- Tag os alvorligt, når vi kommer med vedvarende symptomer, der ikke kan forklares
Julie Sole kæmpede i syv måneder, før hun fik sin kræftdiagnose.
Julie Sole var 21 år og sygeplejerskestuderende, da hun fik diagnosen Hodgkin Lymfom i stadie 2B. Hun oplevede i sit forløb, at hun måtte kæmpe alt for meget for at blive taget alvorligt, fordi hun er ung. Privatfoto.
Det er heldigvis meget sjældent, at unge får kræft, og unge mellem 15 til 39 år står for kun tre pct. af det samlede antal kræfttilfælde om året.
I dag har Julie Sole det godt, men når hun ser tilbage på sit forløb, bliver hun vred og frustreret.
- Jeg har været så enormt bange, udmattet, stresset og utryg i mit forløb med symptomer, som jeg gik med alt for længe, fordi man ikke troede, det kunne være kræft, siger hun.
Vedvarende symptomer
Julies forløb begyndte i 2021 med en generende hudkløe, der startede på benene, men som over et par uger spredte sig til hele kroppen. Efter en lille måned kom der udslæt på øjenlågene.
Hun gik til lægen, som først mistænkte fnat og sidenhen allergi.
Men generne forsvandt ikke på trods af cremer med fedt og hormoner. Julie fik derfor taget en blodprøve, der viste, at hun havde forhøjede levertal.
Men hun oplevede tydeligt, at lægen ikke tænkte i retningen af, at det kunne være noget alvorligt.
- Lægen sagde, at mine symptomer kunne være tegn på alvorlig sygdom, men at det ikke var relevant for mig på grund af min alder, fortæller Julie. Privatfoto.
I stedet blev tallene forklaret med, at det kunne være på grund af hård sport eller alkohol. Julie skulle derfor prøve at undgå alkohol i en periode. Det var første gang, at hun oplevede, at lægen ikke lyttede godt nok til hende.
- Jeg tænkte bare – ’er du seriøs?' Jeg drak ikke mere end den helt almindelige dansker. Min hudkløe var heller ikke forsvundet, men jeg måtte jo gøre, som lægen foreslog, siger Julie.
Stadig høje levertal
Da hudkløen ikke forsvandt, måtte hun efterfølgende flere gange gå til læge.
Her måtte hun selv bede om nye blodprøver og en henvisning til en hudlæge.
De nye blodprøver viste, at levertallet stadig var forhøjet, og Julie blev mere og mere bekymret. Hun følte sig ikke rask og kontaktede sin læge igen.
- Jeg kunne læse mig frem til, at forhøjede værdier - blandt andet levertal - hos nogle kan være tegn på alvorlig sygdom. Men min læge slog det hen med en forklaring om, at det var uspecifikt og kunne skyldes alt muligt andet.
Lægen forklarede også, at blodprøver ikke kan stå alene i en diagnosticering.
Der var nu gået seks måneder, siden Julie henvendte sig første gang til sin læge med symptomer. At lægen stadig ikke havde brugbare forslag til, hvad hun fejlede, slog hende ud.
- Jeg blev så ked af det. Jeg havde vanvittig kløe og sov ikke om natten. Mine levertal var forhøjede. Jeg følte mig syg, Det kunne ikke være rigtigt, at mine symptomer var så voldsomme uden en forklaring, siger hun.
Det var en rigtig svær periode for Julie.
Jeg følte mig alene og opgivet, men min mavefornemmelse sagde mig, at der var noget galt
Julie Sole
Endelig fik hun tid hos hudlægen, men denne gav samme besked som hos lægen. Der var intet at se på huden, og de forhøjede tal blev skønnet til at skyldes alkohol, allergier, virus eller hård sport.
Julie blev derfor udstyret med stærke antihistaminer og en besked om, at de ikke kunne gøre mere for at hjælpe hende.
Hun skiftede praktiserende læge, og så var det ellers om og om igen med nye blodprøver og mange ’prøv lige det her’ eller ’prøv lige det her’ – beskeder.
Lymfeknude på halsen
Som sygeplejestuderende ved Julie godt, at det kan være svært at stille diagnoser, men hun blev mere og mere frustreret og demotiveret over at kæmpe med et system, som hun oplevede ikke tog hendes symptomer seriøst nok.
I de syv måneder, jeg gik med symptomer, følte jeg mig på ingen måde hørt eller tryg, siger Julie. Privatfoto..
Først da Julie skiftede læge, og der i april 2022 dukkede en lymfeknude op på halsen, opstod der mistanke om alvorlig sygdom.
Men kræftdiagnosen var stadig ikke stillet.
