Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter bløddelssarkomer

Når du har afsluttet din behandling, vil din læge på hospitalet i samarbejde med dig og din familie udarbejde en personlig opfølgningsplan baseret på dine behov for hjælp og støtte - og med fokus på håndtering af senfølger.

Efter behandlingen er afsluttet, bliver du tilbudt at gå til opfølgning på et af landets sarkomcentre hver 4. til 6. måned i minimum 5 år. 

Godartede bløddelstumorer, der vokser aggressivt, bør behandles og kontrolleres på samme måde som sarkomer.

Hvad sker der ved opfølgningsbesøg?

Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen kan tilbyde behandling eller lindring. 

Det er forskelligt, hvilke undersøgelser man skal igennem ved opfølgningsbesøg efter behandling af bløddelssarkom. De undersøgelser, du skal igennem, afhænger bl.a. af den behandling, du har fået.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Hvis du opdager nye symptomer eller bliver bekymret mellem opfølgningsbesøgene, skal du henvende dig til den afdeling, hvor du går til opfølgning.

Henvend dig på sarkomcentret, hvis:

  • Du opdager en knude
  • En kendt knude pludselig ændrer størrelse og konsistens

Vær særligt opmærksom, hvis knuden:

  • Vokser hurtigt
  • Sidder dybt (i muskulaturen eller dybere)
  • Er større end 5 cm i diameter
  • Kommer igen efter at være fjernet

Hvis sarkomet sidder inde i et organ, vil symptomerne afhænge af, hvilket organ der er ramt:

  • I lungen: Hoste og åndenød
  • I maven (bughulen): Smerter, opkastning og forstoppelse
  • I livmoderen: Vaginalblødning og smerter nedadtil i maven

Læs mere om symptomer på bløddelssarkomer

Kvinde hos lægen i konsultation

Modelfoto. Du kan samle dine spørgsmål undervejs og tage dem med til lægen ved opfølgningsbesøgene.

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen.

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde dig supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: ventetid på opfølgning. Jeg tror altid, det vil være svært. Jeg skal selv til et besøg nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.

Kvinde, kræftpatient

Undersøgelser for tilbagefald ved opfølgningsbesøg

Ved sarkomer, som ikke spreder sig (lavmaligne), undersøger lægen dig for, om der er tegn på, at kræften er kommet igen (lokalrecidiv). 

Hvis sarkomer spreder sig, sker det overvejende med blodet og da oftest til lungerne. Ved sarkomer, der kan sprede sig (højmaligne), får du derfor også taget et røntgenbillede af lungerne. Røntgen kan eventuelt suppleres med en CT-scanning. 

Ved dybtliggende sarkomer vil du i nogle tilfælde også få en MR- eller CT-scanning. Hvis lægen har vanskeligt at vurdere MR- eller CT-scanningen, kan det i enkelte tilfælde være nødvendigt at supplere med en PET/CT-scanning.

Læs mere om de forskellige undersøgelser her:

MR-scanning

CT-scanning

PET/CT-scanning

Bandagist kan justere en eventuel protese

Hvis du har fået lavet en amputation, skal du løbende have protesen rettet til. Det foregår ikke på sarkomcentrene, men hos en bandagist, hvor du selv kan henvende sig direkte. Her kan du få gode råd om de problemer, du har samt blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Læs mere:

Arbejde og pension

Læs alt om bløddelssarkomer

Bløddelssarkomer – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Bløddelssarkomer' på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende