Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Snus - spørgsmål og svar

Nedenfor finder du svarene på ofte stillede spørgsmål om snus.
 • Hvad er forskellen på snus og tyggetobak?

  Snus og tyggetobak minder meget om hinanden. Nogle kalder derfor tyggetobak for pseudosnus. Tyggetobak er groftskåret og forarbejdet, så det kan tåle at blive tygget på, hvorimod snus er pulveriseret tobak.

  Fælles EU-regler betyder, at det er ulovligt at sælge snus i Danmark, men tyggetobak er ikke omfattet af disse regler, og derfor er det fortsat tilladt at sælge tyggetobak.
   

 • Er det bedre at bruge snus end at ryge cigaretter?

  Cigaretter er det mest skadelige produkt, man overhovedet kan købe. Cigaretter slår hver anden bruger ihjel. Snus er ikke lige så skadeligt som cigaretter, men det indeholder stadig kræftfremkaldende stoffer og nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende. Det må derfor frarådes at bruge snus.

 • Er snus farligt?

  Snus er røgfri tobak. Andre typer røgfri tobak er tyggetobak, tobakspastiller mm. Der er fundet mere end 30 forskellige kræftfremkaldende stoffer i røgfri tobak, men mængden varierer fra produkt til produkt. 


  Hvis man betragter røgfri tobak som en samlet gruppe, er evidensen klar: Røgfri tobak øger risikoen for kræft i mundhulen, spiserøret og bugspytkirtlen. Betragter man derimod svensk snus som et særligt produkt, er sammenhængen mindre klar. Der findes ikke tilstrækkeligt med undersøgelser af svensk snus til, at man kan drage en endelig konklusion.


  Der er dog andre risici ved snus. I munden, hvor snusen placeres, kan der opstå skader på slimhinderne. Snus kan også misfarve tænderne og få tandkødet til at trække sig tilbage, så tandhalsene bliver blottede.


  Nikotinen i snusen øger også puls og blodtryk. Nikotinen ændrer derudover fedtsammensætningen i blodet og får de mindste blodkar til at trække sig sammen. Samlet set sker der altså en væsentlig påvirkning af hjertekarsystemet. 

 • Kan snus bruges som hjælp til rygestop?

  Det frarådes, at bruge snus som hjælp til rygestop. Det skyldes, at snus er forbundet med en helbredsrisiko, idet det indeholder sundhedhedsskadelige og afhængighedsskabende stoffer.

  Der findes en lang række sikre alternativer, som kan støtte op om et rygestop eksempelvis Stoplinien og de to app's XHALE og e-kvit. 

  Medicinske produkter kan også gøre det lettere for nogle at blive røgfri.

  Stoplinien

  XHALE

  e-kvit

  Hjælp til rygstop - medicinske produkter

 • Er det ulovligt at bruge snus?

  Det er ikke ulovligt at bruge snus, men ligesom i resten af EU, er det ikke tilladt at sælge snus i Danmark. Tyggetobak er undtaget for disse regler og må fortsat sælges i Danmark, selv om det ligner snus.

  Sverige har som det eneste land i EU en undtagelse for forbuddet, så i Sverige er det tilladt at sælge snus. Norge er ikke medlem af EU, og i Norge er det også tilladt at sælge snus.

 • Jeg vil gerne stoppe med at bruge snus, har I gode råd?

  Hvis du overvejer at stoppe med at bruge snus eller ønsker konkret rådgivning, så kan du ringe til Stoplinien. Stoplinien kan kontaktes dagligt. Ring på: 8031 3131

  Stoplinien


  Du kan også få hjælp af den norske app 'Slutta'

  'Slutta' til Android mobiltelefoner

  'Slutta' til IPhones