Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Det er meget forskelligt, hvordan man har det, mens man får behandling for myelomatose, og efter behandlingen er færdig. Her kan du læse om bl.a. kost, familieliv, arbejde og om reaktioner i et kræftforløb.
De fleste patienter får det bedre af behandlingen, og patienter med myelomatose lever længere i dag end tidligere og har en væsentligt bedre livskvalitet. Det skyldes bl.a., at der er indført intensiv kemoterapi med stamcelletransplantation, behandling med bisfosfonat og andre nye medicinske behandlinger.
Alvorlig sygdom fører mange tanker og følelser med sig. Nogle gange kommer den psykiske reaktion måske først, når behandlingen er færdig. Det er også krævende at være pårørende til en kræftramt, og de mange følelsesmæssige svingninger kan påvirke parforholdet.
Det er meget vigtigt at være fysisk aktiv. Skader i knoglerne kan forebygges, fordi fysisk aktivitet modvirker afkalkning af skelettet. Hos mange patienter med myelomatose er ryghvirvlerne svækket af sygdommen. Det er derfor vigtigt at bruge en korrekt løfteteknik og undgå for noget, der er tungt. Det er en god idé at lægge et træningsprogram med en fysioterapeut.
Efter kemoterapi og/eller strålebehandling har nogle brug for genoptræning, fordi de har fysiske gener. Det er vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet, for at have ret til genoptræning.
Fysisk aktivitet for kræftpatienter
Du kan styrke din krop under en kræftbehandling ved at have fokus på, hvad du spiser. Sund mad kan også være med til at give dig ny energi og styrke kroppen.
Opskrifter på sund mad og til spiseproblemer
Nogle kræftpatienter kan fortsætte med deres arbejde, mens behandlingen står på. Andre er sygemeldt i hele perioden. Der er flere muligheder for at komme tilbage til arbejdet på forskellige vilkår. Ikke alle kan vende tilbage til arbejdsmarkedet og må gå på pension.
Mange kræftramte oplever, at kræftsygdommen og behandlingen får betydning for, hvad de kan, vil og har lyst til seksuelt. Du kan stadig bevare intimiteten.
Mentale teknikker som visualisering og meditation kan bruges til at lindre smerter, afhjælpe angst og forbedre livskvaliteten, når man er i behandling for kræft.
Din sygdom og behandling gør måske, at du skal lære at leve med en ændret krop. Måske er kroppen tilsyneladende uændret, men din opfattelse af kroppen er blevet anderledes. De fleste oplever, at få tillid til kroppen igen. Læs mere:
Hvis krop og udseende ændrer sig ved en kræftsygdom
Selvom immunforsvaret ikke er helt intakt ved myelomatose, er der ingen grund til at isolere sig fra andre, heller ikke hvis de er forkølede. Vask ofte hænder for at mindske risikoen for smitte. Hvis du selv får feber og hoste, skal du straks kontakte den læge, som har ansvaret for behandlingen, og få en vurdering af, om der er behov for antibiotisk behandling.
Få forslag til, hvordan du tackler hverdagen med f.eks. træthed eller andre bivirkninger og senfølger bedst muligt.
Det er forskelligt fra menneske til menneske, hvordan man har det, når man får behandling. Du kan selv gøre noget for at få et godt liv på trods af sygdommen.
Det kan være svært at bede om hjælp, når man har kræft. Og som pårørende kan det være svært at finde ud af, hvordan man konkret kan hjælpe.
Med appen 'Sammenholdet' kan du oprette et netværk, hvor I kan koordinere opgaver som madlavning, børnepasning og transport - og du kan opdatere dit netværk på, hvordan det går i sygdomsforløbet.
Hent 'Sammenholdet' gratis i App Store eller Google Play.
Det kan også være en hjælp at tale med en professionel. Du kan tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan desuden få hjælp på en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger eller ved at ringe til Kræftlinjen.
Kræftens Bekæmpelses rådgivning
På sundhed.dk kan du finde en oversigt over rehabiliteringstilbud for kræftpatienter i din kommune eller region:
Patientforening
Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'leverkræft' på cancerforum.
Sidst ændret:24.04.2019
Overlæge, dr.med. Torben Plesner, Dansk Myelomatose Studie Gruppe og Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17