Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.


Støt vores arbejde med at hjælpe børn i sorg

Jellycat kanin bamse

Støt OmSorg via webshoppen - klik her.


Hvordan kan I støtte elever i sorg – på afstand?

25-03-2020
De fleste ansatte på skoler griber til deres sorghandleplaner som noget af det første, når de får besked om, at en elevs forælder er livstruende syg eller død. Men sorghandleplanerne indeholder ikke det scenarium, der i øjeblikket er gældende i Danmark, hvor vi frarådes fysisk kontakt, og hverdagen er forandret for de fleste. Så hvad kan I gøre som skole i en tid som denne, hvis en forælder eller søskende får en livstruende sygdom eller dør?

Vi forventer ikke flere dødsfald blandt forældre eller søskende på grund af coronavirus. Men uanset den særlige situation, vi står i netop nu, vil der stadig være forældre, som bliver livstruende syge eller dør af andre årsager. Det er i sig selv en vanskelig situation at stå i som skole – og den bliver ikke nødvendigvis enklere i en tid som denne. Selvom skolen er lukket, har børnene stadig brug for ansvarlige voksne, og I vil som skole allerede nu kunne etablere grundlaget for et godt videre samarbejde til, når I mødes igen på skolen.

Her har vi samlet fire anbefalinger:

1. Ring til familien og aftal et hjemmebesøg – senere
Sørg for at ringe til hjemmet og få talt situationen igennem. Selvom I ikke kan tilbyde hjemmebesøg, som der står i mange handleplaner, så lav en aftale om, at I gør det, når vi igen må inviteres ind i hinandens hjem.
Hvis der er tale om et dødsfald, og I normalt ville have deltaget i begravelsen, så sørg for at tage stilling til, hvordan I vil håndtere det i denne situation. Kan I sende blomster eller et håndskrevet kort? Husk, som til alle andre tider, at finde ud af, hvem der har det primære ansvar for kommunikationen til familien og eleven og at koordinere indsatsen i hele teamet. Læs mere om det her.

2. Glem ikke eleven selv
Mange beskeder i denne tid – særligt i indskolingen – går igennem forældrene. Sørg også for at få talt eller skrevet med eleven selv. Nogle få ord kan gøre en stor forskel. Lad din elev vide, at hun eller han er i dine tanker. Det vil sandsynligvis gøre kommunikationen og samtalerne med eleven nemmere fremover. Overvej, om I skal have gentagende og opfølgende kontakt alt efter, hvor længe skolen er lukket. Tag også stilling til, om eleven må kontakte dig?

3. Sørg for tydelig kommunikation med resten af klassen
Det er vigtigt, at I – sammen med den sorgramte elev og familie – finder ud af, hvad I skal kommunikere til resten af klassen, og hvem der skal gøre det. Har eleven eller familien selv lyst til det, eller skal I gøre det? Det er ekstra vigtigt med en ens og fælles kommunikation i en tid, hvor I ikke ser hinanden fysisk på skolen. Overvej, om der er andre end klassen, der skal have besked? Er der en tæt ven på en anden årgang eller skal parallelklassen også have besked? Inddrag eleven og familien i den beslutning.

4. Når hverdagen vender tilbage er alt… ikke som det plejer
Det vil være en anderledes situation for os alle, når hverdagen vender tilbage. For din elev i sorg vil hverdagen blive ved med at være anderledes i meget lang tid. Og mens klassekammeraterne i den første tid måske er mere optaget af at tale om den tid, skolen har været lukket, vil det for en elev med en syg eller død forælder, nok ikke være det, der fylder. Husk at afstemme med eleven, hvordan den første tid tilbage i skolen skal være – og at tage løbende samtaler efterfølgende. Det kan du finde inspiration til her i Sorghandleplan 2.0.

Vi er åben for rådgivning og bestillinger

Du har stadig mulighed for at få rådgivning og bestille materialer hos OmSorg.

Få rådgivning: Ring til Per Bøge 35 25 75 32, Martin Lytje 35 25 74 92 eller Line Thoft Carlsen 28 76 60 84 eller skriv på phb@cancer.dk.

Bestil materialer: Skriv til Mette på eland@cancer.dk

Har du nogle gode erfaringer?

Skriv meget gerne til os, hvis du har nogle gode erfaringer om, hvordan du har håndteret en elev i sorg i denne periode. Så opdaterer vi artiklen med dem løbende. Skriv til mariaha@cancer.dk.