Gå til sygdomsliste

Hormonbehandling og risikoen for brystkræft

Hormonbehandling med kvindelige kønshormoner ved overgangsalderen øger risikoen for at udvikle brystkræft.

En del kvinder tager hormonbehandling med kvindelige hormoner for at afhjælpe gener fra overgangsalderen (hedeture, humørsvingninger, tørre slimhinder).

Men hormonbehandlingen giver en øget risiko for at få brystkræft. Risikoen afhænger dog af, hvilken type hormonbehandling man tager.

Inden man går i gang med en hormonbehandling, er det derfor en god idé at overveje fordele og ulemper ved behandlingen ekstra nøje.

Anbefalingen er, at hormonbehandling kun anvendes til raske kvinder tidligt i overgangsalderen (menopausen) til at dæmpe gener fra overgangsalderen kortvarigt, men skal ikke bruges til på længere sigt at forebygge f.eks. knogleafkalkning.

Kvinder, der allerede tager hormontilskud, bør tage deres behandling op til revision og drøfte med deres læge, om de fortsat skal tage hormoner.

Lægerne bør informere om risikoen for brystkræft og kan hjælpe med at afveje fordele over for den risiko, man har.

Risikoen falder igen ved ophør af hormontilskud

Den øgede risiko for brystkræft kan påvises 1-2 år efter begyndelsen af behandlingen.

Risikoen stiger, jo flere år man har taget hormonpræparater.

Selv om man har taget hormontilskud i mange år, kan man mindske sin risiko for brystkræft ved at stoppe med hormonbehandlingen.

Allerede 1 år efter, at man er stoppet med hormontilskud, er risikoen for udvikling af brystkræft blevet mindre. Efter 5 år synes den øgede risiko for de fleste at være væk.

Dog forsvinder den øgede risiko ikke helt hos kvinder, der har taget hormonpræparater i over 5 år.

Knogleskørhed

Kvinder, der er gået i overgangsalderen, producerer ikke længere så meget kvindeligt kønshormon. Det betyder, at man har større risiko for at få afkalkning af knoglerne og udvikle knogleskørhed (osteoporose).

Nogle kvinder bruger hormonbehandling for at mindske risikoen for at udvikle knogleskørhed.

Man kan også forebygge knogleskørhed på andre måder:

  • Spis nok kalk (en halv liter mælk/yoghurt og nogle skiver ost daglig)
  • Spis fed fisk der indeholder D-vitamin
  • Ophold dig udendørs i sommerhalvåret, da sollys får huden til at danne D-vitamin. Husk dog at solbeskytte dig med skygge, solhat og solcreme, når UV-indekset er 3 eller derover
  • Motionér regelmæssigt livet igennem
  • Undgå tobaksrygning
  • Undgå et forbrug af alkohol, som overskrider Sundhedsstyrelsens anbefalinger
  • Undgå undervægt

Et Tilskud med calcium og D-vitamin forebygger i sig selv knogleskørhed. Alle yngre personer, der er i risiko for eller har fået konstateret knogleskørhed, og alle personer over 70 år bør dagligt tage et tilskud af kalk og D-vitamin.

Du kan eventuelt tale med din læge om, hvad du kan gøre.

Kredsløbet

Tidligere har lægerne troet, at tilskud af hormonet østrogen beskyttede kvinder mod for eksempel hjerte-karsygdomme. Det ved man i dag, at det ikke gør.

Det har faktisk vist sig, at man kan få problemer med kredsløbet pga. hormonbehandlingen. Hormonbehandling kan føre til blodpropper forskellige steder i kroppen.

Kombination af hormoner giver større risiko

Kvinder, der tager et hormontilskud med en kombination af progesteron og østrogen har højere risiko for at få brystkræft end kvinder, der kun får østrogen.

For hver 1.000 kvinder, der efter overgangsalderen tager østrogenpiller i 10 år, kan man forvente, at der er fem brystkræfttilfælde flere end blandt en tilsvarende gruppe kvinder, der ikke tager hormontilskud.

Men for hver 1.000 kvinder, der tager kombinationsbehandling i 10 år, kan man forvente 19 ekstra brystkræfttilfælde.

Det er dog ikke så simpelt, at man så bare uden videre bør skifte kombinationsbehandlingen ud med ren østrogenbehandling. Østrogenbehandlingen alene giver nemlig en højere risiko for livmoderkræft.

Læs mere om årsager til brystkræft:

Årsager til brystkræft

Læs alt om symptomer, undersøgelser og behandling for brystkræft:

Brystkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.