Gå til sygdomsliste

Opfølgning efter GIST

Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt at møde til opfølgning på et af landets to sarkomcentre. Opfølgningsbesøgene foregår ambulant, det vil sige, at du ikke er indlagt. Hvis du får efterbehandling med imatinib, foregår opfølgningen i de fleste tilfælde på kræftafdelingen.

Alle GIST-patienter bliver tilbudt opfølgning på et af landets sarkomcentre hver 3. til 4. måned de første tre år, efter behandlingen er afsluttet.

Herefter foregår opfølgningsbesøgene en gang hvert halve år. Besøgene forgår enten på den kirurgiske afdeling, hvor du er blevet opereret eller på kræftafdelingen.

Hvis du bliver tilbudt efterbehandling med imatininb, bliver du oftest fulgt på kræftafdelingen, mens denne behandling står på.

Undersøgelser ved opfølgningsbesøg

Ved opfølgningen bliver du undersøgt af lægen. For at lægen kan følge behandlingens effekt, får man hver 3. måned foretaget en CT- eller MR-scanning. PET/CT-scanning kan i nogle tilfælde også give værdifulde oplysninger om sygdommens udvikling.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem opfølgningsbesøgene, så kontakt lægen.

Læs mere om opfølgning ved bløddelssarkomer:

Opfølgning ved bløddelssarkomer

Spørgsmål til lægen

Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op med lægen. Det kan være en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.

Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: ventetid på opfølgningen. Jeg tror altid, det vil være svært.

Jeg skal selv til opfølgningsbesøg nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.

Kvinde, kræftpatient

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Det er også muligt at få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan lægen også give gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, eller du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.


Læs alt om GIST (GastroIntestinal Stromal Tumor):

GIST - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Til pårørende

Gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende