Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Stamcelletransplantation kan være en mulig behandling for nogle typer af non-Hodgkin lymfom. Der findes to typer af stamcelletransplantation: autolog og allogen.
Stamcelletransplantation kan bruges som behandling af de fleste non-Hodgkin lymfomer. Det afhænger af, hvor aktiv sygdommen er, om stamcelletransplantation er relevant.
Der findes to typer af stamcelletransplantation:
Autolog stamcelletransplantation bruges oftest ved non-Hodgkin lymfom.
Autolog stamcelletransplantation (også kaldet højdosis kemoterapi med stamcellestøtte) er en behandling, der giver mulighed for at bruge meget store doser kemoterapi.
Hvis ens kræftsygdom kræver, at man får behandling med en kraftig dosis kemoterapi, vil kemoterapien slå kræftcellerne ihjel, men også skade knoglemarven.
Derfor kan man inden behandling med kemoterapi få taget såkaldte hæmopoietiske stamceller, dvs. forstadier til blodceller, ud fra blodet, som så bliver skånet for kemoterapien.
Stamcellerne fryses ned, inden behandlingen med kraftig kemoterapi bliver givet. De føres derefter tilbage efter behandlingen, når der ikke er mere kemoterapi i kroppen. Stamcelletransplantationen gør, at man igen kan danne knoglemarv og dermed celler til blodet.
Stamcelletransplantation bruges især ved tilbagefald af non-Hodgkin lymfom.
I sjældne tilfælde kan der være behov for at gennemføre en knoglemarvstransplantation med stamceller fra en donor. Det er ofte en søskende, som har identisk vævstype.
Allogen stamcelletransplantation kan medføre særlige komplikationer, og derfor er det en behandlingsform, som kun foretages enkelte steder i Danmark. Læs mere om stamcelletransplantation generelt:
Behandling af non-Hodgkin lymfom
Sidst ændret:08.04.2020
Overlæge, ph.d. Peter Kamper (hæmatolog) og overlæge, ph.d. Hanne Krogh Rose (onkolog)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17