Gå til sygdomsliste

Hvad er HPV-vaccination?

HPV-vaccination beskytter imod en række kræftformer og mod kønsvorter hos både kvinder og mænd. Alle børn tilbydes HPV-vaccinen gratis som en del af børnevaccinationsprogrammet, fra de fylder 12 år, og frem til de fylder 18 år. Voksne skal selv betale for vaccinen, hvis de ønsker den.

Hvad er HPV-vaccination?

HPV-vaccination anbefales til børn, når de fylder 12 år

HPV (Human papillomavirus) er en virus, der kan give kræft og kønsvorter. Da HPV smitter ved seksuel kontakt, er det bedst at blive vaccineret før seksuel debut, da man kan blive smittet allerede første gang, man har sex. HPV-vaccinen beskytter imod livmoderhalskræft, analkræft, kræft i kvinders ydre kønsorganer (vulvacancer) og kræft i skeden. Det formodes, at vaccinen også beskytter imod andre kræftformer, som skyldes HPV – nemlig peniskræft og mundsvælgkræft.

Når man bliver HPV-vaccineret, stimuleres immunforsvaret (kroppens naturlige forsvar) til at producere antistoffer mod en række HPV-typer. Det hjælper kroppen med at beskytte mod sygdomme forårsaget af HPV.

Selvom det er bedst at blive vaccineret før seksuel debut, kan yngre seksuelt aktive også have gavn af at blive vaccineret. Vaccinen beskytter imod fremtidig smitte og virker altså ikke på en aktuel HPV-infektion.

HPV-vaccinen i børnevaccinationsprogrammet

Alle børn får tilbudt HPV-vaccination gratis, når de fylder 12 år, og indtil de fylder 18 år. Fra 2009 var det et tilbud til piger, og i 2019 blev vaccinen også gratis for drenge født d. 1. juli 2007 og derefter. Det betyder, at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få HPV-vaccinen gratis.

HPV-vaccine i børnevaccinationsprogrammet

HPV-vaccination til voksne

Det er ikke for sent at blive vaccineret, selvom man er voksen, men vaccinen beskytter dog bedst inden seksuel debut. Det er generelt en god idé at bruge kondom, da det beskytter mod flere kønssygdomme, men det beskytter desværre ikke tilstrækkeligt imod HPV.

Hvis du som voksen overvejer at blive vaccineret, så tag en snak med din læge. Du skal selv betale for de tre stik, som koster ca. 1.200 per styk. Priserne kan dog variere lidt.

Screening er stadig vigtig

HPV-vaccination beskytter ikke mod alle de HPV-typer, der kan give livmoderhalskræft. Derfor er de regelmæssige tjek for celleforandringer på livmoderhalsen stadig vigtige, fra man fylder 23 år.

Livmoderhalskræftscreening

HPV-vaccinens udvikling

Se en tidslinje for HPV-vaccinens udvikling i vores medlemsblad Tæt på kræft:

En vaccine mod kræft

Vil du vide mere om HPV-vaccination?
Hvis du har spørgsmål om HPV-vaccinen til dit barn eller dig selv, kan du tage en snak med din læge. Du kan også ringe til Kræftens Bekæmpelses gratis telefonrådgivning, HPV-linjen, på 80 40 10 00.

 

Ring til en rådgiver

Har du spørgsmål om HPV-vaccinen, kan du ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00 og tale med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse.