Kost, Kræft og Helbred - Næste Generationer Follow-up
Kost, Kræft og Helbred – Næste Generationer Follow-up er en opfølgende spørgeskemaundersøgelse om kost- og livsstilsvaner. Undersøgelsen starter op til oktober 2024 og du kan læse mere om undersøgelsen her.
Baggrund og formål med opfølgning
Det er snart 10 år siden at det første data i Kost, Kræft og Helbred – Næste Generationer (KKH-NG) blev indsamlet. Formålet med KKH-NG er at undersøge, i hvilken grad livsstil overføres til de næste generationer, og hvilken konsekvens det på længere sigt har for risikoen for udvikling af sygdom. Kostvaner, men også andre livsstilsvaner såsom rygning og motion ændrer sig ofte over tid. Disse kan have stor betydning for dit helbred herunder risikoen for udvikling af kræft, men også andre sygdomme såsom hjertekarsygdomme og diabetes. Med denne opfølgende spørgeskemaundersøgelse vil vi indsamle oplysninger om dine nuværende kost og livstilsvaner for at kunne undersøge hvordan ændringer i livsstil kan påvirke risikoen for udvikling af sygdom.
Dataindsamling
Projektet indebærer at du
- Besvarer 1 spørgeskema omkring dine generelle kost- og livsstilvaner
- Udfylder 6 korte kostdagbøger (fordelt over 1 år)
Vi har valgt at indsamle information om din kost via to kostindsamlingsmetoder. Med kost- og livsstilsspørgeskemaet får vi information om din gennemsnitlige kost over en længere periode, hvor vi med en kostdagbog vil få et mere præcist mål for hvad, hvor meget og hvornår specifikke fødevarer spises over et døgn. En kombination af disse metoder vil således højne kvaliteten af den kostdata som vi bruger i vores forskning.
Offentliggørelse af forskningsresultater
Resultater vil blive præsenteret på forskningsfaglige seminarer og konferencer og publiceret i internationale såvel som nationale videnskabelige tidsskrifter. Alle resultater behandles fortroligt og offentliggøres udelukkende anonymiserede. Vi vil løbende opdatere vores publikationsliste med resultater fra projektet. Under publikationer kan du finde allerede publicerede studier på KKH-NG og KKH-NG MAX.
Økonomiske forhold
Projektet (KKH-NG Follow-up) er igangsat af Kræftens Bekæmpelses forskningsgruppe Kost, kræft og Helbred og finansieret af Kræftens Bekæmpelse. Hverken den projektansvarlige overlæge, Anne Tjønneland, eller andre af projektmedarbejderne har økonomiske interesser i projektet.