Gå til sygdomsliste

Behandling af specielle typer lymfødem

Behandling af lymfødem af hoved, hals, krop, bryst eller de ydre kønsorganer planlægges individuelt. Kompression er ikke altid muligt, og massage kan derfor være den eneste realistiske behandlingsmulighed.

Hvis kompressionsbehandling ikke er muligt, kan du i stedet få en særlig massageform kaldet manuel lymfedrænage.   

Manuel lymfedrænage er en blid massageform i lymfesystemets retning, hvor man dagligt får masseret lymfen fra den hævede kropsdel til de mere velfungerende dele af lymfesystemet.   

Det er ikke kun den hævede legemsdel, men hele kroppen, der behandles.   

Målet er at reducere omfanget af den hævede legemsdel. Massagen er anderledes end almindelig massage, som bør undgås, da den kan beskadige vævet.   

Efter massagen får du, hvis det er muligt, lagt kompressionsforbinding med bandage.  

Lymfødem af hoved og hals

Lymfødem af hoved og hals kan opstå efter operation og strålebehandling af kræft i dette område.   

Behandlingen er først og fremmest massage. Kompressionsbehandling kan også forsøges med en specialsyet bandage. Skumpuder kan bruges til at skabe lokal kompression. Der må aldrig være tryk mod halsen.   

Ved lymfødem af øjenlåg kan operation måske være en mulighed.  

Lymfødem af kroppen

Lymfødem kan ramme brystkassen, ryggen, maven, balderne, brystet eller de ydre kønsorganer hver for sig eller sammen med lymfødem af en arm eller et ben.

Lymfødem på kroppen skyldes ofte kræft, der trykker på lymfesystemet eller beskadigelse af lymfesystemet efter kræftbehandling.

Lymfødem i lysken kan optræde sammen med hævelse af det ene eller begge ben, og i så fald kan du have gavn af kompressionsstrømpebukser med skumpude over lysken.

Lymfødem af brystet

Kompression kan udføres med specialsyet bh, et lycra-korset eller med specialsyede bandager.

Fortykkelse af vævet kan blødgøres med specialsyede skumpuder.

Her ses en kvinde med lymfødem i de ydre kønsorganer og ben. Hun bærer både kompressionsstrømper til benene og en specialsyet elastisk bandage (brokbind) med velcro syet på for at give effektiv kompression.

Lymfødem af de ydre kønsorganer

Lymfødem af de ydre kønsorganer kan være vanskeligt at behandle. Det er meget vigtigt at holde øje med tegn på betændelse og at være omhyggelig med hygiejnen. Massage er vigtig i behandlingen.  
  
Kvinder har ofte brug for specialsyede kompressions bandage med anatomisk udformet skumpude til at behandle det hævede område. Puden sættes ind i kompressionsstrømpebukser. Nogle gange kan almindelige cykelshorts være tilstrækkelige.  
  
Mænd behandles med kompression og oplæres i selv at lægge bandage. Afhængigt af hævelsens omfang kan tætsiddende elastiske shorts, f.eks. cykelshorts være nyttige. Ellers kan man får specialsyet kompressionsbandage til pungen.  
  
Hos begge køn kan operation nogle gange være nødvendig.  

Læs alt om lymfødem:

Lymfødem - forsiden

 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.