Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
På Ringsted Sygehus har et stort antal kvinder igennem flere år fået mangelfulde brystundersøgelser. Flere af disse kvinder har sidenhen fået konstateret brystkræft. Her kan du få et overblik over sagen og læse om, hvad du kan gøre, hvis du er én af de berørte kvinder.
Foto: Region Sjælland
For at finde ud af, om du er i risiko for at have fået en mangelfuld undersøgelse for brystkræft, er det vigtigt at skelne mellem to typer af undersøgelser: Screeningsundersøgelser og klinisk mammografi.
Alle kvinder i alderen 50-69 år bliver hvert andet år automatisk indkaldt til en brystkræftscreening. Det er en forebyggende undersøgelse af kvinder, som ikke har symptomer på brystkræft. Tilbuddet om mammografiscreening består udelukkende af en mammografi, som er en røntgenundersøgelse af brysterne. Er det sådan en undersøgelse, du har deltaget i, er der ingen grund til bekymring.
Er du blevet henvist til Ringsted Sygehus af din læge med mistanke om kræft, er der grund til at undersøge dit eget forløb yderligere. Det en del af disse patienter, som ikke er blevet undersøgt godt nok. Det drejer sig i udgangspunktet om patienterne, der er blevet henvist til brystundersøgelse i tiden mellem 1. marts 2013 til 24. maj 2017.
Efter 24. maj 2017 blev der ikke længere lavet mangelfulde undersøgelser. Til gengæld er man nu ved at finde ud af, om der også før 1. marts 2013 blev lavet mangelfulde undersøgelser.
En klinisk mammografi er en undersøgelse, som skal bestå af tre trin:
I Ringsted-sagen er der sket det, at kvinderne kun blevet tilbudt en mammografi, selvom de også skulle være blevet undersøgt af en læge og med ultralyd.
De kvinder, som i første omgang ikke havde fået en fyldestgørende undersøgelse i perioden 1. januar 2016 til 24. maj 2017, har alle fået besked og er tilbudt ny undersøgelse.
Hvis man er blevet undersøgt efter 24. maj 2017, er man undersøgt korrekt, oplyser Region Sjælland.
Ved en mammografi bliver brystet røntgenfotograferet fra flere vinkler.
Er du blandt de kvinder, som har fået en mangelfuld brystundersøgelse? Eller frygter du, at du har fået en mangelfuld undersøgelse? Læs her, hvad du kan gøre:
Både Kræftens Bekæmpelse og Dansk Brystkræft Organisation kan hjælpe, hvis du gerne vil søge erstatning. Kræftrådgivningerne kan rådgive om dine muligheder for at klage:
Få hjælp hos Kræftens Bekæmpelse i Næstved
Få hjælp hos Dansk Brystkræft Organisation
Hvis du i forbindelse med sagen har været til en samtale på sygehuset, kan det være en god idé at undersøge din journal. Her skal det fremgå, hvilken information, du har fået. Dette kan nemlig have betydning for en klage eller erstatningssag. Hvis samtalen ikke er tilstrækkeligt journalført, anbefaler vi, at du indberetter det til Styrelsen for Patientsikkerhed. Det gør du ved at indsende en bekymringshenvendelse til Styrelsen for Patientsikkerhed. Læs mere her:
Indsend en bekymringshenvendelse
Hvis du er utilfreds med dit forløb på Ringsted Sygehus, kan du sende en klage til Styrelsen for Patientklager her:
Du kan læse mere om undersøgelser for brystkræft og mammografiscreening her:
Sidst ændret:12.10.2021
Professor Niels Kroman, Danish Breast Cancer Cooperative Group (DBCG)
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17