Gå til sygdomsliste

Sådan foregår undersøgelsen

Selve undersøgelsen foregår hos ens egen læge. Lægen foretager en gynækologisk undersøgelse og tager samtidig en celleprøve fra livmoderhalsen. Det kaldes også en smear-test.

Hos lægen

Undersøgelsen foregår hos den praktiserende læge, der tager en celleprøve fra livmoderhalsen. De fleste kan godt mærke, når prøven tages, men de færreste synes, at det gør ondt. Celleprøven bliver sendt til et laboratorium og undersøgt i mikroskop for at se, om cellerne er forandrede.

Celleforandringer kan være forstadier til kræft. Men der kan også være tale om såkaldt atypiske celler, som kan skyldes betændelse.

Svar på celleprøven efter 8-10 dage

Du får svar på celleprøven 8-10 dage - enten per brev eller hos lægen.

Cirka 90 pct. af alle celleprøver indeholder heldigvis kun normale celler.

Cirka 5 pct. af prøverne er uegnede og skal tages om. Prøven kan være uegnet, hvis der er for få celler, eller hvis der er kommet blod i den.

I cirka 5 pct. af prøverne er der celleforandringer. Hvis prøven viser svære celleforandringer, bliver du henvist til en gynækolog.

Atypiske celler (ASCUS)

Hvis der findes atypiske celler (såkaldt ASCUS) i celleprøven, bliver den samtidig undersøgt for HPV.

  • Hvis der er HPV til stede, vil du blive henvist til yderligere undersøgelse hos en gynækolog.
  • Hvis der ikke er HPV i celleprøven, skyldes de atypiske celler højst sandsynligt en infektion (f.eks. klamydia, svamp eller skedekatar). Din egen læge vil behandle en eventuel infektion. Derefter vil du blive inviteret til de regelmæssige tjek for livmoderhalskræft hvert 3. år hvis du er 23-49 år, og hvert 5. år hvis du er 50-64 år.

Lette celleforandringer (LSIL)

Hvis der findes lette celleforandringer (såkaldt LSIL) i celleprøven, kan opfølgningen foregå på to måder:

1) Prøven undersøges for HPV:

  • Hvis der er HPV i prøven, bliver du henvist til gynækolog.
  • Hvis der ikke er HPV i prøven, får du taget en ekstra kontrolcelleprøve efter 12 måneder for at tjekke, om celleforandringerne er forsvundet.

 2) Du indkaldes til en ny celleprøve efter 6 måneder: Hvis der også er celleforandringer i den nye celleprøve, vil du blive henvist til gynækolog.

 Lette celleforandringer er IKKE kræft, og de fleste forsvinder af sig selv. Det er vigtigt at blive undersøgt for at sikre, at celleforandringer ikke udvikler sig til kræft.

Svære celleforandringer

Hvis din celleprøve viser svære celleforandringer eller carcinoma in situ, vil du altid blive henvist til en gynækolog og få foretaget en kikkertundersøgelse (kolposkopi).

Hos gynækologen

Hos gynækologen får du foretaget en kikkertundersøgelse, hvor gynækologen med et kikkertlignende apparat (kolposkop) ser direkte ind på livmoderhalsens overflade. Undersøgelsen varer 10-15 minutter, og undervejs tager gynækologen små vævsprøver og en ny celleprøve fra livmoderhalsen. Det kan føles som små trækninger eller lette smerter. Nogle kvinder mærker dog ingenting. Det kan bløde lidt efter en vævsprøve, så det er en god ide at tage et bind på bagefter. 

Efter cirka 2 uger kommer der svar på prøverne, og du får at vide, om celleforandringerne skal fjernes ved en såkaldt kegleoperation.

Behandling af forstadier til livmoderhalskræft (kegleoperation)

Hvert år bliver ca. 6.000 kvinder behandlet for forstadier til livmoderhalskræft med en kegleoperation. Ved at behandle forstadier kan man forhindre, at de udvikler sig til kræft.

Læs alt om screening for livmoderhalskræft:

Screening for livmoderhalskræft - forsiden

 

HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv