Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Spørgsmål og svar om snus og tyggetobak

Nedenfor finder du svarene på ofte stillede spørgsmål om snus.
 • Hvad er forskellen på snus og tyggetobak?

  Snus og tyggetobak minder meget om hinanden. Nogle kalder derfor tyggetobak for pseudosnus. Tyggetobak er groftskåret og forarbejdet, så det kan tåle at blive tygget på, hvorimod snus er pulveriseret tobak.

  Fælles EU-regler betyder, at det er ulovligt at sælge snus i Danmark, men tyggetobak er ikke omfattet af disse regler, og derfor er det fortsat tilladt at sælge tyggetobak.
   

 • Er det bedre at bruge snus end at ryge cigaretter?

  Cigaretter er det mest skadelige produkt, man overhovedet kan købe. Cigaretter slår hver anden bruger ihjel. Snus og tyggetobak er ikke lige så skadelige produkter som cigaretter, men de indeholder stadig kræftfremkaldende stoffer og nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende. Det må derfor frarådes at bruge snus og tyggetobak.

 • Er snus og tyggetobak farligt?

  Hvis man betragter alle former for røgfri tobak som en samlet gruppe, er evidensen klar: Røgfri tobak øger risikoen for kræft i mundhulen, spiserøret og bugspytkirtlen. Betragter man derimod svensk snus og tyggetobak som særlige produkter, er sammenhængen mindre klar. Der findes ikke tilstrækkeligt med undersøgelser af svensk snus til, at man kan konkludere om svensk snus er kræftfremkaldende. 

  Der er dog andre risici ved snus og tyggetobak. Der kan opstå skader på slimhinderne og tandkødet. Snus og tyggetobak kan også misfarve tænderne og få tandkødet til at trække sig tilbage, så tandhalsene bliver blottede.

  Nikotinen i produkterne øger også puls og blodtryk. Nogle undersøgelser tyder på, at snus øger dødeligheden i tilfælde af at man får et hjerteanfald (blodprop i hjertet), men det er for tidligt at drage en endelig konklusion. Der mangler mere forskning på området. 

 • Kan snus/tyggetobak bruges som hjælp til rygestop?

  Det frarådes, at bruge snus/tyggetobak som hjælp til rygestop. Det skyldes, at produkterne er forbundet med en helbredsrisiko, idet de indeholder sundhedhedsskadelige og afhængighedsskabende stoffer.

  Der findes en lang række sikre alternativer, som kan støtte op om et rygestop eksempelvis Stoplinien og de to app's XHALE og e-kvit. 

  Medicinske produkter kan også gøre det lettere for nogle at blive røgfri.

  Stoplinien

  XHALE

  e-kvit

  Hjælp til rygstop - medicinske produkter

 • Er det ulovligt at bruge snus?

  Det er ikke ulovligt at bruge snus, men ligesom i resten af EU, er det ikke tilladt at sælge snus i Danmark. Tyggetobak er undtaget for disse regler og må fortsat sælges i Danmark, selv om det ligner snus.

  Sverige har som det eneste land i EU en undtagelse for forbuddet, så i Sverige er det tilladt at sælge snus. Norge er ikke medlem af EU, og i Norge er det også tilladt at sælge snus.

 • Jeg vil gerne stoppe med at bruge snus/tyggetobak, har I gode råd?

  Hvis du overvejer at stoppe med at bruge snus/tyggetobak eller ønsker konkret rådgivning, så kan du ringe til Stoplinien. Stoplinien kan kontaktes dagligt. Ring på: 8031 3131

  Stoplinien


  Du kan også få hjælp af den norske app 'Slutta'

  'Slutta' til Android mobiltelefoner

  'Slutta' til IPhones