Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter skjoldbruskkirtelkræft

Når du har afsluttet behandlingen for kræft i skjoldbruskkirtlen, bliver du tilbudt at møde til opfølgning på hospitalet. Besøget foregår ambulant, hvilket vil sige, at man ikke skal indlægges.

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Lægen kan tilbyde behandling og lindring af eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Du kan også få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler og blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Undersøgelser

Lægen vil ofte foretage en almen undersøgelse og føler efter eventuelle knuder på halsen. Ved mistanke om tilbagefald, vil lægen foretage forskellige undersøgelser.

Blodprøver og mængden af thyreoglobulin
Man får taget blodprøver for at kontrollere mængden af skjoldbruskkirtelhormon og kalk i blodet. Hvis hele skjoldbruskkirtlen er blevet fjernet, måler lægen mængden af hormonet thyreoglobulin i blodet. Thyreoglobulin er oftest tegn på, at kroppen har dannet nye kræftceller.

Scanning af kroppen
Hvis tidligere prøver har vist, at kræftknuden optog radioaktivt jod, får man scannet kroppen, hvis der er mistanke om, at kræften er vendt tilbage.

Man får sprøjtet en smule radioaktivt jod ind i blodet og derefter bliver man scannet. På scanningsbillederne kan lægen se, om der findes skjoldbruskkirtelceller eller kræftvæv, der optager jod. Ved tilbagefald bliver man som regel tilbudt ny behandling.

Det kan også være nødvendigt at få lavet en PET/CT-scanning eller MR-scanning, hvis der er mistanke om, at kræften har spredt sig. Læs mere:

PET/CT scanning

MR-scanning

Vær opmærksom på disse symptomer

Det er vigtigt at kontakte lægen, hvis du oplever symptomer som:

  • En ny knude på halsen
  • Hoste
  • Åndenød
  • Smerter i knoglerne
  • Vægttab uden grund

Hvis man har behov for en logopæd

Hvis der er sket skade på nerven til stemmelæberne ved en operation, kan du få en henvisning til en logopæd til stemmetræning.

Hvis du har problemer efter at have fået fjernet skjoldbruskkirtlen, kan du få gode råd om, hvad du kan gøre ved dem og blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Fra kontrol til opfølgningsprogrammer

Opfølgningsprogrammer for bl.a. hoved-halskræft erstatter kontroller efter behandling for kræft.

Opfølgning skal øge fokus på hjælpetilbud, og behandling af bivirkninger og senfølger, da flere med kræft lever længere med deres sygdom.

Du kan læse mere om opfølgningsforløb generelt

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Læs mere:

Arbejde og pension

Læs alt om skjoldbruskkirtelkræft

Skjoldbruskkirtelkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Skjoldbruskkirtelkræft" på Cancerforum.