Gå til sygdomsliste

Tilbagefald ved bløddelssarkomer

Risikoen for at bløddelssarkomer vender tilbage afhænger af sygdommens stadium før behandling, og af hvilken behandling man har fået. For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.

Mand går gennem en tunnel

Modelfoto. For de fleste er det chokerende at få at vide, at kræften er kommet igen, men der findes nye behandlingsmuligheder. Når det første chok har lagt sig, kan du opleve, at sygdommen fylder mindre, og at du igen kan glæde dig over livet.

Risikoen for tilbagefald ved bløddelssarkom er størst inden for de første år efter endt behandling. Det vil sige, at jo flere år der går uden tegn på tilbagefald, jo mindre er risikoen for, at der kommer tilbagefald. Dette gælder især for de højmaligne (grad II-III) bløddelssarkomer.

De lavmaligne bløddelssarkomer (grad I) kan komme igen på et meget sent tidspunkt, men dog kun det samme sted, hvor de oprindeligt sad. 

Hvis bløddelssarkomer spreder sig, sker det oftest ved, at kræften spreder sig til lungerne, eventuelt til leveren. I sjældne tilfælde spreder sygdommen sig til lymfeknuderne.

Gå til lægen, hvis du får symptomer på tilbagefald

Hvis du opdager nye symptomer eller bliver bekymret mellem kontrolbesøgene, skal du henvende dig til den afdeling, hvor du går til kontrol.

Henvend dig på sarkomcentret, hvis:

  • Du opdager en knude
  • En kendt knude pludselig ændrer størrelse og konsistens

Vær særligt opmærksom, hvis knuden:

  • Vokser hurtigt
  • Sidder dybt (i muskulaturen eller dybere)
  • Er større end 5 cm i diameter
  • Kommer igen efter at være fjernet

Hvis sarkomet sidder inde i et organ, vil symptomerne afhænge af, hvilket organ der er ramt:

  • I lungen: hoste og åndenød
  • I maven (bughulen): smerter, opkastning og forstoppelse
  • I livmoderen: vaginalblødning og smerter nedadtil i maven

Læs mere om symptomer på bløddelssarkomer

Undersøgelser for tilbagefald

Ved mistanke om tilbagefald vil lægen foretage forskellige undersøgelser. Du vil eventuelt få taget en vævsprøve og kan også få foretaget røntgen, MR-scanning, CT-scanning og eventuelt PET/CT-scanning.

I nogle tilfælde vil man få taget blodprøver eller røntgen af lungerne for at få afklaret, om kræften har spredt sig.

PET-scanning er velegnet til at spore både lokalt tilbagefald og spredning til andre organer i kroppen (fjernmetastaser). 

Læs mere om de forskellige scanninger her:

MR-scanning

CT-scanning

PET/CT-scanning

Behandling af tilbagefald

Hvis sygdommen er blusset op, kan man som regel få behandling igen. Behandlingen af tilbagefald kan enten stile mod at fjerne al kræften eller hvis dette ikke er muligt, kan behandlingen være lindrende. 

Når bløddelssarkom kommer igen, kan det ske enten som lokal spredning i samme område, som den oprindelige kræftknude eller i form af metastaser, som er spredning til andre dele af kroppen.

Behandling af lokalt tilbagefald

Hvis man får tilbagefald, der hvor man tidligere har fået fjernet kræftknuden, kan man i nogle tilfælde blive behandlet med operation og/eller strålebehandling.

Behandling af spredning af bløddelssarkom

Hvis sygdommen spreder sig til andre organer, kan man i nogle tilfælde få kemoterapi, eventuelt efterfulgt af operation og/eller strålebehandling. 

Det er dog som hovedregel ikke muligt at få udvendig strålebehandling to gange på det samme område, hvis man har fået den maksimale dosis ved første strålebehandling.

Ved tilbagefald kan kemoterapi holde sygdommen i ro i et stykke tid. Kemoterapien både lindrer symptomer og virker livsforlængende.

Læs mere om behandling ved spredning af bløddelssarkom her:

Behandling af spredning ved bløddelssarkom

Forsøgsbehandling ved tilbagefald

Hvis lægen vurderer, at man ikke vil have glæde af standard kemoterapi eller strålebehandling, vil lægen som regel undersøge, om man er egnet til at deltage i en videnskabelig forsøgsbehandling. Det kan f.eks. være et forsøg, hvor lægerne afprøver en ny type kemoterapi eller en ny form for immunterapi. 

Her finder du generel information om at deltage i forsøg:

Forsøgsbehandling

Behandling af bløddelssarkom, når tidligere behandling ikke længere virker

Forsøgsbehandling kan være en mulighed, når tidligere behandling ikke længere virker. Se her, om der findes forsøgsbehandlinger for bløddelssarkomer:

Forsøgsbehandling

Smertebehandling

Der findes gode muligheder for behandling af smerter. Læs mere om smertelindring ved spredning af bløddelssarkom:

Behandling af spredning ved bløddelssarkom

Hvis kræften ikke forsvinder

Har man én gang haft kræft, ligger det for de fleste i baghovedet, at kræften kan komme tilbage. Alligevel er beskeden om, at kræften rent faktisk er kommet tilbage oftest overvældende.

Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.

Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.

Læs mere:

Hvis kræften er kommet igen

At leve med uhelbredelig kræft

Læs alt om bløddelssarkomer

Bløddelssarkomer – forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Cancerforum.dk

Del dine tanker og erfaringer i gruppen 'Bløddelssarkomer' på Cancerforum.


Livet med kræft

Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende