Gå til sygdomsliste

Rekonstruktion af bryst

Hvis man allerede er opereret eller skal opereres for brystkræft, kan man overveje at få rekonstrueret brystet. Det betyder, at man ved operation får en efterligning af brystet, enten ved hjælp af implantat (kunstige bryster), ved at bruge ens eget væv eller ved en kombination af de to dele.

Spørg efter information

Alle kvinder, der har fået fjernet brystet, bør have information om muligheden for og tilbud om at få brystet rekonstrueret inden for 2 år efter, at brystet er blevet fjernet.

En brystrekonstruktion foretages på en plastikkirurgisk afdeling. Det kræver en henvisning fra den praktiserende læge, lægen på den brystkirurgiske afdeling eller lægen på den onkologiske afdeling.

Det er den plastikkirurgiske afdeling, som kan give fyldestgørende besked om, hvilke muligheder der er for en rekonstruktion. Det er vigtigt at orientere sig grundigt, før man træffer et valg – og ikke at forhaste sig med en beslutning.

Brystrekonstruktion foretages på de plastikkirurgiske afdelinger på universitetshospitalerne i Herlev, Odense, Rigshospitalet, Ålborg og Århus samt i Roskilde, Esbjerg og Vejle.

Man kan også få en brystrekonstruktion på private hospitaler og klinikker, hvis der f.eks. er for lang ventetid (mere end 2 måneder) på offentlige hospitaler.

Videoen viser opbygningen af det nye bryst fra vævsudvidelse til tatovering af brystvorter 07:11 min

Videoen viser opbygningen af det nye bryst fra vævsudvidelse til tatovering af brystvorter 07:11 min.

Her kan du få mere information

Kræftlinjen kan rådgive dig yderligere i forbindelse med brystkræft og overvejelser inden en eventuel brystrekonstruktion. Du kan også kontakte en kræftrådgivning i nærheden af, hvor du bor. Kræftrådgivningerne kan give personlig rådgivning samt psykisk og social støtte.

Kræftlinjen

Kræftrådgivninger

Du kan også kontakte patientforeningen Dansk Brystkræft Organisation. Her kan du blandt andet tale med kvinder, som har fået foretaget en brystrekonstruktion.

Patientforeningen Dansk Brystkræft Organisation (DBO)

Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden

 

Rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.


Maiken fortæller på Instagram om sit forløb med kemo, om hårtab og om, at hun blev gift med sin kæreste kort tid efter diagnosen.

Maikens personlige fortælling


Livet med kræft

To kvinder sidder ude i en have og taler sammen

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende