Gå til sygdomsliste

Undersøgelser ved NET i lungerne

Ved mistanke om NET i lungerne får du taget blodprøve og urinprøve, foretaget forskellige scanninger og får lavet en kikkertundersøgelse af lungerne (bronkoskopi).

Undersøgelser

Ofte opdages NET i lungerne tilfældigt i forbindelse med et røntgenbillede af lungerne.

Hvis lægen får mistanke om NET i lungerne, får du undersøgt blodet og urinen for bestemte hormoner og andre stoffer, som NET tumorer producerer.

De mest almindelige tumormarkører ved NET er stofferne: CgA (chromogranin A) som kan måles i blodet og 5-HIAA, der kan måles i en urinprøve. Ingen af prøverne er helt følsomme eller specifikke.

Tumormarkører i blod og urin

Du får også foretaget forskellige scanninger for at afgøre tumorens størrelse, hvor den præcist sidder, om den har spredt sig til andre organer, og om det er muligt at fjerne den ved operation.

PET-scanning bruges til at vurdere sygdomsaktivitet

Mere end 80-90 pct. af alle neuroendokrine tumorer binder stoffet somatostatin til sig, og derfor er undersøgelsen et vigtigt redskab, når lægen skal stille diagnosen. Man anvender oftest Gallium som isotop ved PET scanning.

For at vurdere hvor aggressiv kræften er, anbefales det, at man også får foretaget en PET-scanning med sukkersporstoffet FDG.

CT-scanning

Ved hjælp af CT-scanning af leveren og de lokale lymfeknuder kan lægen undersøge, om sygdommen har spredt sig dertil.

Læs mere:

Scanninger ved mistanke om NET

Kikkertundersøgelse af lungerne: bronkoskopi

Ved hjælp af en kikkertundersøgelse af lungerne (bronkoskopi), kan lægen se billeder fra luftrør og bronkier på en skærm.

Lægen kan systematisk efterse luftrør og begge lunger og tage vævsprøver fra forandringer, som kræver nærmere undersøgelse i mikroskop. Mere end halvdelen af alle tumorer i lungerne kan nås med et bronkoskop.

Ved en bronkoskopi kan lægen ud over at tage en vævsprøve, også fastslå lokalisationen af tumoren og afgøre om den kan fjernes ved operation.

Se film om bronkoskopi. 5:23 min.

Læs om diagnose af NET i lungerne:

Diagnose af NET i lungerne


Læs alt om neuroendokrine tumorer (NET)

Neuroendokrine tumorer (NET) – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Neuroendokrine tumorer" på Cancerforum.