Gå til sygdomsliste

Uv-indekset på rejsen

Uv-strålingen fra solen kan blive meget høj i lande tættere på ækvator, og det er ekstra nødvendigt at solbeskytte sig. Husk derfor de tre s'er: skygge, solhat og solcreme.

Husk solrådene på rejsen: skygge, solhat og solcreme

Skygge

Gør som de lokale, hold siesta midt på dagen, hvor uv-strålingen er størst. Søg skygge mellem kl. 12 & 15 og husk, at selv i skygge, kan man være udsat for uv-stråling fra himlen eller uv-refleksion fra vand, sand, beton og græs. Man får bedst beskyttelse under overdækning med stort udhæng, væk fra reflekterende overflader.

Læs mere om Skygge-rådet

Solhat

Brug tøj, der beskytter nakke, krop, overarme og lår. Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver bedst beskyttelse og er køligt, når det er varmt.

Brug solhat med bred skygge, der dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke. Vær opmærksom på, at en kasket ikke dækker tiltrækkeligt i nakken. Brug desuden solbriller, der giver god beskyttelse mod uv-stråling og skader i øjnene. Jo større, jo bedre.

Læs mere om Solhat-rådet

Brug faktor 30, når uv-indekset er højt

Solcreme

Solcreme er det tredje solråd, hvilket betyder, at solcreme hverken bør være det første eller eneste valg af solbeskyttelse. Men det er vigtigt at bruge solcreme, hvor tøjet ikke dækker. Brug af solcreme er dog aldrig en undskyldning for at ligge og stege.

Er uv-indekset højt - dvs. 7 og derover – er det en god idé at vælge solcreme med faktor 30. Det vigtigste er at smøre med rigelige mængder, ellers falder faktortallet. En god huskeregel er én krop - én håndfuld.

UV-beskyttende tøj

Fornuftige solvaner tidligt i livet kan reducere risikoen for skoldninger, hudskader og kræft i huden senere i livet. Jo flere skoldninger man får i barndommen, des større risiko er der for at udvikle sygdommen.

Man kan købe tøj til børnene med særlig uv-beskyttelse, der også giver god beskyttelse, når børnene bader. Almindeligt tøj beskytter ikke så godt mod uv-stråling, når det bliver vådt.

 

Uv-armbånd tilbagetrækkes

Der er sket en fejl i produktionen af vores uv-armbånd, der er solgt via Matas.
Fejlen er ikke skadelig, men armbåndene virker ikke efter hensigten.
Matas har intet ansvar for fejlen, men du kan returnere købte armbånd hos Matas.

Læs mere om tilbagetrækningen

Uv-indeks app

Hent Solkampagnens app til din smartphone. Så kan du se det aktuelle uv-indeks for over 1. mio. lokationer i hele verden og få automatiske påmindelser, når dagens uv-indeks i din favoritby bliver 3 eller derover.

Læs mere om UV-INDEKS appen