Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter non-Hodgkin lymfom

Efter du er færdig med din behandling for non-Hodgkin lymfom, bliver du tilbudt at gå til opfølgning i 3-5 år. Hvis din lymfomtype er kronisk, skal du måske gå til opfølgning hele livet. Formålet med opfølgningen er at holde øje med tegn på, at kræften er vendt tilbage, at behandle senfølger og sikre, at din livskvalitet er så god som mulig.

Non-Hodgkin lymfom kan som andre kræftsygdomme vende tilbage. Derfor bliver du tilbudt at gå til regelmæssig kontrol, også kaldet opfølgning, efter endt behandling. Opfølgningsbesøgene foregår på den hæmatologiske afdeling, hvor du er blevet behandlet.

Hvor ofte du skal gå til opfølgningsbesøg afhænger af, hvilken non-Hodgkin lymfomtype du har, og hvordan behandlingen er forløbet.

Hvis du har en non-Hodgkin lymfomtype, der kan helbredes, afsluttes opfølgningsperioden som regel efter 3-5 år, hvis du ikke har haft tilbagefald.

Har du en kronisk non-Hodgkin lymfomtype (f.eks. follikulært lymfom), er det nødvendigt at gå til kontrol hele livet.

Hvad sker der ved opfølgningsbesøget?

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Lægen føler efter knuder på halsen, i armhulen og lysker og tager en blodprøve.

Nogle gange skal du have foretaget scanninger ved opfølgningsbesøget, men brugen af kontrolscanninger er aftagende.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.

Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Nye hævede lymfeknuder
  • Nattesved
  • Feber
  • Vægttab

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til at stille spørgsmål, tale om bekymringer og problemer med lægen. Det kan være en god ide, at du skriver dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt at gøre lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Det er også muligt at få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan lægen også give dig råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler og henvise dig til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Læs også:

Arbejde og pension

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogram for non-Hodgkin lymfom erstatter det, der tidligere hed at gå til kontrol.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom. Læs mere om opfølgningsforløb generelt:

Du kan læse mere om opfølgningsforløb generelt

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft


Alt om non-Hodgkin lymfom

Non-Hodgkin lymfom – forside

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Lymfekræft" på Cancerforum.