Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Årsagen til testikelkræft er oftest ukendt, men meget tyder på, at anlæg til testikelkræft opstår allerede i fostertilstanden. Ikke nedsunkne testikler, arvelige forhold og HIV-infektion kan bl.a. også have en betydning for risikoen for at udvikle testikelkræft. Der er ikke dokumentation for, at slag, betændelse og stramme bukser kan føre til testikelkræft.
Testikelkræft er en kræftform, der hyppigst rammer unge mænd omkring 25-35-årsalderen.
Danmark og Norge har verdens højeste forekomst af testikelkræft med 10 tilfælde per 100.000 indbyggere. Årsagen til det er ukendt. I Sverige er tallet til sammenligning kun det halve, og i Finland en fjerdedel.
Du kan få kræft, fordi nogle af kroppens celler muterer af sig selv ved et uheld.
Alle organer i kroppen indeholder stamceller. Stamcellerne forsyner organerne med nye celler ved at dele sig, efterhånden som de gamle celler bliver slidt op. Når en stamcelle deler sig, opstår der ofte fejl. Fejlene kaldes genvarianter, og de opstår helt tilfældigt i stamcellens dna.
Ofte betyder fejlene ikke noget, men efterhånden som vi bliver ældre, ophobes genvarianterne i stamcellen. Det øger risikoen for, at én af stamcellerne kommer til at fungere så dårligt, at den begynder at dele sig ukontrollabelt og bliver til en kræftcelle.
Ny forskning tyder på, at disse spontane sygdomsdisponerende genvarianter kan forklare, at kræft kan opstå, uden at man kan pege på en ydre årsag som f.eks. asbest eller rygning.
Alle tilfælde af testikelkræft udvikles sandsynligvis fra forstadier til kræft i form af germ cell neoplasia in situ (GCNIS).
Forskerne mener, at de første anlæg til GCNIS opstår allerede i fostertilstanden og er sandsynligvis betinget af udefrakommende påvirkninger af den gravide kvinde. Det kan f.eks. være i form af hormonforstyrrende stoffer med enten østrogen eller stoffer, der påvirker det mandlige kønshormon negativ.
Man har en større risiko for at udvikle testikelkræft, hvis testiklerne ikke falder ned i pungen eller gør det sent i livet.
Hos cirka 2 pct. af patienter med testikelkræft er der mere end et tilfælde af testikelkræft i familien.
Læs mere om arvelig kræft og rådgivning:
Verdens asbestproduktion toppede i 1980, og det tager i gennemsnit 40 år, fra man første gang bliver udsat for asbest, til diagnosen kræft stilles. Det er årsagen til, at kræft på grund af udsættelse for asbest konstateres i et stadigt stigende antal i Danmark, selvom asbest blev forbudt for mere end 30 år siden.
Man kan i Danmark stadig blive udsat for asbest ved nedbrydning af asbestholdige produkter f.eks. fra bremsebelægninger, asbestholdige isoleringsmaterialer og tagplader eller ved asbestfibre på asbestarbejderes tøj.
Hvis du har fået testikelkræft efter at have levet sammen med en person, der har været udsat for asbestfibre på sit arbejde, har du mulighed for at søge om kompensation.
Du kan have været indirekte udsat for asbestfibre, hvis du f.eks. har vasket din partners asbestfyldte arbejdstøj. Ordningen omfatter alle i husstanden, dvs. også børn, med asbestrelateret kræft.
På borger.dk kan du læse om, hvordan du kan søge kompensation:
WHO's kræftforskningscenter International Agency for Research on Cancer (IARC) har vurderet, at brandmænd muligvis har en øget forekomst af testikelkræft (IARC gruppe 2B). Den bagvedliggende årsag kendes ikke.
Læs mere om arbejdsrelateret kræft:
Der er en højere livstidsrisiko for at få testikelkræft hos patienter med HIV-infektion. En let øget risiko ses desuden hos patienter med Klinefelter syndrom.
Der er en højere forekomst af testikelkræft hos mænd med dårlig sædkvalitet. Teorier om, at slag, betændelse og stramme bukser kan føre til testikelkræft, er aldrig blevet bekræftet videnskabeligt.
Læs mere om infektioner og kræft:
Regelmæssig brug af muskelopbyggende piller og proteinpulver kan muligvis øge risikoen for testikelkræft. Risikoen lader især til at stige, hvis man bruger proteinpulver i mere end tre år, man er under 25 års-alderen, og hvis man bruger flere slags proteintilskud samtidig. Forskerne har især peget på kreatin og det ulovlige anabolsk steroid androstenedion.
Der er ikke noget, som tyder på, at der en sammenhæng mellem kost, alkohol, fysisk aktivitet eller overvægt og risikoen for at udvikle testikelkræft.
Der er mange forskellige årsager til, at kræft opstår. Vores livsstil og det miljø, vi lever i, kan spille ind. Biologiske faktorer – som f.eks. visse hormoner – kan også have en betydning, mens nogle kræftsygdomme kan være arvelige. Oftest er der tale om et samspil mellem flere faktorer.
Sidst ændret:08.01.2018
Professor, overlæge, dr.med. Gedske Daugaard (uro-onkolog) og 1. reservelæge, ph.d. Mikael Aagaard (urolog), begge Dansk Urologisk Cancer Gruppe, DaTeCa (testiscancer)
Seniorforsker, cand.pharm. ph.d. Johnni Hansen, Kost, gener og miljø, Kræftens Bekæmpelse
Overlæge, ph.d, klinisk lektor Karin Wadt
Forskningschef Jørgen H. Olsen, Center for Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
E-mail: persondata@cancer.dk
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17