde bliver du anbefalet at gå til jævnlig hudkontrol hos en hudlæge eller plastikkirurg, det gælder, hvis du har haft modermærkekræft før, du har flere nære slægtninge med modermærkekræft, eller at du har mange modermærker.

Opfølgningsforløb ved højere risiko for tilbagefald

Hvis du er blevet behandlet for modermærkekræft i stadie T1b eller derover, er risikoen for at kræften kan vende tilbage større, derfor vil du blive tilbudt regelmæssig opfølgning på hospitalet. Som udgangspunkt går du til opfølgning i fem år efter behandlingen.

Hvis du er blevet behandlet for modermærkekræft i stadie Ib og IIa, har du en moderat risiko for tilbagefald og vil blive fulgt med klinisk kontrol hvert halve år.

Undersøgelser ved opfølgning for modermærkekræft

Ved opfølgningsbesøgene undersøger lægen:

  • Om der er ændringer i arret og i det område på kroppen, hvor modermærkekræften sad
  • Om der er ændringer i andre modermærker
  • Om du har hævede lymfeknuder i lysken, armhulerne eller på halsen
  • Om der er faste hævelser under huden eller rødlige/blålige hudforandringer på området, hvor modermærkekræften sad, og til de nærliggende lymfeknuder

Herefter tjekkes andre modermærker. Hvis et modermærke ser unormalt ud, bliver det fjernet og sendt til mikroskopisk undersøgelse som en vævsprøve.

Hvis du har høj risiko for tilbagefald (ved stadium IIB, IIC og III), bliver du fulgt og undersøgt af lægen hver tredje måned i to år og dernæst hvert halve år i yderligere tre år. Desuden får du en rutinemæssigt PET/CT-scanning efter 6, 12, 24 g 36 måneder.

Hvis man har spredning til andre dele af kroppen (stadium IV), bliver man som regel fulgt på onkologisk afdeling med et individuelt program afhængig af ens sygdom og behandling.

Hvis man har fået påvist mikroskopisk spredning til den eller de sentinelle lymfeknuder, så vil man også få regelmæssig ultralydsscanning af det område, hvor lymfeknuderne sad.

Hvis man får supplerende immunterapi, vil man få foretaget PET-CT skanning hver 3. måned i det år, som den supplerende terapi strækker sig over.

Hævede lymfeknuder kan undersøges ved ultralydsscanning

Hvis du har én eller flere hævede lymfeknuder, betyder det ikke nødvendigvis, at du skal have dem fjernet med det samme. Lymfeknuder kan hæve af andre årsager end kræft, f.eks. på grund af virusinfektioner, små sår i huden osv.

Hvis de hævede lymfeknuder ikke bliver mindre igen i løbet af 2-4 uger, skal man få dem undersøgt ved ultralydsscanning.

Hvis lægerne finder mistænkelige lymfeknuder ved ultralydsscanningen, udtager de en lille vævsprøve fra dem - en såkaldt finnålsbiopsi. Herefter bliver vævsprøven sendt til mikroskopisk undersøgelse for at se, om der er spredning af sygdommen.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt din læge.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogram for modermærkekræft erstatter det, der tidligere hed kontrol.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.

Læs mere om opfølgningsforløb generelt:

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Sundhedsstyrelsens opfølgningsprogram for modermærkekræft (melanom)


Læs alt om modermærkekræft

Modermærkekræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Modermærkekræft" på Cancerforum.