- Det var ikke engang min egen læge, der sendte mig afsted på en akuttid, men en læge i min hjemby, hvor jeg var på påskeferie hos mine forældre, fortæller Julie.
Sygehusets ultralydsscanning viste, at lymfen på halsen arbejdede ’med noget’, og det underbyggede blodprøverne. Lægerne mistænkte kyssesyge. En uge senere lå der en negativ test for kyssesyge, så sygehuset sendte Julie tilbage til egen læge.
- Jeg prøvede at råbe op om, at der kunne være en sammenhæng mellem alle mine symptomer, men det det afviste min læge blankt. Jeg havde bare lyst til at råbe ’så gør dog noget’, fortæller Julie.
Herefter lavede lægen en henvisning til en ny ultralydsscanning, som gik tabt i systemet. Julie måtte selv rykke for den.
Her ses får Julie sin sidste kemobehandling 20. september 2022 på Aalborg Universitetshospital. Privatfoto.
Nattesved
I den periode tog Julies symptomer til. Det var nattesved, feber og øget træthed. En nat vågnede hun med et panikanfald, fordi hun følte, at hun ikke kunne trække vejret.
- Jeg ringede til lægevagten, der bad mig tage to panodiler, få noget søvn,og så eventuelt kontakte min læge næste dag. Jeg overvejede at ringe til ambulancen - noget jeg ved nærmere eftertanke fortryder, at jeg ikke gjorde, siger Julie
Julie var nu for syg til at passe sin skole. I samråd med forældrene besluttede hun at ringe til lægevagten om eftermiddagen i stedet for til den praktiserende læge.
Julie oplevede det som om, at hun blev taget mindre alvorligt, fordi hun var ung. Her ses hun med sin mor. Begge hendes forældre har været stor støtte for Julie gennem det opslidende forløb. Privatfoto.
- Jeg fik en tid, men var igen ved at blive afvist og sendt tilbage til min praktiserende læge. Men så blev min mor skidesur og bankede i bordet, da det simpelthen ikke kunne være rigtigt.
Julie oplevede, at hun ikke blev taget alvorligt, fordi hun kun var 21 år, og det krævede hendes mors tilstedeværelse at blive sendt videre i systemet. Senere samme aften blev hun henvist til en specialist på akutafdelingen.
- Jeg blev tilset af en meget sød og frem for alt lyttende øre-næse-hals-læge på akutafdelingen, som sagde at mine lymfer så syge ud. Han satte mig derfor i kræftpakkeforløb, siger Julie.
De næste undersøgelser bragte en barsk besked.
Julie havde kræft, og det var lymfekræft Hodgkin lymfom i stadie 2B.
Lyt til os
For Julie var det ikke en chokerende besked. Tværtimod. Det var en stor lettelse endelig at blive taget alvorligt og få at vide, hvad hun fejlede.
Man hører frasen ’unge fejler ingenting’ rigtig mange gange. Men unge kan godt få kræft, selvom det er sjældent
Julie Sole
Forløbet har påvirket Julie meget. Den dag i dag ved hun, at hun skal lytte til sin mavefornemmelse og være mere kritisk. Der går ikke én dag uden, at hun tænker på, hvad hun har været igennem, og forløbet har sat ar på sjælen.
Heldigvis har hun fundet et fantastisk fællesskab i Ung Kræft, hvor hun har mødt andre unge kræftpatienter i samme situation.
- Hvis det ikke havde være for den sparring og spejling, jeg har mødt i Ung Kræft, så tror jeg ikke, at jeg var kommet så godt ud på den anden side. Jeg føler mig mindre alene med tankerne om livet og døden, og de tanker og følelser jeg har stået i.
I Kræftens Bekæmpelse mener man, at de unge oplever at skulle kæmpe for meget for at blive undersøgt tilstrækkeligt.
- Det er vigtigt, at alarmklokkerne ringer, når et ungt menneske gentagne gange henvender sig med symptomer. Vi håber, at tidlig diagnostik vil spille en vigtig rolle i den kommende Kræftplan V, siger Pernille Slebsager, der er patientstøttedirektør i Kræftens Bekæmpelse.
Kræftlinjen
Du kan få gratis, professionel rådgivning på Kræftlinjen. Ring til os på 80 30 10 30 eller skriv via chatrådgivningen. Kræftlinjen har åbent alle hverdage kl. 9-21 og kl. 12-17 i weekenden. Kun lukket på helligdage.
Du kan få rådgivning og deltage i aktiviteter sammen med andre, der har kræft inde på livet, i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger. Kræftrådgivningerne ligger ofte tæt på de kræftbehandlende sygehuse og du er velkommen til at kigge forbi. Find nærmeste her.