Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter testikelkræft

Når du har afsluttet din behandling for testikelkræft, bliver du som regel tilbudt at møde til opfølgning på hospitalet. Ved opfølgningsbesøgene vil du og lægen tale om eventuelle symptomer og håndtering af senfølger.

Opfølgning foregår ambulant, det vil sige uden at du skal indlægges. Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Risikoen for tilbagefald er størst inden for de første to år efter operationen

Selvom man ikke kan spore kræften andre steder i kroppen, efter testiklen er fjernet, vil der være risiko for, at kræften har spredt sig - først og fremmest til lymfeknuderne på den bageste bugvæg.

I de tilfælde, hvor kræften ikke er forsvundet, vil den hyppigst vise sig inden for de første to år efter behandlingen. Så snart kræften bliver opdaget, vil man få ny behandling. Derfor er det vigtigt, at du går til opfølgning i årene efter operationen.

Ved at gå til opfølgning sikrer du dig, at eventuelle tilbagefald opdages og behandles så tidligt som muligt. Det er med til at sikre, at næsten alle patienter med testikelkræft bliver helbredt for sygdommen.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt lægen.

Symptomer på tilbagefald kan være:

  • Vejrtrækningsbesvær
  • Rygproblemer

Hvor ofte skal jeg gå til opfølgning?

Det anbefales, at patienter med stadium I non-seminom kontrolleres en gang om måneden det første år, hver tredje måned det andet år og herefter hvert halve år op til det femte år.

Patienter med stadium I seminom følges det første år med opfølgning hver anden måned, det andet år med opfølgning hver tredje måned og herefter hvert halve år op til det femte år.

Patienter behandlet med kemoterapi følges det første år hver tredje måned, det andet år hver sjette måned og herefter en gang om året op til femte år.

Har du modtaget behandling for spredning af sygdommen, vil der ved afslutning af behandlingen også være et 5-årigt opfølgningsforløb med lidt færre kontroller end ovenfor beskrevet. Dog vil enkelte mænd, som er opereret for teratom, blive tilbudt livslang opfølgning.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Selvundersøgelse af den tilbageværende testikel

Du kan læse mere om selvundersøgelse her:

Selvundersøgelse af testiklerne

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f. eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.


Alt om testikelkræft

Testikelkræft - forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i gruppen "Testikelkræft" på Cancerforum.


Til pårørende

Få gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende