Gå til sygdomsliste

Hvad er en brystrekonstruktion?

Brystrekonstruktion betyder, at du ved en operation får lavet en efterligning af det opererede bryst. Det sker enten ved hjælp af et implantat, ved at bruge dit eget væv andre steder fra kroppen eller ved en kombination af de to dele.

En brystrekonstruktion kan blive foretaget under operationen, hvor hele brystet bliver fjernet (primær rekonstruktion) eller nogen tid efter brystet er blevet fjernet (sekundær rekonstruktion).

Brystrekonstruktionen kan udføres med et brystimplantat og eget væv

Formålet med en brystrekonstruktion er i videst mulig omfang at genskabe brystfylden og fjerne de begrænsninger, som et manglende bryst og en eventuel udvendig protese kan give i hverdagen.

Det sker ved, at lægerne skaber et bryst, der ligner det andet bryst mest muligt. Brystefterligningen kan udføres ved hjælp af et brystimplantat eller med ens eget væv eller begge dele.

Rekonstruktionen vil dog ikke kunne genoprette brystets funktioner. Brystet vil også føles og muligvis se lidt anderledes ud end det raske bryst.

Følesansen i operationsområdet kan også blive forringet sammenlignet med før operationen.

Resultatet af rekonstruktionen

Et vellykket resultat efter en brystrekonstruktion er et bryst, som i størrelse, facon, placering, konsistens og farve ligner det andet raske bryst. 

I en del tilfælde vil det være nødvendigt også at foretage en operation på det raske bryst for at opnå et ens resultat.

Der vil altid være forskel på brysterne. Det kan være i forhold til form, placering og konsistens. Hvis man bruger bh, vil forskellene ofte være så små, at man ikke bemærker dem.

Det nye bryst holder som regel i mange år, men hvor længe afhænger af vægtændringer og aldersforandringer.

Et bryst, der er rekonstrueret alene ved hjælp af ens eget væv, vil ofte følge kroppens vægt- og aldersforandringer gennem livet mere naturligt, end hvis brystet er rekonstrueret med implantat.

Rekonstruktion efter en brystbevarende operation

Hos nogle få, der har fået en brystbevarende operation, ændrer brystets form sig så meget af operationen og den efterfølgende strålebehandling, at man kan få tilbudt en rekonstruktion af en del af brystet.

Hvis der er blevet fjernet meget væv fra brystet, er der sjældent plads til et implantat. I disse tilfælde kan en rekonstruktion en såkaldt lap-operation være en mulighed.

Her bliver væv fra området ud mod armhulen eller fra ryggen flyttet til brystet, så det bliver muligt at sætte et brystimplantat ind.

Hvis der mangle mindre væv, kan man få forbedret udseendet ved såkaldt 'arvævsløsning' og fedtransplantation. I en del tilfælde skal indgrebet gentages.

Brystrekonstruktion kan ske ved samme operation, hvor brystet bliver fjernet (Primær rekonstruktion)

En primær rekonstruktion bliver udført samtidig med bortoperationen af brystet (mastektomi).

Det sker som regel på grund af brystkræft, men også hvis man har besluttet sig for at få sit bryst fjernet pga. af udbredte forstadier til brystkræft.

Hvis man får begge bryster fjernet, fordi man har høj risiko for at udvikle brystkræft pga. arvelige forhold (bærer af genet BRC m.m.), kan man også få tilbudt primær brystrekonstruktion.

Primær rekonstruktion bliver som regel kun anbefalet til kvinder, som ikke skal have strålebehandling efter, de har fået fjernet brystet.

Årsagen er, at strålebehandlingen kan ændre udseendet af det rekonstruerede bryst og dermed også det endelige kosmetiske resultat.

Hvis man er uheldig, kan disse komplikationer medføre, at man må vente med at starte behandlingen med kemoterapi. Undersøgelser fra udlandet har dog vist, det ikke generelt tyder på, at kvinder, der får primær rekonstruktion, får forsinket behandling med kemoterapi.

Kemoterapi før operation

Et stigende antal kvinder med brystkræft får kemoterapi før operationen for at skrumpe kræften. Det kaldes 'neoadjuverende kemoterapi'. Man får kemoterapien over nogle måneder inden operationen.

På grund af mulige problemer med kombinationen af operation og kemoterapi er det endnu ikke så almindeligt i Danmark at få udført primær brystrekonstruktion, men det sker i stigende grad.

Det er brystkirurger, plastikkirurger og kræftlæger, der i fællesskab vurderer, om man kan få tilbudt primær rekonstruktion.

Brystrekonstruktion efter behandlingen er afsluttet (sekundær rekonstruktion)

Man kan få tilbudt en sekundær brystrekonstruktion, når behandlingen for brystkræft er afsluttet eller senere.

Hvis man har fået strålebehandling, må man vente mindst seks måneder efter afsluttet kemoterapi og strålebehandling, før brystrekonstruktionen kan påbegyndes.

Hvis man ikke er kræftfri, kan man i særlige tilfælde alligevel få tilbudt brystrekonstruktion, hvis sygdommen er i behandling og under kontrol.

Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden


 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.


Til pårørende

Råd til pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende