Gå til sygdomsliste

Operation som forsøgsbehandling af arm- og benlymfødem

Hvis man har lymfødem i arme eller ben, og det ikke er nok med bandager og fysioterapi, kan man i nogle tilfælde blive opereret. Ved operationen syes lymfebaner og små blodkar sammen, så lymfevæsken kan løbe fra de belastede lymfebaner over i blodbanen (lymfovenøse anastomoser).

For at kunne få denne operation skal der være intakte lymfebaner i den hævede arm eller det hævede ben. Operationen er en forsøgsbehandling, der bliver tilbudt på Plastikkirurgisk Afdeling på Herlev Hospital.

Man kan ikke blive opereret, hvis man har:
  • BMI over 28
  • Manglende pitting ved tryktest (fedtvæv og bindevæv har erstattet væsken i vævet)
  • Har haft lymfødem i over 5 år
  • Er ryger

Undersøgelser, der skal vise om operation er mulig

Inden lægen kan beslutte, om det kan lade sig gøre at operere, undersøger man, hvordan lymfebanerne ser ud. Det gør man ved en særlig scanningsundersøgelse: flouroscens-lymfografi med Photo Dynamic Eye (PDE). Du vil også få målt omkredsen af armene/benene for at vurdere, hvor stort lymfødemet er.

Læs mere om undersøgelser for lymfødem:

Undersøgelser for lymfødem

Operation under mikroskop

Før operationen får man gentaget PDE-scanningen, og man får tegnet på huden, hvor lymfebanerne er.

Under operationen finder man frem til lymfebanerne ved at sprøjte et blåt farvestof ind i huden. Stoffet optages i de meget små og tynde lymfekar. Under mikroskop syr man de små lymfekar sammen med små blodårer. Hvis det er muligt, laver man fire til seks sammensyninger.

Ideen er at lede lymfevæsken over i blodbanen helt ude i armen eller benet og ikke - som normalt - inde i brysthulen.

Foreløbige resultater af forsøgsbehandlingen

De foreløbige resultater fra operationerne tyder på, at ca. 70-80% oplever en positiv effekt af behandlingen – i forskelligt omfang.

Effekten af behandlingen bliver vurderet efter operationen ved ambulante lægeundersøgelser suppleret med de samme målinger som før operationen. 

Operationen kan for nogle lette generne og give mindre tyngdefornemmelse, færre smerter og blødere arm og ben. Nogle vil opnå mindre behov for at bruge kompressionsstrømpen.

Det er ikke set, at operationen kan forværre lymfødemet, men hos de patienter, der ikke har effekt af operationen, kan lymfødemet måske forværres med tiden.

Operationen er en foreløbig forsøgsbehandling, og lægerne ved endnu ikke, om forbedringerne er varige, da patienterne indtil videre kun er fulgt et år efter operationen.

Ved god og vedvarende effekt er det håbet, at denne operation kan være et blivende behandlingstilbud ved lymfødem i arme og ben.

Hvis du overvejer om operation med lymfovenøse anastomoser er en mulighed

Hvis du ønsker vurdering af, om du kan få tilbudt operation med lymfovenøse anastomoser, skal du henvises af en læge til Herlev Hospital, plastikkirurgisk afdeling. Her kan du få vurderet, om du er egnet til denne operation.

Lymfødem og lipødem er to forskellige lidelser

Dette er ikke et behandlingstilbud for patienter med lipødem. Lipødem er en kronisk, smertefuld tilstand hos kvinder med symmetrisk øget fedtvæv fra taljen til anklerne med tendens til blå mærker. Årsagen til lipødem er ukendt.


Læs alt om lymfødem:

Lymfødem - forsiden


 
Få hjælp af en rådgiver

Har du eller en af dine nærmeste kræft, kan du få gratis hjælp:

   

Rådgivning


Opret en profil på cancerforum og mød andre patienter og pårørende, som du kan dele tanker og erfaringer med.