Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Spørgsmål og svar om snus og tyggetobak

Nedenfor finder du svarene på ofte stillede spørgsmål om snus.
 • Hvad er forskellen på snus, tyggetobak og nikotinposer?

  Snus, tyggetobak og nikotinposer er små the-brevs lignende produkter, der indeholder nikotin. Både tyggetobak og snus indeholder tobak. Tyggetobak er groftskåret og forarbejdet, så det kan tåle at blive tygget på, hvorimod snus er pulveriseret tobak, som ikke er beregnet til at blive tygget på. Nikotinposer indeholder ikke tobak, men ligesom både snus og tyggetobak indeholder de nikotin - og i nogle tilfælde i meget høje koncentrationer. 

  Fælles EU-regler betyder, at det er ulovligt at sælge snus i Danmark, men tyggetobak og nikotinposer er ikke omfattet af disse regler, og derfor er det fortsat tilladt at sælge disse produkter.
   

 • Er det bedre at bruge snus, tyggetobak eller nikotinposer frem for at ryge cigaretter?

  Cigaretter er det mest skadelige produkt, man overhovedet kan købe. Cigaretter slår hver anden bruger ihjel. Snus, tyggetobak og nikotinposer er ikke lige så skadelige produkter som cigaretter. Men snus og tyggetobak indeholder kræftfremkaldende stoffer, og både snus, tyggetobak og nikotinposer indeholder nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende. Det må derfor frarådes at bruge disse produkter.

 • Kan snus, tyggetobak og nikotinposer give kræft?

  Snus og tyggetobak indeholder kræftfremkaldende og skadelige stoffer ligesom alt andet tobak. I alle de forskellige former for røgfri tobak, som findes i hele verden, er der fundet mere end 30 forskellige kræftfremkaldende stoffer. Der er dog stor variation i mængden af kræftfremkaldende stoffer i de forskellige produkter. Svensk snus indeholder eksempelvis færre af de kræftfremkaldende nitrosaminer end amerikansk snus. 

  Hvis man betragter alle former for røgfri tobak som en samlet gruppe, er der tiltrækkeligt mange undersøgelser til at kunne konkludere, at røgfri tobak øger risikoen for kræft i mundhulen, spiserøret og bugspytkirtlen. Betragter man derimod svensk snus og tyggetobak som unikke produkter, er sammenhængen mindre klar. Der findes undersøgelser, som giver mistanke om, at svensk snus er kræftfremkaldende, men ikke tilstrækkeligt mange til at man kan drage en endelig konklusion. Vi kender ikke til undersøgelser af kræftrisikoen af dansk tyggetobak og nikotinposer.

 • Kan snus, tyggetobak og nikotinposer bruges som hjælp til rygestop?

  Det frarådes, at bruge snus, tyggetobak og nikotinposer som hjælp til rygestop. Det skyldes, at produkterne er forbundet med en helbredsrisiko, idet de indeholder sundhedhedsskadelige og afhængighedsskabende stoffer.

  Der findes en lang række sikre alternativer, som kan støtte op om et rygestop eksempelvis Stoplinien og de to app's XHALE og e-kvit. 

  Medicinske produkter kan også gøre det lettere for nogle at blive røgfri.

  Stoplinien

  XHALE

  e-kvit

  Hjælp til rygstop - medicinske produkter

 • Er det ulovligt at bruge snus?

  Det er ikke ulovligt at bruge snus, men ligesom i resten af EU, er det ikke tilladt at sælge snus i Danmark. Tyggetobak og nikotinposer er undtaget for disse regler og må fortsat sælges i Danmark, selv om produkterne ligner snus.

  Sverige har som det eneste land i EU en undtagelse for forbuddet, så i Sverige er det tilladt at sælge snus. Norge er ikke medlem af EU, og i Norge er det også tilladt at sælge snus.

 • Jeg vil gerne stoppe med at bruge snus/tyggetobak, har I gode råd?

  Hvis du overvejer at stoppe med at bruge snus, tyggetobak eller nikotinposer, så kan du ringe til Stoplinien og få rådgivning. Stoplinien kan kontaktes dagligt. Ring på: 8031 3131

  Stoplinien


  Du kan også få hjælp af den norske app 'Slutta'

  'Slutta' til Android mobiltelefoner

  'Slutta' til IPhones