Gå til sygdomsliste

Brystbevarende operation (lumpektomi)

Muligheden for en brystbevarende operation afhænger blandt andet af kræftknudens størrelse, dens placering og brystets størrelse. Jo tidligere kræftknuden bliver opdaget, desto større er muligheden for en brystbevarende operation.

Hjemmeøvelser efter fjernelse af knude

Flere kvinder oplever gener eller nedsat funktion i deres arm og skulder efter operation for brystkræft.

Fysioterapeut Kirsten Tørsleff har udviklet en række øvelser, der kan mindske gener i arvævet efter operationen.

Hæfte med øvelses-program

Selvhjælpsfilm med øvelser

En brystbevarende operation kaldes lumpektomi, og man kan ofte blive udskrevet om aftenen eller dagen efter operationen.

Blandt andet på grund af screening for brystkræft kan over 70 pct. af alle kvinder med brystkræft tilbydes en brystbevarende operation.

Ved screening har man mulighed for at opdage kræften tidligere, hvor knuden er mindre og måske endnu ikke har spredt sig.

Ved en brystbevarende operation, får man kun fjernet selve knuden og cirka ½ cm af brystvævet omkring knuden og eventuelt en del af lymfeknuderne i armhulen. De fleste kan komme hjem den samme dag. For ca. 15 pct. er det nødvendigt at foretage en ekstra operation, fordi alt kræftvæv ikke er blevet fjernet ved den første operation.

Efter en brystbevarende operation bliver man altid tilbudt strålebehandling af det tilbageværende bryst.

En brystbevarende operation efterfulgt af strålebehandling er mindst lige så effektiv og giver samme overlevelse, som hvis man får fjernet hele brystet.

For at kunne få en brystbevarende operation gælder det generelt at:

  • Kræftknuden skal kunne fjernes fuldstændig, samtidig med at der kan opnås et pænt kosmetisk resultat
  • Man må generelt ikke have flere knuder spredt i brystet
  • Man skal kunne tåle strålebehandling
Rygning og alkohol
  • Hvis du skal opereres, er det vigtigt, at du forbereder dig på operationen. Jo bedre din krop har det, jo større er chancerne for et godt resultat. Her spiller faktorer som rygning og alkohol ind.
  • Rygning øger risikoen for komplikationer, blandt andet dårlig sårheling, hjerte- og lungeproblemer og infektioner. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du hurtigst muligt holder op med at ryge.

Læs Sundhedsstyrelsens pjece om rygning og operation:

Rygning og operationer

  • Alkohol kan øge risikoen for infektioner, blødninger og hjerte- og lungeproblemer efter en operation. Hvis du drikker over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser og specielt, hvis du drikker over fire genstande dagligt, anbefales det, at du før operationen holder helt op med at drikke alkohol.

Brystet kan føles fast og hævet efter operationen

I tiden efter operationen vil brystet i begyndelsen føles fast og hævet, og der kan også flyde lidt væske fra brystvorten.

Efter operationen kan der komme blod- eller væskeansamling i såret. Det kan forsvinde af sig selv, men hvis det generer, kan det tømmes med en nål (punktur). 

Der kan også opstå en hævelse i armhulen. Den forsvinder ofte af sig selv, men somme tider skal det tømmes med en nål.

Brystbevarende operation (lumpektomi)

To kvinder, der har fået foretaget brystbevarende operationer.

Ændret udseende af brystet

Knudens størrelse har betydning for, hvordan brystet kommer til at se ud efterfølgende, da dens størrelse også har betydning for, hvor meget væv, der bliver fjernet. Operationen kan derfor ændre brystets form.

Derudover vil helingen ofte efterlade et synligt ar. Som regel er det dog ikke muligt for andre at se, at man er blevet opereret, når man har bh på.

For at forbedre det kosmetiske resultat bliver den brystbevarende operation nogle gange udført i samarbejde mellem bryst- og plastikkirurgen. Det kan komme på tale at formindske brystet/brysterne samtidig med, at kræftknuden fjernes, hvis du har store bryster og tyngdeproblemer.

Hvis fjernelse af kræftknuden giver mangel på væv i brystet, kan plastikkirurgen tilføje væv inde fra brystet, eller finde væv uden for brystet som en lap. Alt dette kaldes onkoplastik, der gør det muligt at kunne gennemføre brystbevarende operation for kræft eller forstadier til kræft hos flere kvinder med bedre kosmetisk resultat.

Her kan du se flere billeder af kvinder, der har fået en brystbevarende operation:

Brystbevarende operation - billeder

Fordele og ulemper ved en brystbevarende operation

En brystbevarende operation efterfulgt af strålebehandling er mindst lige så effektiv, som hvis hele brystet blev fjernet.

En ulempe er, at strålebehandling altid er nødvendig.

Strålebehandlingen kan give misfarvning af huden over brystet, fasthed af huden over brystet samt smerter i selve kirtelvævet. Læs mere om strålebehandling af brystet her:

Strålebehandling af brystkræft

Smerter ved arvævet kan mindskes med fysioterapi

Både ved operation og navnlig ved strålebehandling sker der en slags sammenlimning og skrumpning af vævet, som gør, at der kan være smerter ved arret, og at området omkring er hårdt og uelastisk. 

Nogle kvinder oplever derfor efter operation, at området omkring operationsarret gør ondt og er hårdt, stramt og uelastisk.

Du kan tale med en sygeplejerske eller en fysioterapeut om bl.a. afspændingsøvelser, behagelige hvilestillinger og om, hvordan du behandler arret efter en brystoperation.

Fjernelse af lymfeknuder – sentinel node metoden

Ved hjælp af sentinel node metoden kan lægen under operationen undersøge for spredning til lymfeknuderne.

Hvis der findes kræftceller i en såkaldt skildvagtslymfeknude (sentinel node), får man fjernet flere af armhulens lymfeknuder ved operationen.

Hvis lægen kun finder ganske få kræftceller i skildvagtslymfeknuderne, får man ikke fjernet de resterende lymfeknuder i armhulen.

Lymfeknuderne bliver fjernet og undersøgt i mikroskop.

Sentinel node metoden sikrer, at man ikke får fjernet flere lymfeknuder end nødvendigt. Det nedsætter risikoen for efterfølgende at få hævelse af armen (lymfødem), smerter og problemer med at bevæge armen.


Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning