Gå til sygdomsliste

Behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft er oftest først en operation. Afhængig af sygdommens stadie får man ofte også strålebehandling og/eller medicinsk behandling efter operationen.

Kvinde, der laver te i sit køkken

Når man skal i behandling for kræft, kan det opleves som en undtagelsestilstand. Det kan være svært at forestille sig, at hverdagen bliver normal igen, men heldigvis oplever de fleste, at der med tiden kommer ro på hverdagen.

Her kan du læse en kort version af teksterne om behandling af brystkræft.

Nogle kvinder får medicinsk behandling før operationen

Nogle kvinder tilbydes kemoterapi eller antihormonbehandling før operation. Formålet med denne behandling er at mindske knuden, så operationen bliver mindre omfattende.

Medicinsk behandling før operation for brystkræft


Operation er den primære behandling

Den primære behandling af brystkræft er operation, hvor kirurgen fjerner kræftknuden. I andre tilfælde er det nødvendigt, at man får fjernet hele brystet for at sikre, at al kræft er væk. Læs mere:

Operation for brystkræft


screenshot fra film om brystkræft

Professor, overlæge, dr.med. Niels Kroman fortæller om behandling af brystkræft.

Behandlingen af brystkræft er over de sidste 40 år væsentligt forbedret. Over 60 pct. kan i dag bevare brystet. Den forbedrede diagnostik og efterbehandling med stråler og medicin har medført, at ca. 75 pct. af de kvinder, der behandles i dag, aldrig oplever tilbagefald af sygdommen.

De kvinder der får tilbagefald, får det længere tid efter operationen, og de lever et længere liv med god livskvalitet på trods af sygdom og behandling.

Professor, overlæge Niels Kroman, Brystkirurgisk afdeling, Rigshospitalet

Medicinsk behandling efter operation nedsætter risikoen for, at kræften kommer igen

Hos 90 pct. af alle kvinder med brystkræft er der en risiko for, at sygdommen kan vende tilbage andre steder i kroppen. Derfor får man tilbudt en eller flere former for medicinsk efterbehandling.

Hvilken medicinsk efterbehandling, man skal have, afhænger af ens alder, og om kræftknuden er følsom over for det kvindelige kønshormon østrogen (østrogenpositiv), eller om knuden er HER2-positiv. Læs mere:

Medicinsk behandling efter operationen

Behandling af HER2-positiv brystkræft


Strålebehandling efter operationen

Strålebehandling kan slå de kræftceller ihjel, der eventuelt måtte være tilbage lokalt efter operationen. Strålerne virker kun i det område, der bestråles. Formålet er at nedsætte risikoen for, at sygdommen vender tilbage.

Strålebehandling af brystkræft

Hjælp til at beslutte den rette behandling

Måske vil du i dit forløb opleve at skulle vælge mellem forskellige muligheder for behandling for brystkræft. Det er vigtigt at kende dine muligheder for behandling, dens effekt, og hvordan behandlingen kan påvirke din livskvalitet. 

Aarhus Universitetshospital har udviklet et beslutningsstøtteværktøj, der kan støtte kvinder med brystkræft i at vælge mellem forskellige behandlinger.

Beslutningsstøtteværktøj


Rekonstruktion af brystet

Hvis man får fjernet hele brystet, kan man ofte få rekonstrueret brystet bagefter. Plastikkirurger kan rekonstruere brystet et eller flere år efter brystkræftoperationen - tidligst efter, at eventuel efterbehandling er overstået. Dog kan man godt få en rekonstruktion under antihormonbehandling, som gives i 5-10 år. Læs mere:

Rekonstruktion af brystet

Behandling af brystkræft, der har spredt sig

Hos få kvinder (2-5 pct.) har sygdommen spredt sig lokalt, når diagnosen stilles, så det ikke er muligt at fjerne sygdommen med en operation. I de tilfælde får man som regel først medicinsk behandling og derefter eventuelt operation og strålebehandling.

Hos ganske få kvinder har sygdommen spredt sig i kroppen på diagnosetidspunktet. Brystkræft, der har spredt sig til andre organer, kan som regel ikke helbredes, men behandling med medicin kan bremse sygdommen. Behandlingen kan forbedre livskvaliteten og er livsforlængende. Læs mere:

Behandling af brystkræft, der har spredt sig


Forsøgsbehandling

Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandlingen ikke virker. Læs mere om forsøgsbehandling og se, om der er relevante behandlinger for dig:

Forsøgsbehandling for brystkræft

Hjemmeøvelser efter brystoperation

Flere kvinder oplever gener eller nedsat funktion i deres arm og skulder efter operation for brystkræft. Her finder du træningsøvelser, der kan være med til at forebygge og behandle senfølger efter operation for brystkræft. Du finder også videoer af vævsbehandling, selvdrænage og yogaprogrammer.

Videoer af genoptræning


Behandlingssteder

Her kan du se, hvor man kan blive behandlet for brystkræft i Danmark:

Behandlingssteder


Læs mere

Læs om gode vaner, når du er indlagt eller er i behandling:

Undgå fejl og komplikationer under dit kræftforløb

Se en liste over ny kræftmedicin, som er godkendt i EU eller USA - og læs om, hvordan du kan få adgang til ny medicin:

Ny kræftmedicin

Gode råd om, hvad du kan gøre ved f.eks. mundproblemer, kvalme, træthed, fordøjelsesbesvær eller åndenød:

Bivirkninger og senfølger

Find opskrifter og få viden om kost, ernæring og kosttilskud:

Kost til kræftpatienter

Myter, fakta og gode råd:

Seksualitet


Behandling af brystkræft

Klik og læs om kampagnen Støt Brysterne.


Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende