Gå til sygdomsliste

Symptomer på NET i lungerne

Tidlige stadier af NET i lungerne giver sjældent symptomer. Senere i sygdomsforløbet kan der være symptomer som hoste, slimet eller blodigt opspyt og problemer med at trække vejret.

Symptomer på NET i lungerne

Op til en tredjedel af alle med NET i lungerne har ingen symptomer.

De hyppigste typer af NET i lungerne (typisk karcinoid og atypisk karcinoid) er ofte langsomt voksende og giver sjældent symptomer i de tidlige stadier.

Senere kan der opstå symptomer som:

  • Hoste
  • Slimet eller blodigt opspyt
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Gentagne lungebetændelser
  • Eventuelt smerter i brystkassen

Senere i sygdomsforløbet, hvis sygdommen har spredt sig, kan man få symptomer som karcinoid syndrom og karcinoid hjertesygdom.

Karcinoid syndrom som symptom på NET i lungerne

Karcinoid syndrom skyldes en overproduktion af hormonerne tachykinin og serotonin. Det ses kun hos 1-2 pct. af patienter med lunge NET.

Symptomerne på karcinoid syndrom er typisk diarré og pludselige anfald af pletvis eller diffus rødme (flushing) i ansigt, øre og hals, der breder sig til overkroppen og armene.

Huden kan ændre farve til mørkerød eller lilla. Anfaldet varer fra få minutter til flere timer og kan være ledsaget af varmefornemmelse, hjertebanken og åndenød.

Anfaldene kan optræde spontant eller være fremprovokeret af kost eller alkohol. Man kan have flere anfald per døgn.

Karcinoid hjerte- og lungesygdom som symptom på NET i lungerne

Knap 20 pct. af mennesker med karcinoid syndrom udvikler også hjerteproblemer og kan få astmalignende anfald. Kun meget få patienter med lunge NET udvikler karcinoid syndrom.

Hjerteproblemerne skyldes, at hormoner (serotonin og tachykininer) fra metastaserne giver bindevævsdannelse i hjertet, hvilket med tiden ødelægger hjerteklapperne.

Påvirkning fra andre hormoner (serotonin, bradykinin, histamin) er årsag til astmalignende anfald.

Efter at man har indført behandling med somatostatin-analoger er antallet af patienter med karcinoid hjerte- og lungesygdom faldet. Somatostatin-analoger hæmmer nemlig frigørelsen af hormoner fra metastaserne.

Somatostatin-analoger som behandling af NET

Sjældne symptomer på NET i lungerne: Cushings syndrom, akromegali og hypercalcæmi

I sjældne tilfælde danner lunge karcinoid tumorer for meget ACTH, som regulerer binyrebarkens hormonproduktion af bl.a. kortisol, og som medfører Cushings syndrom, hvis der dannes for meget.

Meget sjældent kan man ved lunge karcinoider opleve, at hænder og fødder pludseligt vokser (akromegali), eller man kan få øget koncentration af kalk i blodet (hypercalcæmi).

Læs om undersøgelser for NET i lungerne:

Undersøgelser ved NET i lungerne

Læs alt om neuroendokrine tumorer (NET)

Neuroendokrine tumorer (NET) – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Neuroendokrine tumorer" på Cancerforum.