Gå til sygdomsliste

Årsager til sår, svamp og betændelse i mundslimhinden

Sår, svamp og betændelse i munden/mundslimhinden kan opstå som følge af kræftbehandling, men også fordi man får for lidt mad og drikke.

Mundproblemer som sår, svamp og betændelse er en meget almindelig bivirkning, når man har kræft.

Svamp og betændelse i mundslimhinden skyldes ofte:

  • Behandling med kemoterapi
  • Strålebehandling, især hvis man har kræft i hoved-halsområdet 
  • Generel svækkelse på grund af selve kræftsygdommen, eller fordi man får for lidt mad og drikke

Sår, svamp og betændelse i mundslimhinden kan gøre det svært at spise og drikke tilstrækkeligt. Mundhule og tandkød kan være rødt og ømt, eventuelt med sår. Svamp i munden ses ofte som belægninger på tungen og i ganen. Generne i munden kan påvirke lysten til at være sammen med andre mennesker i sociale sammenhænge, fordi man har svært ved at tale og spise.

Når man har kræft, har kroppen brug for næringsrig mad, og derfor er det vigtigt, at man kan spise. Det kan du finde gode råd til her: 

Gode råd ved sår, svamp og betændelse i munden

Suppe

Ved ømme og sarte slimhinder kan det være en god idé at spise saftig mad som blendet suppe.

Hvor længe varer sår, svamp og betændelse i mundslimhinden?

Det er svært at sige, hvor længe sår, svamp og betændelse i mundslimhinden varer. Det afhænger af, hvilke årsager der er til generne, hvad der gøres ved dem, og hvordan behandlingen virker på dig.

Hvis problemerne opstår i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi, kan du spørge lægen eller sygeplejersken, hvad du kan forvente.

Tal med lægen om behandling

Det er vigtigt, at du taler med din læge om problemerne i mundslimhinden. Måske kan en ændring af din medicin hjælpe, eller lægen kan behandle en eventuel svampeinfektion og udskrive bakteriedræbende og smertelindrende mundskyl.

Har du sår i munden, kan du med fordel smøre gummerne med en bedøvende gel. Spørg lægen, hvilke muligheder der findes.

Sår, svamp og betændelse i mundslimhinden kan gøre ondt. Det kan hos mange betyde, at det bliver meget smertefuldt at spise og drikke. Måske kan du have glæde af smertestillende eller lokalbedøvende midler. Den bedste virkning opnås ved at tage det smertestillende middel ½-1 time før måltidet.

Hvis du bruger et lokalbedøvende middel, skal du være opmærksom på, at når halsen er bedøvet, kan du nemmere få maden i den gale hals. For nogle (og det gælder især patienter, der er blevet strålebehandlet for en kræftsygdom i halsområdet) kan det i en periode være en hjælp at få mad igennem en sonde, så mundslimhinden får ro til at hele. Få råd om, hvad du kan gøre ved sår, svamp og betændelse i munden:

Gode råd ved sår, svamp og betændelse i munden

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af sår og betændelse i munden. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.