Gå til sygdomsliste

HPV og kræft hos mænd

Blandt mænd er HPV skyld i analkræft, mundsvælgkræft, peniskræft og kønsvorter. Hvert år rammes omkring 800 mænd i Danmark af disse kræftformer. Mange af dem skyldes HPV. Hvert år behandles ca. 8.000 for kønsvorter.

Kræftformer hos mænd som skyldes HPV

HPV kan give flere kræftformer hos mænd

Analkræft

Hvert år får ca. 50 mænd analkræft. De fleste tilfælde skyldes HPV. Risikoen for analkræft er størst blandt homo- og biseksuelle mænd. Analkræft forekommer hyppigere hos kvinder end hos mænd.

Analkræft

Peniskræft

Hvert år får ca. 60 mænd peniskræft. Ca. halvdelen af tilfældene af peniskræft skyldes HPV.

Kræft i penis

Mundsvælgkræft

De seneste årtier er der sket en stigning i mundsvælgkræft (kræft i mundhule, tunge, svælg og mandler) – især hos mænd. I Danmark er der hvert år omkring 820 mænd, der får mundsvælgkræft. En del tilfælde skyldes HPV – de øvrige skyldes typisk længerevarende forbrug af alkohol og tobak.
Mundsvælgkræft sidder oftest i mandlerne og tungeroden, som er den bagerste del af tungen.

Kræft i mundhulen

Kræft i svælget

Gratis HPV-vaccination til drenge

Drenge kan blive vaccineret gratis mod HPV, fra de er 12, og indtil de fylder 18 år. I 2009 blev piger tilbudt gratis HPV-vaccine, men først i 2019 blev vaccinen gratis for drenge født d. 1. juli 2007 og derefter. Det betyder, at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få HPV-vaccinen gratis. HPV-vaccination er godkendt til at forebygge analkræft og kønsvorter hos mænd. Man forventer også, at den forebygger de tilfælde af mundsvælgkræft og peniskræft, der skyldes HPV.

Det mener Kræftens Bekæmpelse om HPV-vaccination og drenge

Både analkræft og peniskræft er meget sjældne kræftsygdomme, selvom antallet er stigende. HPV-vaccination er godkendt til drenge til beskyttelse mod analkræft. Det forventes, at HPV-vaccinen også vil beskytte mod peniskræft og HPV-relateret mundsvælgkræft – en kræftform, hvor antallet af tilfælde er fordoblet på bare 10 år.
Kræftens Bekæmpelse mener derfor, at alle drenge skal tilbydes gratis HPV-vaccination, indtil de fylder 18 år, ligesom pigerne, og at 18-25-årige mænd, der har sex med mænd, også skal tilbydes gratis HPV-vaccination.

Kræftens Bekæmpelses holdning til HPV-vaccination og drenge

 

Ring til en rådgiver

Har du spørgsmål om HPV-vaccinen, kan du ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00 og tale med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse.