Gå til sygdomsliste

Tilbagefald ved spiserørskræft

Risikoen for, at kræft i spiserøret vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling man tidligere har fået. Læs her om symptomer på tilbagefald og mulighederne for behandling, hvis kræft i spiserøret kommer igen.

Hvis spiserørskræft kommer igen, kan det ske enten som et lokalt tilbagefald i samme område, eller kræften kan have spredt sig til andre steder i kroppen (metastaser).

Undersøgelser for tilbagefald

Er der mistanke om tilbagefald, kan lægen undersøge spiserøret med kikkert og eventuelt tage en vævsprøve.

Herudover vil du som regel få foretaget blodprøver og CT-scanning af brystkasse og bughule for at få afklaret, om kræften eventuelt har sat sig i andre organer.

PET/CT-scanning kan også anvendes  til at spore både tilbagefald af kræft i spiserøret og spredning til andre organer i kroppen (metastaser).

Gå til lægen, hvis du får symptomer på ny sygdomsaktivitet

Det er vigtigt at kontakte din læge, hvis du oplever nye symptomer eller bliver bekymret mellem opfølgningsbesøgene.

Symptomerne kan være:

  • Smerter i brystet
  • Synkebesvær
  • Vægttab uden grund
Illustrationen viser et lille rør indsat i spiserøret for at skabe bedre passage

En stent er et lille rør, der kan skabe passage, hvis kræften blokerer.

Behandling af tilbagefald

Tilbagefald kan kun sjældent helbredes, men der er flere muligheder for at få lindrende behandling. Afhængig af hvor kræften sidder, kan man få behandling med operation, strålebehandling og kemoterapi.

Ofte består den lindrende behandling af en kombination af strålebehandling og kemoterapi. Man kan kun få strålebehandling på tilbagefald i områder, der ikke tidligere har været bestrålet.

Hvis man har synkebesvær på grund af, kræften er kommet tilbage i spiserøret, kan man få skabt passage i spiserøret ved at få indsat et lille rør (en stent). Synkebesvær kan også lindres ved hjælp af varmebehandling, men denne behandling skal som regel gentages for at holde effekten ved lige.

Hvis man har smerter eller kvalme, kan man få medicin, der lindrer disse symptomer.

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften er kommet tilbage oftest overvældende for de fleste.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.

Læs mere:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft

Læs alt om spiserørskræft

Spiserørskræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Mave- og spiserørskræft' på Cancerforum.