Gå til sygdomsliste

Medicinsk behandling før operation for brystkræft

Et stigende antal kvinder med brystkræft får medicinsk behandling inden operation. Behandling inden operation kaldes også neoadjuverende behandling. Målet med den medicinske behandling er at mindske kræftknuden, så operationen kan blive mindre omfattende.

Når diagnosen brystkræft er stillet, kan en række undersøgelser vise, hvor udbredt sygdommen er.

Undersøgelser for spredning kan for eksempel være røntgenundersøgelser af lunger, forskellige blodprøver og eventuelt scanninger.

Hvorfor medicinsk behandling før operation?

Målet med den medicinske behandling er at mindske knuden i brystet og også de lymfeknuder, der eventuelt kan være spredning til, så operationen bliver mindre omfattende.

Lægen overvejer medicinsk behandling før operation ved større kræftknuder, der samtidig er HER2-positive, og ved kræftknuder der er triple-negative (HER2-negative og hormon-ufølsomme). Det samme gælder, hvis der er spredning til lymfeknuderne i armhulen, og lægerne på forhånd ved, at de vil anbefale kemoterapi som en del af den forebyggende behandling.

Man får kun undtagelsesvist medicinsk behandling inden operation, hvis knuderne er hormonfølsomme (også kaldet østrogenfølsomme) og HER2-negative.

Kemoterapi eller antistofbehandling før operation

Den medicinske behandling inden operation får man som regel i form af kemoterapi. Er knuden triple-negativ, får man kun kemoterapi.

Er knuden HER2-positiv, får man kemoterapi sammen med antistofbehandling (trastuzumab  og pertuzumab).

Hvis operation ikke umiddelbart er muligt eller af forskellige årsager ikke ønskes, kan man få antihormonbehandling (også kaldet anti-østrogenbehandling), hvis knuden er hormonfølsom.

Kemoterapi

Kemoterapien består af flere forskellige stoffer, og varigheden af behandlingen er ca. 18-24 uger. Du får oftest otte serier kemoterapi før en operation.

Den hyppigst anvendte kemoterapi er epirubicin og cyklofosfamid, som du får sammen med paclitaxel. Behandlingen gives med 1, 2 og 3 ugers mellemrum. 

Hvis du får ugentlig kemoterapi, er en serie lig med 3 behandlinger. Får du kemoterapi hver 2 uge, får du udover kemoterapi også behandling med vækstfaktor for at mindske påvirkningen af immunsystemet. Får du kemoterapi hver 3 uge, får du sjældent behandling med vækstfaktor.

Lægen vurderer løbende den neoadjuverende behandlings effekt ved hjælp af mammografier, ultralyd eller scanninger.

På den måde kan der hurtigst muligt blive taget stilling til, om behandlingsstrategien skal ændres, hvis effekten udebliver.

Billede fra video om kvinde i kemoterapi

Se, hvordan Charlotte får kemoterapi

Hvad er kemoterapi?

Kemoterapi er medicin, der angriber kræftceller. Der findes mange typer kemoterapi, og der er stor forskel på, hvordan de virker i kroppen.

Spørg din læge, hvilke bivirkninger du kan forvente ved netop den eller de typer kemoterapi, du får.

Kemoterapi

HER2-positiv brystkræft

Hvis kræften er HER2-positiv, større end 2 cm eller har spredt sig til armhulen, får man kemoterapien sammen med de to antistoffer trastuzumab og pertuzumab, hvilket gør den samlede behandling meget effektiv.

Ved at binde sig til HER2 stopper antistofferne signaler, der får kræftcellerne til at vokse, og kan på denne måde slå kræftcellerne ihjel.

Derudover aktiverer antistofferne immunsystemet til at dræbe kræftcellerne.  

Man får kemoterapien og antistofferne via et drop i en blodåre. Behandlingen bør fortsætte indtil det tidspunkt, hvor man skal opereres.

Efter operationen afhænger den fortsatte behandling af, om kræftcellerne er helt fjernet eller ej. Hvis der ikke findes tilbageværende kræftceller efter undersøgelse af den bortopererede kræftknude og lymfeknude, forsætter du med antistofbehandling med trastuzumab, indtil du har fået i alt 17 behandlinger.

Hvis der fortsat findes kræftceller på operationstidspunktet, anbefaler lægerne, at du skifter til en anden behandling (TDM-1), der består af et antistof (trastuzumab) bundet til kemoterapi. Du får TDM-1 hver 3. uge ca. 13 gange.

Hvis kræftknuden er både HER2-positiv og hormonfølsom, starter man efter operationen med antihormonbehandling.

Monoklonalt antistof som kræftmedicin

Et monoklonalt antistof er et antistof, der kan genkende og binde sig til en specifik struktur (antigen), der findes på nogle af kroppens celler.

Pertuzumab og traztuzumab kan genkende og binde sig til HER2 på overfladen af HER2-positive kræftceller.

Antistoffer er en type kræftmedicin, der efterligner kroppens egne antistoffer.

Kroppen bruger antistoffer som en del af immunforsvaret, f.eks. som forsvar mod bakterier og virus, men antistoffer kan også reagere mod kræftceller.

Læs mere om medicinens virkning og bivirkninger:

Pertuzumab

Trastuzumab

TDM-1

Operation udføres efter 5-6 måneders behandling

Efter den neoadjuverende behandling, vurderer lægerne, om brystbevarende operation eller fjernelse af hele brystet er det mest hensigtsmæssige.

Efter operationen får man medicinsk efterbehandling. Det er antihormonbehandling, hvis knuden var hormonfølsom eller forsat antistofbehandling eller TDM-1, hvis knuden var HER2-positiv. Derudover får man eventuelt også strålebehandling.

Hvis knuden er triple-negativ (HER2-negativ og hormon-ufølsom), og kemoterapien inden operationen ikke har fjernet alt kræftvævet, bliver man tilbudt yderligere 6 måneders behandling med en fjerde type kemoterapi (capecitabine) i tabletform.

Læs mere om operationen:

Operation for brystkræft


Læs alt om behandling af brystkræft

Behandling af brystkræft (forsiden)


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.