Gå til sygdomsliste

Andel med et røgfrit hjem og arbejde

Røgfri hjem og røgfri arbejdspladser er blevet normen. I alt 87 procent af befolkningen bor i et hjem, hvor der aldrig bliver røget indendørs, og 95 procent af dem, der er i arbejde, er på en arbejdsplads hvor der aldrig bliver røget indenfor.

Størstedelen har et røgfrit hjem

I alt 87 procent af befolkningen bor i et hjem, hvor der aldrig bliver røget indenfor. Også blandt personer, der ryger dagligt eller lejlighedsvist, er røgfri hjem udbredt. I alt 70 procent af dem, der ryger, har gjort deres hjem røgfrit. Også blandt dem der ryger dagligt har langt størstedelen (61 procent) valgt at flytte rygningen udenfor.

Andel med et røgfrit hjem, 2010-2022

Andel med et røgfrit hjem 2010-2022


Udvikling i andelen af danskerne, der bor i et hjem, hvor der aldrig bliver røget indendørs. ’Hullet’ i grafen illustrerer skift i indsamlingsmetoden i 2019. Tallene før og efter ’hullet’ er ikke direkte sammenlignelige. Data er gennem årene indsamlet for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen.

De fleste arbejdspladser er blevet røgfri indenfor

Med 'Lov om røgfri miljøer', som blev indført i 2007, blev det forbudt at ryge indendørs på de fleste arbejdspladser. Undtagelser i loven betyder dog, at det fortsat er tilladt at ryge indendørs, hvis arbejdspladsen har etableret rygerum eller rygekabiner. Der er også undtagelser for rygning på plejehjem, små værthuse og i erhvervskøretøjer. Til trods for hullerne i loven er det i dag 95 pct. af dem, der er i arbejde, der er på en arbejdsplads, hvor der ikke bliver røget indenfor. 

Andel med røgfri arbejdsplads indenfor, 2010-2022

Andel med røgfri arbejdsplads indendørs, 2010-2022


Udvikling i andelen af danskerne i beskæftigelse, som er på en arbejdsplads, hvor der ikke bliver røget indendørs. ’Hullet’ i grafen illustrerer skift i indsamlingsmetoden i 2019. Tallene før og efter ’hullet’ er ikke direkte sammenlignelige. Data er gennem årene indsamlet for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Lungeforeningen.

Kilder

Danskernes Rygevaner. Danmarks Statistik for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2022.

Danskernes Rygevaner. Danmarks Statistik for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2020.

Danskernes Rygevaner. Danmarks Statistik for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2019.

Danskernes Rygevaner. Kantar Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2018.

Danskernes Rygevaner. Kantar Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2017.

Danskernes Rygevaner. Kantar Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2016.

Danskernes udsættelse for tobaksrøg. TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2015. 

Danskernes udsættelse for tobaksrøg. TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2014.

Danskernes udsættelse for tobaksrøg. TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2013. 

Danskernes udsættelse for tobaksrøg. Epinion for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2012. 

Danskernes udsættelse for tobaksrøg. TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2011. 

Danskernes udsættelse for tobaksrøg. Userneeds for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. 2010.