Gå til sygdomsliste

Årsager til testikelkræft

Årsagen til testikelkræft er oftest ukendt, men meget tyder på, at anlæg til testikelkræft opstår allerede i fostertilstanden. Ikke nedsunkne testikler, arvelige forhold og HIV-infektion kan bl.a. også have en betydning for risikoen for at udvikle testikelkræft. Der er ikke dokumentation for, at slag, betændelse og stramme bukser kan føre til testikelkræft.

Testikelkræft er en kræftform, der hyppigst rammer unge mænd omkring 25-35-årsalderen.

Danmark og Norge har verdens højeste forekomst af testikelkræft med 10 tilfælde per 100.000 indbyggere. Årsagen til det er ukendt. I Sverige er tallet til sammenligning kun det halve, og i Finland en fjerdedel.

Forstadier til testikelkræft opstår ofte i fostertilstanden

Alle tilfælde af testikelkræft udvikles sandsynligvis fra forstadier til kræft i form af germ cell neoplasia in situ (GCNIS).

Forskerne mener, at de første anlæg til GCNIS opstår allerede i fostertilstanden og er sandsynligvis betinget af udefrakommende påvirkninger af den gravide kvinde. Det kan f.eks. være i form af hormonforstyrrende stoffer med enten østrogen eller stoffer, der påvirker det mandlige kønshormon negativ.

Ikke nedsunkne testikler (kryptorkisme) øger risikoen

Man har en større risiko for at udvikle testikelkræft, hvis testiklerne ikke falder ned i pungen eller gør det sent i livet.

Arvelighed og testikelkræft

Hos cirka 2 pct. af patienter med testikelkræft er der mere end et tilfælde af testikelkræft i familien.

Læs mere om arvelig kræft og rådgivning:

Arvelige forhold

Asbestfibre kan forårsage testikelkræft

Verdens asbestproduktion toppede i 1980, og det tager i gennemsnit 40 år, fra man første gang bliver udsat for asbest, til diagnosen kræft stilles. Det er årsagen til, at kræft på grund af udsættelse for asbest konstateres i et stadigt stigende antal i Danmark, selvom asbest blev forbudt for mere end 30 år siden.

Man kan i Danmark stadig blive udsat for asbest ved nedbrydning af asbestholdige produkter f.eks. fra bremsebelægninger, asbestholdige isoleringsmaterialer og tagplader eller ved asbestfibre på asbestarbejderes tøj.

Kompensation til pårørende, der har været indirekte udsat for asbest

Hvis du har fået testikelkræft efter at have levet sammen med en person, der har været udsat for asbestfibre på sit arbejde, har du mulighed for at søge om kompensation.

Du kan have været indirekte udsat for asbestfibre, hvis du f.eks. har vasket din partners asbestfyldte arbejdstøj. Ordningen omfatter alle i husstanden, dvs. også børn, med asbestrelateret kræft.

På borger.dk kan du læse om, hvordan du kan søge kompensation:

Styrelsen for Patientklagers hjemmeside

Brandmænd har muligvis øget risiko

WHO's kræftforskningscenter International Agency for Research on Cancer (IARC) har vurderet, at brandmænd muligvis har en øget forekomst af testikelkræft (IARC gruppe 2B). Den bagvedliggende årsag kendes ikke.

Læs mere om arbejdsrelateret kræft:

Arbejdsmiljø og kemikalier

Andre mulige årsager

Der er en højere livstidsrisiko for at få testikelkræft hos patienter med HIV-infektion. En let øget risiko ses desuden hos patienter med Klinefelter syndrom.

Der er en højere forekomst af testikelkræft hos mænd med dårlig sædkvalitet. Teorier om, at slag, betændelse og stramme bukser kan føre til testikelkræft, er aldrig blevet bekræftet videnskabeligt.

Læs mere om infektioner og kræft:

Infektioner

Brug af proteintilskud kan muligvis give forhøjet risiko for testikelkræft

Regelmæssig brug af muskelopbyggende piller og proteinpulver kan muligvis øge risikoen for testikelkræft. Risikoen lader især til at stige, hvis man bruger proteinpulver i mere end tre år, man er under 25 års-alderen, og hvis man bruger flere slags proteintilskud samtidig. Forskerne har især peget på kreatin og det ulovlige anabolsk steroid androstenedion.

Ingen sammenhæng mellem livsstil og risikoen for testikelkræft

Der er ikke noget, som tyder på, at der en sammenhæng mellem kost, alkohol, fysisk aktivitet eller overvægt og risikoen for at udvikle testikelkræft.


Alt om testikelkræft

Testikelkræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Testikelkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende