Gå til sygdomsliste

Medicinsk behandling før operation for brystkræft

Et stigende antal kvinder med brystkræft får medicinsk behandling inden operation. Behandling inden operation kaldes også neoadjuverende behandling. Målet med den medicinske behandling er at mindske kræftknuden, så operationen kan blive mindre omfattende.

Når diagnosen brystkræft er stillet, kan en række undersøgelser vise, hvor udbredt sygdommen er.

Undersøgelser for spredning kan for eksempel være røntgenundersøgelser af lunger, forskellige blodprøver og eventuelt scanninger.

Hvorfor medicinsk behandling før operation?

Målet med den medicinske behandling er at mindske knuden, så operationen bliver mindre omfattende.

Lægen overvejer medicinsk behandling før operation ved større kræftknuder (over 2 cm), der samtidig er HER2-positive, og ved kræftknuder der er triple-negative (HER2-negative og hormon-ufølsomme).

Knuder, der er hormonfølsomme (også kaldet østrogenfølsomme) og HER2-negative, behandles kun undtagelsesvis med medicinsk behandling inden operation.

Kemoterapi eller antihormonbehandling før operation

Den medicinske behandling inden operation får man som regel i form af kemoterapi. Er knuden triple-negativ, får man kun kemoterapi.

Er knuden HER2-positiv, får man kemoterapi sammen med antistofbehandling (trastuzumab  og pertuzumab).

Hvis operation ikke umiddelbart er muligt eller af forskellige årsager ikke ønskes, kan man få antihormonbehandling (også kaldet anti-østrogenbehandling), hvis knuden er hormonfølsom.

Kemoterapi

Kemoterapien består af flere forskellige stoffer, og varigheden af behandlingen er ca. 18 uger. Man får oftest seks serier kemoterapi (tre med 3 ugers mellemrum og ni med 1 uges mellemrum) før en operation.

Den hyppigst anvendte behandling er tre serier bestående af epirubicin og cyklofosfamid efterfulgt af ni serier med paclitaxel. De enkelte serier gives med henholdsvis 3 og 1 uges mellemrum. 

Lægen vurderer løbende den neoadjuverende behandlings effekt ved hjælp af mammografier, ultralyd eller scanninger.

På den måde kan der hurtigst muligt blive taget stilling til ændret behandlingsstrategi, hvis effekten udebliver.

Billede fra video om kvinde i kemoterapi

Se, hvordan Charlotte får kemoterapi

Hvad er kemoterapi?

Kemoterapi er medicin, der angriber kræftceller. Der findes mange typer kemoterapi, og der er stor forskel på, hvordan de virker i kroppen.

Spørg din læge, hvilke bivirkninger du kan forvente ved netop den eller de typer kemoterapi, du får.

Kemoterapi

HER2-positiv brystkræft

Hvis kræften er HER2-positiv, større end 2 cm eller har spredt sig til armhulen, får man kemoterapien sammen med de to antistoffer trastuzumab og pertuzumab, hvilket gør den samlede behandling meget effektiv.

Ved at binde sig til HER2 stopper antistofferne signaler, der får kræftcellerne til at vokse, og kan på denne måde slå kræftcellerne ihjel.

Derudover aktiverer antistofferne immunsystemet til at dræbe kræftcellerne.  

Man får kemoterapien og antistofferne via et drop i en blodåre. Behandlingen bør fortsætte indtil det tidspunkt, hvor man skal opereres.

Efter operationen forsætter man med det ene antistof, trastuzumab – indtil man har fået i alt 17 behandlinger med et eller flere antistoffer.

Hvis kræftknuden er både HER2-positiv og hormonfølsom, starter man efter operationen med antihormonbehandling.

Monoklonalt antistof som kræftmedicin

Et monoklonalt antistof er et antistof, der kan genkende og binde sig til en specifik struktur (antigen), der findes på nogle af kroppens celler.

Pertuzumab og traztuzumab kan genkende og binde sig til HER2 på overfladen af HER2-positive kræftceller.

Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer.

Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, f.eks. som forsvar mod bakterier og virus, men antistoffer kan også reagere mod kræftceller.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Pertuzumab

Trastuzumab

Operation udføres efter 3-4 måneders behandling

Efter den neoadjuverende behandling, vurderer lægerne, om brystbevarende operation eller fjernelse af hele brystet vil være mest velegnet.

Efter operationen får man medicinsk efterbehandling (antihormonbehandling, hvis knuder var hormonfølsom og forsat antistofbehandling, hvis knuden var HER2-positiv) og eventuelt strålebehandling.

Hvis knuden er triple-negativ (HER2-negativ og hormon-ufølsom), og kemoterapien inden operationen ikke har fjernet alt kræftvævet, bliver man tilbudt yderligere 6 måneders behandling med en fjerde type kemoterapi (capecitabine) i tabletform.

Læs mere om operationen:

Operation for brystkræft


Læs alt om behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft (forsiden)


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning