Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter testikelkræft

Når du har afsluttet din behandling for testikelkræft, bliver du som regel tilbudt at møde til opfølgning på hospitalet. Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. Du kan også høre om håndtering af senfølger.

Opfølgning foregår ambulant, det vil sige uden at du skal indlægges. 

Risikoen for tilbagefald er størst inden for de første to år efter operationen

Selvom man ikke kan spore kræften andre steder i kroppen, efter testiklen er fjernet, vil der være risiko for, at kræften har spredt sig - først og fremmest til lymfeknuderne på den bageste bugvæg.

I de tilfælde, hvor kræften ikke er forsvundet, vil den hyppigst vise sig inden for de første to år efter behandlingen. Så snart kræften bliver opdaget, vil du få ny behandling. Derfor er det vigtigt, at du går til opfølgning i årene efter operationen.

Ved at gå til opfølgning sikrer du dig, at eventuelle tilbagefald opdages og behandles så tidligt som muligt. Det er med til at sikre, at næsten alle patienter med testikelkræft bliver helbredt for sygdommen.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Kontakt den afdeling, hvor du går til opfølgning, og få fremrykket dit næste besøg, hvis du får nye symptomer eller bliver bekymret mellem opfølgningsbesøgene. 

Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Vejrtrækningsbesvær
  • Rygproblemer

Selvundersøgelse af den tilbageværende testikel 

Du kan læse mere om selvundersøgelse her: 

Selvundersøgelse af testiklerne

Hvor ofte skal jeg gå til opfølgning?

Det anbefales, at patienter med stadium I non-seminom kontrolleres en gang om måneden det første år, hver tredje måned det andet år og herefter hvert halve år op til det femte år.

Patienter med stadium I seminom følges det første år med opfølgning hver anden måned, det andet år med opfølgning hver tredje måned og herefter hvert halve år op til det femte år.

Patienter behandlet med kemoterapi følges det første år hver tredje måned, det andet år hver sjette måned og herefter en gang om året op til femte år.

Har du modtaget behandling for spredning af sygdommen, vil der ved afslutning af behandlingen også være et 5-årigt opfølgningsforløb med lidt færre kontroller end ovenfor beskrevet. Dog vil enkelte mænd, som er opereret for teratom, blive tilbudt livslang opfølgning.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring.

Behandling af bivirkninger eller senfølger

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle opståede gener. Det kan f.eks. være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen. 

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du også få gode råd om kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe

Gode råd om at gå til opfølgning
  • Ved udskrivningen kan du spørge din læge på afdelingen, hvor tit du skal komme til opfølgning 
  • Hør også hvilke særlige symptomer, du skal være opmærksom på, og hvem du skal kontakte, hvis symptomerne opstår 
  • Skriv ned, hvordan du har haft det siden sidste besøg, og giv denne viden videre ved opfølgningsbesøget 
  • Det er en god ide at skrive dine spørgsmål ned i forvejen 
  • Tag gerne en pårørende eller en ven med til besøgene. Det er en god støtte for mange 

Her kan du få inspiration til, hvordan du kan forberede dig til mødet med lægen:

Forbered dig på opfølgningsforløb

Du kan læse mere om opfølgningsforløb generelt

Opfølgningsforløb efter behandling for kræft

Læs mere:

Læs mere om hverdagsliv og få gode råd til at håndtere eventuelle senfølger efter behandlingen for testikelkræft:

At leve med testikelkræft

Læs mere om bivirkninger og senfølger og hvad der kan gøres ved dem: 

Bivirkninger og senfølger

Kan jeg selv gøre noget? 
Få viden og gode råd om bl.a. kost, alternativ behandling og motion - som kan forbedre din livskvalitet: 

Hvad kan du selv gøre

Bekymring for tilbagefald  

Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud.   
 
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.   
 
Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen. Læs mere:  

Kræftens Bekæmpelses rådgivning

Mød andre i samme situation  
Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum:  

Cancerforum.dk  


Ved tilbagefald af testikelkræft

Risikoen for, at testikelkræft kommer tilbage, er størst i den første periode efter operationen – derfor er det vigtigt at gå til opfølgning. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men sker det, er der nye muligheder for behandling. 
 
Tilbagefald af testikelkræft behandles på samme måde som testikelkræft, der har spredt sig allerede på diagnosetidspunktet – dvs. med strålebehandling eller kemoterapi. Læs mere om behandlingen: 

Behandling af testikelkræft med spredning

Hvis du har fået kemoterapi tidligere 

Det kan være svært at behandle tilbagefald, hvis man allerede har fået kemoterapi en gang, men mange bliver alligevel sygdomsfrie. 

Der kan være tale om behandling med nogle af de nyere stoffer og ofte som led i en videnskabelig undersøgelse (forsøgsbehandling). 

Efter behandlingen er det ofte nødvendigt at fjerne restvæv fra tilbagefaldet ved en operation. 

Forsøgsbehandling af testikelkræft

Hvis kræften ikke forsvinder

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes. 

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente. 

Hvad er tilbagefald af kræft?

Tilbagefald af en kræftsygdom betyder, at sygdommen er vendt tilbage igen, efter man har været fri for kræft. Det kaldes også recidiv. Man kan få lokalt tilbagefald og/eller tilbagefald med spredning. 

Lokalt tilbagefald 

Det kaldes lokalt tilbagefald, hvis kræften vender tilbage til den del af kroppen, hvor kræften først opstod. 

Tilbagefald med spredning 

Kræft kan også vende tilbage i form af spredning af sygdommen. Kræften kan være vokset ind i lymfebanen og derfor have spredt sig til lymfeknuderne eller være vokset ind i blodbanen og via blodet være spredt til andre organer i kroppen. 

Det kaldes metastaser, når kræftceller fra en kræftknude spreder sig med blodet eller lymfen og danner nye kræftknuder andre steder i kroppen. 

En metastase består af samme type kræftceller, som den oprindelige kræftknude bestod af. Det vil sige, at f.eks. brystkræft, der har spredt sig til knoglerne, består af brystkræftceller. 


Alt om testikelkræft

Testikelkræft - forsiden


 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Testikelkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende