Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter næse- og bihulekræft

Når man har afsluttet sin behandling for kræft i næse- og bihuler, bliver man typisk tilbudt at følge et opfølgningsprogram i en periode efter behandlingens afslutning. Ofte møder man hver 4.-6. måned i de første to år, og herefter hvert år indtil 5. år.

Opfølgningsbesøgene foregår på hospitalet og er ambulant. Det vil sige, at du ikke skal indlægges.

Første opfølgningsbesøg er som regel 14 dage efter din sidste strålebehandling, hvorefter de næste besøg er efter 2 og 6 måneder. Herefter ligger opfølgningsbesøgene en gang om året i op til 5 år.

Hvad sker der på et opfølgningsbesøg?

Opfølgningsbesøgene foregår som en samtale, hvor lægen vurderer eventuelle symptomer, og om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Ved opfølgningsbesøget vil lægen undersøge det behandlede område via kikkert og føle efter hævede lymfeknuder på halsen. Nogle gange udfører lægen en syns- eller høreundersøgelse. Man bliver som regel MR- eller PET/CT-scannet 2 måneder, 1 år og 2 år efter behandling, og herefter kun ved mistanke om tilbagefald.

Hvis der er mistanke om tilbagefald, får du foretaget flere undersøgelser som f.eks. blodprøver, forskellige scanninger og andet.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tale med lægen om dine spørgsmål, bekymringer og problemer. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør lægen opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du fortæller lægen, hvis du oplever nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Du kan også få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler og blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogrammer for hoved- halskræft, heriblandt opfølgningsprogram for næse- og bihulekræft erstatter de nuværende kontroller efter behandling for kræft.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom. Læs mere:

Opfølgningsforløb generelt efter behandling for kræft


Læs mere:

Arbejde og pension

Læs alt om næse- og bihulekræft

Næse- og bihulekræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.