Gå til sygdomsliste

Behandling af neuroendokrine tumorer (NET)

Behandling af neuroendokrine tumorer (NET) er først og fremmest operation - ofte suppleret af medicinsk behandling. Valget af behandling afhænger af sygdommens stadium, tumortypen og af hvordan dit generelle helbred er.

Kvinde står i sit køkken og kigger ud ad vinduet

Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Det kan være svært at forestille sig, at hverdagen bliver normal igen, men heldigvis oplever de fleste, at der med tiden kommer ro på hverdagen.

Ved behandling af neuroendokrine tumorer (NET) er der fokus på at fjerne kræften eller hæmme væksten og desuden at få kontrol over de eventuelle symptomer, der er opstået som følge af stoffer produceret af tumoren.

Behandlingen er som regel sammensat og afhænger af tumortype, stadie og symptomer.

Der er de seneste år udviklet en række nye behandlinger, der kan anvendes til behandling af NET og nye stoffer og behandlingsprincipper er under udvikling og afprøvning. Der er således gode muligheder for at bedre NET-patienters livskvalitet og overlevelse.

Professor Henning Grønbæk, NET Centret, Aarhus Universitetshospital

Her kan du læse en kort introduktion til teksterne om de forskellige muligheder for behandling:

Operation

Operation bør altid overvejes ved NET - uanset sygdommens stadie. Hvis det er muligt, får man fjernet al kræftvævet ved operation. Ellers får man fjernet så meget som muligt af kræftvævet (debulking), som kan mindske symptomerne og forbedre effekten af supplerende medicinsk behandling.

Operation af neuroendokrine tumorer (NET)


Kemoterapi

Hvis neuroendokrine tumorer har spredt sig eller ikke kan fjernes helt ved operation, kan du få tilbudt kemoterapi.

Kemoterapi ved neuroendokrine tumorer (NET)


Somatostatin-analoger

Kroppen danner naturligt hormonet somatostatin, men stoffet bliver også produceret som medicin. Somatostatin-analoger er effektive som behandling af visse former for NET.

Somatostatin-analoger som behandling af NET


Indre strålebehandling med isotoper (radionuklidbehandling)

Ved indre strålebehandling med isotoper binder et radioaktivt lægemiddel sig til specielle receptorer på kræftcellernes overflade og afgiver stråling, der får kræftcellerne til at dø. Behandlingen forbedrer livskvaliteten væsentligt hos de fleste NET-patienter.

Indre strålebehandling med isotoper (radionuklidbehandling) ved NET


Målrettet behandling med everolimus og sunitib

Tabletbehandling med stofferne everolimus og sunitib har begge vist sig at have effekt ved NET i bugspytkirtlen med spredning. Stofferne bruges først og fremmest som en mulighed, når behandling med kemoterapi ikke længere virker.

Målrettede behandlinger med everolimus og sunitib ved NET


Behandling af NET med spredning til leveren

Mange med NET har spredning til leveren (levermetastaser), hvor der findes forskellige behandlingsmuligheder. Hvis operation ikke er mulig, kan forskellige supplerende behandlinger bremse kræftcellernes vækst.

Behandling af NET med spredning til leveren


Behandling af NET med spredning til knogler, lunger eller hjerne

Strålebehandling kan lindre symptomerne, hvis NET spreder sig til hjernen (hjernemetastaser), lungerne (lungemetastaser) eller til knoglerne (knoglemetastaser).

Behandling af NET med spredning til knogler, lunger eller hjerne


Forsøgsbehandling

Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandlingen ikke virker. Læs mere om forsøgsbehandling og se, om der er relevante behandlinger for dig:

Forsøgsbehandling af NET


Behandlingssteder

I Danmark koordineres NET-behandlingen af læger med specialviden om sygdommen på landets tre NET-centre, der findes på Rigshospitalet i København og på universitetshospitalerne i Aarhus og Odense. Her kan du se, hvor man kan blive behandlet Danmark:

Behandlingssteder for NET

Undersøgelse og behandling inden for fire uger

Du bør blive indkaldt til undersøgelse for NET inden for 2-4 uger, og behandling af NET bør startes inden for 4-6 uger efter, at du er blevet henvist til NET-centret.

Motion har positiv effekt, når man er i behandling for kræft

Både kræftsygdommen og behandlingen kan gøre dig træt og fysisk svækket - og bivirkninger fra behandlingen kan påvirke din livskvalitet.

Forskning har vist, at motion forbedrer kræftpatienters livskvalitet og styrker kroppen. Motionerede du ikke, før du blev syg, kan du roligt gå i gang med det. Det behøver ikke være hård motion eller i lang tid. En gåtur er også fin.

Læs mere om, hvor meget du må bruge kroppen før, under og efter behandling:

Fysisk aktivitet for kræftpatienter

Vær åben om sygdommen og prøv at få snakket åbent om de svære følelser som sorg, angst for at dø og ensomhed. Måske du kan have glæde af at snakke med Kræftens Bekæmpelse. Det gælder også dine pårørende.

Kræftpatient
Læs også

Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling:

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:

Ny kræftmedicin

Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød:

Bivirkninger og senfølger


Læs alt om neuroendokrine tumorer (NET)

Neuroendokrine tumorer (NET) – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Neuroendokrine tumorer" på Cancerforum.