Gå til sygdomsliste

Topbanner - solkampagnen

Uv-indekset på rejsen

Uv-strålingen fra solen kan blive meget høj i lande tættere på ækvator, og det er ekstra nødvendigt at solbeskytte sig. Husk derfor de tre s'er: skygge, solhat og solcreme.

Husk solrådene på rejsen: skygge, solhat og solcreme

Skygge

Gør som de lokale, hold siesta midt på dagen, hvor uv-strålingen er størst. Søg skygge mellem kl. 12 & 15 og husk, at selv i skygge, kan man være udsat for uv-stråling fra himlen eller uv-refleksion fra vand, sand, beton og græs. Man får bedst beskyttelse under overdækning med stort udhæng, væk fra reflekterende overflader.

Læs mere om Skygge-rådet

Solhat

Brug tøj, der beskytter nakke, krop, overarme og lår. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver bedst beskyttelse og er køligt, når det er varmt.

Brug solhat med bred skygge, der dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke. Vær opmærksom på, at en kasket ikke dækker tiltrækkeligt i nakken. Brug desuden solbriller, der giver god beskyttelse mod uv-stråling og skader i øjnene. Jo større, jo bedre.

Læs mere om Solhat-rådet

Brug faktor 30, når uv-indekset er højt

Solcreme

Solcreme er det tredje solråd, hvilket betyder, at solcreme hverken bør være det første eller eneste valg af solbeskyttelse. Men det er vigtigt at bruge solcreme, hvor tøjet ikke dækker. Brug af solcreme er dog aldrig en undskyldning for at ligge og stege.

Er uv-indekset højt - dvs. 7 og derover – er det en god idé at vælge solcreme med faktor 30. Det vigtigste er at smøre med rigelige mængder, ellers falder faktortallet. En god huskeregel er én krop – én håndfuld.

Læs mere om Solcreme-rådet

UV-beskyttende tøj

Fornuftige solvaner tidligt i livet kan reducere risikoen for skoldninger, hudskader og kræft i huden senere i livet. Jo flere skoldninger man får i barndommen, des større risiko er der for at udvikle sygdommen.

Man kan købe tøj til børnene med særlig uv-beskyttelse, der også giver god beskyttelse, når børnene bader. Almindeligt tøj beskytter ikke så godt mod uv-stråling, når det bliver vådt.

Se Kræftens Bekæmpelses udvalg af uv-beskyttende tøj

Se videoen uv-beskyttende tøj til børn

 

Få nyt fra Solkampagnen

Få Solkampagnens nyhedsmails med gode ideer og de seneste nyheder om solbeskyttelse. Nyhedsbrevene udsendes ca. 4 gange årligt.

Tilmeld dig nyhedsbrevene her


Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen