Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.


Støt vores arbejde med at hjælpe børn i sorg

Jellycat kanin bamse

Støt OmSorg via webshoppen - klik her.


Pálina på fem år blev hyldet for sin tegning af mormor

23-11-2018
Det var en rørt familie, der i går, torsdag 22. november, var med, da femårige Pálina blev fejret efter alle kunstens regler på Statens Museum for Kunst i København. Med tre andre børn har hun vundet Kræftens Bekæmpelses store tegnekonkurrence. Hendes tegning forestiller mormor Sigrún Pálina, der er fighter fra Stafet for Livet i Gribskov.

Her ses mor Sólveig, Pálina og mormor Sigrún Pálina sammen på Statens Museum for Kunst. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Det var en glad Pálina, der i går kørte hele vejen fra Ramløse i Nordsjælland til København i bussen sammen med alle vennerne fra børnehavestuen. De skulle nemlig på Statens Museum for Kunst for at se på tryllekunst, spise mad og høre MGP-musik, fordi Pálinas tegning var en af vinderne i Kræftens Bekæmpelses landsdækkende tegnekonkurrence.

Mormor er ramt af kræft
Baggrunden for den festlige dag er desværre alvorlig. Mormor Sigrún Pálina er ramt af kræft i maven, og da det blev opdaget i juni 2017, var kræften i stadie 4. Beskeden var hård. Med kemoterapi fik hun at vide, at hun havde 14-16 måneder tilbage at leve i.

I dag er hun i livsforlængende behandling, men håbet har hun ikke opgivet. Hun er en ægte fighter, og hun har hele familien bag sig. Faktisk bor de alle under samme tag i Helsinge og støtter hinanden i tykt og tyndt. 

Her går Pálina sammen med sin mormor under Stafet for Livet i Gribskov i sommer. Privatfoto

Pálina tegnede sin vindertegning under Stafet for Livet i Gribskov i sommer. Hun og mormor havde netop gået sammen som fighter med ballonen, og da den lille pige lidt senere skulle tegne det, som gør hende glad, når hun er ked af det, var mormor med ballonen, det motiv, hun valgte. For Pálina og hendes mormor har noget helt særligt sammen.

Vi har et særligt bånd
- Jeg var meget bevæget over, hun valgte at tegne mig, siger Sigrún Pálina.

- Vi er meget tætte, og vi har et meget særligt bånd. Jeg giver hende jordforbindelse og tryghed og fortæller mange historier. Historier om vores liv sammen og historier om hende selv, forklarer hun.

Da Sigrún Pálina blev syg, reagerede barnebarnet Pálina først med omsorg, men efterfølgende med vrede.

- Jeg tror, hun følte, at hendes mormor svigtede hende, fordi hun var syg. Min mor har altid været som en mor for Pálina, så det ramte hende meget hårdt. I takt med at min mor fik det bedre, fik Pálina det også bedre, forklarer Sólveig, som er Pálinas mor.

Pálina har været med mormor til kemoterapi og fået lov til at trykke på knapperne. Privatfoto

Familien har brugt Kræftens Bekæmpelse til samtaler og har valgt at være meget åben om kræftsygdommen. De har læst bogen Kemo Kasper, der spiser kræftcellerne, og Pálina har været med mormor til kemoterapi og fået lov til at trykke på knapperne:

- Jeg kan alligevel ikke skjule noget for hende, siger Sigrún Pálina om sit barnebarn.

- Hun har en næsten overnaturlig evne til at mærke følelser. Så hun ville vide med det samme, hvis jeg løj om, hvordan jeg har det. Jeg kan få sorte tanker om det hele, men det hjælper mig som regel at være sammen med børnene.

Denne dag har været så fantastisk
Og ’sammen’ er et nøgleord, der går igen i samtalen med familien. I går var ingen undtagelse. Pálina sad sammen med sine venner længere tilbage i salen, og på forreste række sad mor, far, mormor, morfar, lillebror og moster sammen og fulgte opmærksomt med gennem hele dagen. En dag, der bød på underholdning og høje, glade børnestemmer og endda fællesdans foran MGP-musikerne med svingende arme og filmende mobiltelefoner.

- Jeg synes, at det, som kan føles negativt, kan blive så smukt, når jeg kommer herind i dag, erklærer Sigrún Pálina smilende.

- Denne her dag har været så fantastisk, og vi er alle så stolte af Pálina, siger hun.

Også mor Sólveig er rørt. Hun fremhæver, hvor meget pris de sætter på, at børnehaven støtter op om Pálina. Det er godt at vide, at de passer rigtig godt på hende, slutter hun.

Pálinas vindertegning af mormor med ballonen under stafetten i sommer

Hvad børn ikke ved, får de ondt af
Den landsdækkende tegnekonkurrence var arrangeret af OmSorg, som er Kræftens Bekæmpelses indsats for børn og unge med kræft inde på livet.

Hvert år mister ca. 2.000 børn og unge under 18 år en forælde. Dertil kommer dem, som lever med en livstruende syg forælder eller søskende.

Områdechef Per Bøge har et vigtigt budskab: Man skal tale med børnene om det, der sker. Det hjælper dem ikke, hvis man i bedste mening tier for at skåne dem for smerten.

Derfor giver tegnekonkurrencen og præmieoverrækkelsen så meget mening:

- De mange tegninger og ikke mindst de fire vinderes stolte ansigter viser, det er vigtigt, vi ikke skåner børnene, når kræften rammer. Vi skal inddrage dem, lytte til deres spørgsmål og give dem alderssvarende forklaringer. Det kan siges meget klart: Hvad børn ikke ved, får de ondt af, forklarer han.
 
Læs mere om Omsorgs arbejde