Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Ved mistanke om kræft i de ydre kvindelige kønsorganer får du først foretaget en gynækologisk undersøgelse hos din læge. Hvis lægen har mistanke om, at du har kræft, vil du blive henvist til en gynækolog. En vævsprøve kan vise, om der er tale om kræft.
Den første undersøgelse sker ved egen læge og er en almindelig gynækologisk undersøgelse, hvor lægen ser efter, om der er forandringer i de ydre kønsorganer.
Hvis der er sår eller forandringer, vil du blive henvist til en gynækolog for at få foretaget en vævsprøve. Læs mere om undersøgelsen generelt:
Nogle undersøgelser har til formål at finde ud af, om der er tale om kræft eller ej.
Andre undersøgelser skal vise, hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig.
Lægen kan kun afgøre, om der er tale om kræft ved at undersøge væv fra forandringen i mikroskop. Inden du skal have taget en vævsprøve fra de ydre kønsorganer, bliver du lokalbedøvet. Hvis der skal tages flere vævsprøver, kan det også gøres, mens du er i fuld bedøvelse.
Samtidig med at lægen tager vævsprøven, får du også foretaget en gynækologisk undersøgelse. Ved undersøgelsen kan lægen nærmere vurdere, hvordan knuden eller forandringen sidder i forhold til de omkringliggende organer.
Hvis du skal have taget vævsprøver i fuld bedøvelse, vil det som regel foregå under en kort indlæggelse.
Svaret på vævsprøven får du efter 6 til 10 dage. Læs mere om vævsprøver generelt:
I de fleste tilfælde vil det være nødvendigt, at man også får undersøgelser i form af:
Ved mistanke om mere udbredt sygdom kan det være nødvendigt, at man får foretaget en kikkertundersøgelse af urinblæren og/eller endetarmen, for at lægen kan planlægge den bedste behandling. Disse undersøgelser foretages ofte i fuld bedøvelse.
Se film om, hvordan en MR-scanning foregår. 7:46 min.
På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Dette er vigtigt, for at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.
Hvis din læge har mistanke om, at du måske har en kræftsygdom, bliver du henvist til et 'pakkeforløb'. I et pakkeforløb står der bl.a., hvilke undersøgelser man skal igennem, og hvordan behandlingen skal forløbe.
Sidst ændret:19.03.2019
Overlæge Ligita Frøding (gynækolog) og overlæge, Ph.d., Lars Fokdal (onkolog). Begge Dansk Gynækologisk Cancer Gruppe, Vulvacancergruppen.
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17