Gå til sygdomsliste

Bivirkninger og komplikationer ved brystrekonstruktion

Brystrekonstruktion er som alle andre kirurgiske indgreb forbundet med smerter og ubehag. De fleste kvinder oplever bivirkninger som føleforstyrrelser og hævelse omkring arrene og det opererede område.

Der er som ved al kirurgisk behandling bivirkninger og risiko for, at der kan opstå problemer.

Generne er stærkest lige efter operationen, men klinger som regel af i løbet af uger til måneder. For nogle kan generne være mere vedvarende og i forskellige grader.

De hyppigste risici ved brystrekonstruktion er:

  • Infektion i sår (færre end 10 pct.)
  • Infektion ved implantatet som gør, at implantatet må fjernes og først efter ca. 3 mdr. kan et ny ilægges (færre end 5%)
  • Blødning med blodansamling som skal udtømmes (færre end 5 pct.)
  • Forsinket sårheling (færre end 10 pct.)
  • Brok (udposninger) i bugvæggen efter rekonstruktion med væv fra maven (færre end 10 pct. og oftest ved TRAM-lapper)
  • At det rekonstruerede bryst får en forkert facon og bliver hårdt og ømt på grund af indre ar, der strammer omkring brystimplantatet (kapselskrumpning). Det kan i en del tilfælde føre til, at man får tilbudt en operation (kapselløsning) for at tilrette brystet igen (10 pct.)
  • Eventuelt tab af det rekonstruerede bryst på grund af blodprop og dårligt blodkredsløb i det transplanterede væv. Dette er dog meget sjældent og kan kun ske ved rekonstruktion med eget væv (2-3 pct.)
  • At brystimplantatet brister (implantatruptur) (færre end 10 pct.). Selvom brystimplantater af silikone er beregnede til at være livstidsholdbare, er de udsat for en vis slitage og vil med årene kunne gå i stykker. Derfor skal man være ekstra opmærksom på symptomer i brystet. Med en ultralydsscanning – eventuelt også en MR-scanning – kan det afgøres, om symptomerne kan skyldes, at brystimplantatet er revnet, og om man bør få brystimplantatet skiftet ud. Specielt ældre silikonebrystimplantater har en tynd ydre membran og dermed en større risiko for at briste
Billedet viser en et kvindebryst, hvor brystimplantatet sidder højere på kvindens venstre bryst

Rekonstruktion, hvor kræften sad på venstre side. Der har været komplikationer som rotation, kapselskrumpning og infektion, hvilket har ført til, at implantatet har drejet sig. (Privatfoto).

Alle komplikationer kan behandles

Alle de nævnte komplikationer kan behandles og som regel med tilfredsstillende resultat.

Bivirkninger og komplikationer medfører naturligvis altid ekstra belastning, forlænget behandlingstid og eventuelt flere operationer.

I sjældne tilfælde kan rekonstruktionsprocessen dog mislykkes, således at behandlingen må opgives.

Holdbarhed af brystimplantater

De moderne brystimplantater af silikone er bedre end forgængerne, som ikke alle var lige holdbare. Langtidsholdbarheden kendes ikke fuldstændig, men de kan holde i mange år, og i mange tilfælde vil der ikke være behov for udskiftning.

Brystimplantater bliver i kroppen udsat for mekanisk slitage og kan ved kapseldannelse folde og revne.

Søg læge ved uvante symptomer fra brystet

Vær opmærksom, hvis du oplever uvante symptomer fra brystet og søg læge ved eventuelle gener, så det kan blive undersøgt, om implantatet kan være gået i stykker.

Det vil kunne konstateres efter nærmere undersøgelse med ultralyd og eventuel MR-scanning. Lægerne anbefaler, at man får udskiftet defekte brystimplantater.

Brystimplantater kan udskiftes efter behov og ikke efter en fastsat tidsperiode. Hvis der går hul på implantatet, kan man få symptomer gradvist, som kan variere, men kan f.eks. være hævet lymfeknude, ømhed i brystet, at brystet bliver fastere, hæver op, eller at noget føles anderledes. 

Brystimplantater med silikone

Siden begyndelsen af 1990'erne har der været en del debat om brystimplantater med silikone.

Der har været mistanke om, at implantaterne kunne medføre bl.a. gigt- og bindevævssygdomme på grund af udsivning af silikone.

Det er der dog ikke medicinske videnskabelige holdepunkter, der underbygger.

I Danmark og de fleste europæiske lande har sundhedsmyndighederne ikke forbudt brugen af brystimplantater med silikone.

Mammografi og brystimplantater

Man får ikke foretaget mammografi på et rekonstrueret bryst. Hvis der er behov for at undersøge med scanning, kan lægen foretage ultralydsscanning, CT scanning eller MR scanning.

Hvis man har brystimplantater eller har fået ilagt et brystimplantat i det raske bryst for at skabe symmetri, skal man være opmærksom på at informere om det ved mammografi.

Det kan være sværere at få udført en mammografi, når man har fået brystimplantater. Billederne kan også blive vanskeligere for lægerne at vurdere, hvis brystimplantaterne skygger for kirtelvævet i brystet.

Læs mere om mammografi hos kvinder med brystimplantat:

Klinisk mammografi

Læs alt om brystkræft

Brystkræft – forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Del dine tanker og erfaringer i de syv brystkræftgrupper på Cancerforum. Meld dig f.eks. ind i grupper med fokus på arv, spredning, overgangsalder og rekonstruktion.