Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter skjoldbruskkirtelkræft

Når du har afsluttet behandlingen for kræft i skjoldbruskkirtlen, bliver du tilbudt at møde til opfølgning på hospitalet. Besøget foregår ambulant, hvilket vil sige, at man ikke skal indlægges.

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling eller lindring.

Risikoen for tilbagefald er størst i løbet af de første år, efter behandlingen er slut. Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at sygdommen kommer igen.

Undersøgelser og blodprøver

Lægen vil ofte foretage en almen undersøgelse og føler efter eventuelle knuder på halsen. Desuden får du foretaget ultralydsundersøgelse af halsen minimum en gang om året de første par år. Ved mistanke om tilbagefald vil lægen foretage forskellige undersøgelser.

Du får også taget blodprøver for at kontrollere mængden af skjoldbruskkirtelhormon og kalk i blodet. Hvis hele skjoldbruskkirtlen er blevet fjernet, måler lægen mængden af hormonet thyreoglobulin i blodet. Thyreoglobulin er oftest tegn på, at kroppen har dannet nye kræftceller. Hvis du har haft medullært karcinom, måles der altid calcitonin i blodet.

Scanning af kroppen ved mistanke om spredning

Hvis der er mistanke om, at kræften er vendt tilbage, og hvis tidligere prøver har vist, at kræftknuden optog radioaktivt jod, får du foretaget en skintigrafi. Du får sprøjtet en smule radioaktivt jod ind i blodet. Derefter bliver du scannet. På scanningsbillederne kan lægen se, om der findes skjoldbruskkirtelceller eller kræftvæv, der optager jod. Ved tilbagefald bliver du som regel tilbudt ny behandling.

Det kan også være nødvendigt at få lavet en PET/CT-scanning eller UL-scanning, hvis der er mistanke om, at kræften har spredt sig. Læs mere:

Skintigrafi

PET/CT scanning

Ultralydsscanning

Vær opmærksom på disse symptomer

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen. 

Symptomerne på tilbagefald kan være: 

  • En ny knude på halsen
  • Hæshed
  • Hoste
  • Åndenød
  • Smerter i knoglerne
  • Vægttab uden grund

Behandling af bivirkninger eller senfølger 

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det kan f.eks. være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen, som lægen kan søge at behandle og lindre.  

Hvis du har behov for en logopæd

Hvis der er sket skade på nerven til stemmelæberne ved en operation, kan du få en henvisning til en logopæd til stemmetræning.

Ved besøgene kan du også få råd om kost, livsstil og hjælpemidler, hvis du har behov for det. Der kan eventuelt være behov for henvisning til specialiseret genoptræning eller videre behandling af følgesygdomme i en anden afdeling.  

Læs mere om hverdagsliv og få gode råd til at håndtere eventuelle senfølger efter behandlingen for kræft i skjoldbruskkirtlen: 

At leve med skjoldbruskkirtelkræft

Læs mere om bivirkninger og senfølger, og hvad der kan gøres ved dem: 

Bivirkninger og senfølger

Få viden og gode råd om bl.a. kost, alternativ behandling og motion - som kan forbedre din livskvalitet: 

Hvad kan du selv gøre 

Bekymring for tilbagefald 

Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud. 

Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.  

Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen. Læs mere: 

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum: 

Cancerforum.dk

Ved tilbagefald af skjoldbruskkirtelkræft

Risikoen for, at kræft i skjoldbruskkirtlen vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. For de fleste er det overvældende at få at vide, at kræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.

Hvis skjoldbruskkirtelkræft kommer igen, kan det ske enten som et lokalt tilbagefald eller i form af metastaser.

Behandling af tilbagefald

Hvis det er muligt, vil du ved tilbagefald få fjernet en eventuel ny knude ved operation. Afhængig af hvor kræften sidder, kan du få supplerende behandling med radioaktivt jod og/eller strålebehandling. Læs mere om de forskellige behandlinger: 

Behandling af skjoldbruskkirtelkræft

Det er dog som hovedregel ikke muligt at få ydre strålebehandling to gange på det samme område, hvis du har fået den maksimale dosis ved første strålebehandling. Der findes flere og gode muligheder for behandling af smerter:

Smertebehandling

Behandling af metastaser

Hvis en kræftsygdom spreder sig til andre steder i kroppen, kaldes det metastaser. Metastaser består af samme slags kræftceller som den oprindelige kræftform, hvilket har betydning for behandlingen. Læs om behandling af metastaser her:

Levermetastaser
Kræft, der har spredt sig til leveren

Lungemetastaser
Kræft, der har spredt sig til lungerne

Knoglemetastaser
Kræft, der har spredt sig til knoglerne

Forsøgsbehandlinger

Undervejs i dit forløb kan det blive relevant for dig at undersøge mulighederne for forsøgsbehandling. Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds.

Læs mere om forsøgsbehandling og se i databasen efter forsøgsbehandlinger, som kan være relevante for dig:

Forsøgsbehandling

Hvis kræften ikke forsvinder

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.

Læs mere:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft

Hvad er tilbagefald af kræft?

Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Man kan få lokalt tilbagefald og/eller tilbagefald med spredning.

Lokalt tilbagefald

Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod.

Tilbagefald med spredning

Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen. Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen.

Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen.

En metastase består af samme type kræftceller, som den oprindelige kræftknude bestod af. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller.


Læs alt om skjoldbruskkirtelkræft

Skjoldbruskkirtelkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Skjoldbruskkirtelkræft" på Cancerforum.