Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter mundhulekræft

Når du har afsluttet din behandling for kræft i mundhulen, vil din læge på hospitalet i samarbejde med dig udarbejde en personlig opfølgningsplan. Planen er baseret på dine behov for hjælp og støtte og vil også have fokus på håndtering af senfølger. Man møder typisk til regelmæssig opfølgning i 5 år efter behandlingens afslutning. Opfølgningen foregår enten på den onkologiske afdeling, hvor man fik behandlingen, eller på øre-næse-halsafdelingen i den region, man bor i.

Første fremmøde er som regel 14 dage efter sidste behandling. Næste møde er 2 måneder senere, hvor du møder både onkolog/kræftlæge og øre-næse-halslæge, som vil vurdere det samlede behandlingsresultat.

Man bliver fulgt i op til 5 år efter sidste behandling. De første 2 år kommer man til opfølgning ca. hvert halve år. De sidste 3 år er det én gang om året.

Hvad sker der ved opfølgningsbesøgene?

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen og sygeplejersken om eventuelle symptomer, om der er bivirkninger ved behandlingen, og om der er opstået senfølger. Hvis du oplever senfølger, skal du tale med lægen og sygeplejersken om det, så de kan hjælpe dig med at håndtere dem.

Du vil også blive undersøgt for, om der skulle være tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. Hvis der er mistanke om tilbagefald, får du foretaget flere undersøgelser som f.eks. vævsprøver, blodprøver og forskellige scanninger.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.

Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Sår i mundhulen, som ikke vil hele
  • Knude i mundhulen
  • Blødning fra munden
  • Løse tænder
  • Tandprotese, der ikke længere passer
  • Smerter, der stråler ud til kæben eller øret
  • Problemer med at spise
  • Hævede lymfeknuder på halsen

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du bringer dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, så du ikke glemmer noget. Tag også gerne en pårørende med til samtalen, som kan hjælpe med at lytte og spørge.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på det, hvis du oplever nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde dig supplerende undersøgelser og eventuelt behandling eller lindring. Det kan også være, hvis du oplever gener, som skyldes den behandling, du har været igennem. Det er også muligt at få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Lægen vil også kunne give råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler - eller henvise til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Ved behov for en talepædagog

Hvis det er blevet vanskeligt at tale efter operation, kan du have gavn af en henvisning til en talepædagog (logopæd), som kan hjælpe med stemmetræning.

Læs om opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogram for mundhulekræft erstatter det, der tidligere hed kontrol.

Herunder kan du læse mere om opfølgningsforløb generelt og specifikt for hoved-halskræft:

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Sundhedsstyrelsens opfølgningsprogram for hoved-halskræft

Læs alt om kræft i munden

Mundhulekræft – forsiden


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen "Hals- og mundhulekræft" på Cancerforum.