Gå til sygdomsliste

Hvad er en brystrekonstruktion?

Brystrekonstruktion betyder, at du ved en operation får lavet en efterligning af det opererede bryst. Det sker enten ved hjælp af et brystimplantat, ved at bruge dit eget væv andre steder fra kroppen eller ved en kombination af disse to teknikker.

En brystrekonstruktion kan blive foretaget under operationen, hvor hele brystet bliver fjernet (primær rekonstruktion) eller nogen tid efter brystet er blevet fjernet (sekundær rekonstruktion).

I forbindelse med en brystbevarende operation kan man samtidig eventuelt få omformet brystet eller få tilført væv til brystet (kaldes onkoplastik).

Brystrekonstruktionen kan udføres med et brystimplantat og eget væv

Formålet med en brystrekonstruktion er så vidt muligt at genskabe brystfylden og fjerne de begrænsninger, som et manglende bryst og en eventuel udvendig protese kan give i hverdagen.

Det sker ved, at lægerne skaber et bryst, der ligner det andet bryst mest muligt. Brystefterligningen kan udføres ved hjælp af et brystimplantat eller med ens eget væv eller begge dele.

Rekonstruktionen vil dog ikke kunne genoprette brystets funktioner. Brystet vil også føles og se lidt anderledes ud end det raske bryst.

Følesansen i operationsområdet bliver også forringet sammenlignet med før operationen.

Resultatet af rekonstruktionen

Et vellykket resultat efter en brystrekonstruktion er et bryst, som i størrelse, facon, placering, konsistens og farve ligner et bryst, og hvor lægen, så vidt det er muligt, får de to bryster til at ligne hinanden. 

I en del tilfælde vil det være nødvendigt også at få foretaget en korrigerende operation på det andet bryst for at opnå et ens udseende.

Der vil altid være forskel på brysterne. Det kan være i forhold til form, placering og konsistens. Hvis man bruger bh, vil forskellene ofte være så små, at man ikke bemærker dem.

Det nye bryst holder som regel i mange år, men hvor længe afhænger af vægtændringer og aldersforandringer.

Et bryst, der er rekonstrueret alene ved hjælp af ens eget væv, vil ofte følge kroppens vægt- og aldersforandringer gennem livet mere naturligt, end hvis brystet er rekonstrueret med implantat.

Rekonstruktion efter en brystbevarende operation

Hos nogle få, der har fået en brystbevarende operation, ændrer brystets form sig så meget af operationen og den efterfølgende strålebehandling, at man kan få tilbudt en rekonstruktion af en del af brystet.

Hvis der er blevet fjernet meget væv fra brystet, vil rekonstruktion med en såkaldt lap-operation være en mulighed.

Her bliver væv fra området ud mod armhulen eller fra ryggen flyttet til brystet.

Hvis der mangler mindre mængder væv, kan man få forbedret udseendet ved såkaldt 'arvævsløsning' og fedtransplantation. I en del tilfælde skal indgrebet gentages.

Brystrekonstruktion kan ske ved operationen, hvor brystet bliver fjernet (primær rekonstruktion)

En primær rekonstruktion bliver udført samtidig med bortoperationen af brystet (mastektomi).

Det sker som regel på grund af brystkræft, men også hvis man har besluttet sig for at få sit bryst fjernet pga. af udbredte forstadier til brystkræft.

Hvis man får begge bryster fjernet, fordi man har høj risiko for at udvikle brystkræft pga. arvelige forhold (hvis man er bærer af genfejl, eller er i høj-risiko for brystkræft i familien), kan man også få tilbudt primær brystrekonstruktion.

Primær rekonstruktion bliver som regel kun anbefalet til kvinder, som ikke skal have strålebehandling, efter de har fået fjernet brystet. Årsagen er, at strålebehandlingen kan ændre udseendet af det rekonstruerede bryst og dermed også det endelige kosmetiske resultat.

Kemoterapi før operation

Et stigende antal får kemoterapi før operationen for at skrumpe kræften. Det kaldes 'neoadjuverende kemoterapi'. Man får kemoterapien over nogle måneder inden operationen.

Det er brystkirurger, plastikkirurger og kræftlæger, der i fællesskab vurderer, om man kan få tilbudt primær rekonstruktion.

Brystrekonstruktion efter behandlingen er afsluttet (sekundær rekonstruktion)

Man kan få tilbudt en sekundær brystrekonstruktion, når behandlingen for brystkræft er afsluttet eller senere.

Hvis man har fået strålebehandling, må man vente mindst 6-12 måneder efter afsluttet kemoterapi og strålebehandling, før brystrekonstruktionen kan påbegyndes.

Hvis man ikke er kræftfri, kan man i særlige tilfælde alligevel få tilbudt brystrekonstruktion, hvis sygdommen er i behandling og under kontrol.

Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.