Gå til sygdomsliste

Kemohjerne

Kemohjerne eller kemotåge bruges af og til som betegnelse for en tilstand med nedsat koncentrationsevne og hukommelse, som nogle kræftpatienter oplever i forbindelse med behandling for en kræftsygdom (kemoterapi, men også operation, hormon- og strålebehandling). Symptomerne forsvinder oftest af sig selv.

Kemohjerne er ikke en lægelig veldefineret tilstand

Det er vanskeligt at afgøre præcist, hvilke faktorer der bidrager til symptomerne. Kræftdiagnosen i sig selv kan forårsage angst, stress og depression. Ligesom den belastning det er at komme igennem en ofte langvarig behandling kan medføre stress og depression. Disse tilstande kan give de samme symptomer som dem man forbinder med begrebet kemohjerne. Næsten alle patienter, som oplever at få kemohjerne, har fået foretaget operation, modtaget hormonbehandling og nogle har også fået stråleterapi. Derfor kan andre behandlingstyper end kemoterapi være medansvarlige for de symptomer, man forbinder med kemohjerne.

Symptomerne kan i nogle tilfælde bekræftes ved en såkaldt neuro-psykologisk undersøgelse, og i nogle tilfælde kan man påvise forandringer i hjernen ved MR-scanning. Ingen af delene er dog særlig specifikke og kan ikke bruges til at stille en egentlig diagnose.

Symptomer på kemohjerne:

  • Nedsat hukommelse
  • Påvirket koncentrationsevne
  • Vanskeligheder ved at huske og genkende navne, steder, begivenheder og nyligt modtagne beskeder
  • Let at distrahere
  • Vanskeligheder ved at multi-taske

Vigtigst af alt: Sig det højt, så venner og familie ved besked.

Kvindelig kræftpatient

Hvem får symptomer på kemohjerne?

Langt fra alle patienter, som bliver behandlet for kræft, får symptomer på kemohjerne. Som regel forsvinder symptomerne af sig selv.

Forskning peger på, at personer med kort uddannelse har højere risiko for at få symptomer på kemohjerne. Risikoen for at få symptomerne øges også med alderen, og mennesker, der er disponeret for demens, har måske en højere risiko for at opleve tilstanden.

Forskere er i tvivl om, hvad der forårsager symptomer på kemohjerne

Kemohjerne er muligvis forårsaget af kemoterapi, men sammenhængen er usikker. Det er ikke en bestemt type kemoterapi, som forbindes med kemohjerne, men derimod en generel påvirkning under kemoterapi.

Muligvis er det generelle bivirkninger til kemoterapi, der fører til det, man oplever som kemohjerne. Almindelige følger til kemoterapi som træthed og energiforladthed kan give stress og depression med symptomer, som minder om kemohjerne.

Længe leve min online kalender! Alt skal skrives ned. Jeg har valgt at tage det fra den humoristiske side, fordi der jo ikke rigtigt er så meget at gøre ved det. Jeg har ofte svært ved at finde det rigtige ord. Jeg ved, at det ord min hjerne giver mig, er forkert, men jeg kan bare ikke finde det rigtige, før det forkerte er kommet ud - ja det griner vi tit af.

Kvindelig kræftpatient
Screenshot fra video om kognitive problemer

Video fra Senfølgerforeningen om en kvinde, der har kognitive problemer, og en ekspert, som giver et indblik i den nyeste viden på området og en række gode råd.

Vidste du?

Et dansk forskningsprojekt har undersøgt mænd, som er blevet behandlet for testikelkræft enten med operation eller med både operation og kemoterapi.

Alle mændene havde påvirkede neuropsykologiske testresultater, men de mænd, der havde fået kemoterapi, klarede sig lige så godt som dem, der kun var opereret.

Resultaterne tyder på, at operation eller eventuelt blot kræftsygdommen i sig selv kan påvirke patienter mentalt.

Gode råd ved symptomer på kemohjerne

For mange patienter hjælper det at bruge bestemte genstande i hverdagen som huskelister og GPS. Det kan også være en god idé at opbygge faste rutiner. Her finder du en oversigt over gode råd til at fastholde koncentration og træne sin hukommelse. Mange af rådene er dog ikke evidensbaserede. Rådene og informationerne er udarbejdet af Region Midt: 

Redskabsark til hukommelse og koncentration

Koncentration og hukommelse - patienterfaringer og video med gode råd

Læs om din sygdom

Dette er en generel beskrivelse af kemohjerne. Du kan læse om de enkelte kræftsygdomme, herunder eventuelle bivirkninger til behandlingerne her:

Kræftsygdomme

Læs alt om bivirkninger og senfølger:

Bivirkninger og senfølger


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.