Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Kontrol efter GIST

Når man har afsluttet sin behandling, bliver man tilbudt at møde til kontrol på et af landets sarkomcentre. Kontrollen foregår oftest ambulant, så det er ikke nødvendigt at være indlagt.

Alle GIST-patienter bliver tilbudt kontrol på et af landets sarkomcentre hver 3.- 4. måned de første tre år, efter behandlingen er afsluttet.

Herefter foregår kontrollen en gang hvert halve år. Kontrollen forgår enten på den kirurgiske afdeling, hvor man er blevet opereret eller på kræftafdelingen.

Undersøgelser ved kontrolbesøg

Ved kontrollen bliver man undersøgt af lægen. For at lægen kan følge behandlingens effekt, får man hver 3. måned foretaget en CT- eller MR-scanning. PET/CT-scanning kan i nogle tilfælde også give værdifulde oplysninger om sygdommens udvikling.

Hvis man har haft særligt aggressive kræftceller, er der større risiko for, at sygdommen spreder sig til lungerne. I så fald bliver der også taget røntgenbilleder af lungerne ved kontrolbesøgene.

Vær opmærksom på kroppens signaler

Opdager du nye symptomer, eller bliver du bekymret mellem kontrolbesøgene, så kontakt lægen.

Læs mere om kontrol af bløddelssarkomer generelt:

Kontrol af bløddelssarkomer

Spørgsmål til lægen

Kontrolbesøgene er en god anledning til, at man tager sine spørgsmål, bekymringer og problemer op med lægen. Det kan være en god idé at skrive sine spørgsmål ned i forvejen, og man kan også tage en pårørende med til samtalen.

Man synes, at når man er i behandling, så sker der noget. Der kæmpes for, at kræften skal forsvinde. Men så er det, den svære tid kommer: ventetid på kontrol. Jeg tror altid, det vil være svært.

Jeg skal selv til kontrol nu – og så kommer perioden for mig, hvor jeg føler, at jeg har alle mulige symptomer.

Kvinde, kræftpatient

Gør opmærksom på symptomer eller gener

Det er vigtigt, at man gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen.

Behandling af bivirkninger eller gener

Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Det er også muligt at få justeret sin medicin, hvis der er behov for det.

Hvis man har problemer efter afsluttet behandling, kan lægen også give gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og man kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.

Læs alt om GIST (GastroIntestinal Stromal Tumor)

GIST - forsiden

 

Rådgivning

To kvinder taler sammen i rådgivning

Ring til Kræftlinjen, skriv til Brevkassen eller find den nærmeste kræftrådgivning.

Vores rådgivningstilbud


Livet med kræft

Om psykiske reaktioner, familie, seksualitet og arbejde.

Hvis du har kræft


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.


Til pårørende

Gode råd til at håndtere livet som pårørende

Hvordan støtter man som pårørende en kræftpatient bedst, mens man også passer på sig selv?

Råd til pårørende