Gå til sygdomsliste

HPV-vaccine i børnevaccinationsprogrammet

Alle børn får tilbudt HPV-vaccination gratis, fra de fylder 12 år, og indtil de fylder 18 år. Fra 2009 var der et tilbud til piger, og i 2019 blev vaccinen også gratis for drenge født d. 1. juli 2007 og derefter. Det betyder, at drenge født i 2005, 2006 og første halvdel af 2007 ikke kan få HPV-vaccinen gratis.

HPV-vaccine i børnevaccinationsprogrammet

HPV-vaccinen er gratis for drenge og piger, når de fylder 12 år

Det anbefales, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret som 12-årige, fordi vaccinen er mest effektiv, når den gives inden seksuel debut. Hvis barnet bliver vaccineret senere, altså i de sene teenageår efter seksuel debut, kan vaccinen dog stadig have en effekt. Det skyldes, at man ikke nødvendigvis er blevet smittet med en eller flere af de HPV-typer, vaccinen beskytter imod.

Når børn bliver vaccineret mod HPV, er de beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger er også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og mod nogle tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer (vulvacancer). Det forventes, at vaccinen også beskytter mod mundsvælgkræft og peniskræft.

Hvor mange stik?

Afhængigt af dit barns alder, skal dit barn have to eller tre stik. Hvis dit barn er under 15 år, skal det have to stik. Ved to stik skal de gives inden for 13 måneder med mindst fem måneders mellemrum. Hvis barnet er 15 år eller derover, skal det have tre stik inden for et år. Andet stik 2 måneder efter første stik (tidligst en måned efter første stik). Tredje stik gives 6 måneder efter første stik (tidligst 3 måneder efter andet stik). 

Antal stik afhænger af alder

Dit barn skal have to stik, hvis han/hun er under 15 år, eller tre stik hvis han/hun er over 15 år

Man skal dog aldrig starte forfra med vaccinen. Hvis man ikke får det sidste stik inden for intervallet, skal man blot sørge for at få det hurtigst muligt.

Blev dit barn ikke HPV-vaccineret som 12-årig?

Det er ikke for sent med HPV-vaccination, selvom barnet er over 12 år. Børn kan blive gratis HPV-vaccineret, indtil de fylder 18 år. De fleste forældre vælger at vaccinere barnet i 12-års alderen. Hvis man venter, skal man være opmærksom på, at det er bedst at få vaccinen, før man bliver seksuelt aktiv. Og hvis barnet bliver vaccineret, inden det fylder 15, kan det nøjes med to stik.

Vil du vide mere om HPV-vaccination?

Hvis du har spørgsmål om HPV-vaccinen til dit barn, kan du tage en snak med din læge. Du kan også ringe til Kræftens Bekæmpelses gratis telefonrådgivning, HPV-linjen, på 80 40 10 00.

 

Ring til en rådgiver

Har du spørgsmål om HPV-vaccinen, kan du ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00 og tale med en rådgiver fra Kræftens Bekæmpelse.