Gå til sygdomsliste

Sådan foregår undersøgelsen

Selve undersøgelsen foregår hos ens egen læge. Lægen foretager en gynækologisk undersøgelse og tager samtidig en celleprøve fra livmoderhalsen. Det kaldes også en smear-test.

Hos lægen

Undersøgelsen foregår hos den praktiserende læge, der tager en celleprøve fra livmoderhalsen. De fleste kan godt mærke, når prøven tages, men de færreste synes, at det gør ondt. Celleprøven bliver sendt til et laboratorium og undersøgt i mikroskop for at se, om cellerne er forandrede.

Celleforandringer kan være forstadier til kræft. Men der kan også være tale om såkaldt atypiske celler, som kan skyldes betændelse.

Svar på celleprøven efter 8-10 dage

Du får svar på celleprøven 8-10 dage - enten per brev eller hos lægen.

Cirka 90 pct. af alle celleprøver indeholder heldigvis kun normale celler.

Cirka 5 pct. af prøverne er uegnede og skal tages om. Prøven kan være uegnet, hvis der er for få celler, eller hvis der er kommet blod i den.

I cirka 5 pct. af prøverne er der celleforandringer. En del celleforandringer er lette og kræver ikke behandling. Ved lette celleforandringer ser man tiden an og tager som regel en ny celleprøve efter 3-12 måneder. Hvis prøven viser svære celleforandringer, bliver du henvist til en gynækolog.

Lette og atypiske celleforandringer

Lette celleforandringer og atypiske celler forsvinder i en del tilfælde af sig selv. Hvis din celleprøve viser lette celleforandringer eller atypiske celler, vil du som regel blive tilbudt en ny celleprøve 3 til 12 måneder senere. Det gentages efter yderligere 12 måneder. Efter 2 negative celleprøver kan du vende tilbage til de regelmæssige tjek for celleforandringer (screeningsprogrammet).

Nogle læger vil henvise dig til en gynækolog eller en gynækologisk afdeling på et sygehus umiddelbart efter din første celleprøve hos lægen. Nogle steder vil du blive tilbudt en såkaldt HPV-test, der bruges til at vurdere, om celleforandringerne skyldes HPV eller ej. Testen undersøges ud fra celleprøven.

Svære celleforandringer

Hvis din celleprøve viser svære celleforandringer eller carcinoma in situ, vil du altid blive henvist til en gynækolog og få foretaget en kikkertundersøgelse (kolposkopi).

Hos gynækologen

Hos gynækologen får du foretaget en kikkertundersøgelse, hvor gynækologen med et kikkertlignende apparat (kolposkop) ser direkte ind på livmoderhalsens overflade. Undersøgelsen varer 10-15 minutter, og undervejs tager gynækologen små vævsprøver og en ny celleprøve fra livmoderhalsen. Det kan føles som små trækninger eller lette smerter. Nogle kvinder mærker dog ingenting. Det kan bløde lidt efter en vævsprøve, så det er en god ide at tage et bind på bagefter. 

Efter cirka 2 uger kommer der svar på prøverne, og du får at vide, om celleforandringerne skal fjernes ved en såkaldt kegleoperation.

Behandling af forstadier til livmoderhalskræft (kegleoperation)

Hvert år bliver ca. 6.000 kvinder behandlet for forstadier til livmoderhalskræft med en kegleoperation. Ved at behandle forstadier kan man forhindre, at de udvikler sig til kræft.

Læs alt om screening for livmoderhalskræft:

Screening for livmoderhalskræft - forsiden

 

HPV-vaccine

HPV-vaccinen forebygger livmoderhalskræft. Læs mere om HPV-vaccinen på:

cancer.dk/hpv