Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Du kan gøre forskellige ting for bedst muligt at leve med trætheden, f.eks. ved at indarbejde særlige rutiner i hverdagen. Hvis du er i arbejde, kan du tale med din arbejdsgiver om specielle arbejdsvilkår.
For nogle kan det være en god hjælp at få skabt rutiner, der kan øge energien f.eks. at være fysisk aktiv og spise sund og energirig kost.
Hvis man lider af kronisk træthed, kan man have besvær med at klare selv små gøremål i hjemmet f.eks. at vaske tøj eller købe ind.
Mange har glæde af fysisk aktivitet, da det kan lindre på trætheden. Derudover kan det kan være en god hjælp at få nogle rutiner, som kan gøre det lettere f.eks. at købe ind, lave mad eller tage bad.
Nogle laver aftaler med arbejdsgiveren angående særlige arbejdsvilkår.
Her finder du gode råd og ideer til, hvad du kan gøre, når de mangler energi til at udføre de daglige gøremål i perioder med svær træthed.
Langt de fleste, der lider af træthed, får flere kræfter og forøger livskvaliteten af at bevæge sig. Flere videnskabelige studier og erfaringer fra kræftpatienter har vist, at fysisk aktivitet kan lindre trætheden og øge energiniveauet.
Det betyder, at du vil opleve at få mere energi i takt med, at du kommer i gang med træningen. Idrætsforeninger og træningsaftaler med andre kan støtte dig i, at du får trænet jævnligt.
Fysisk aktivitet kan desuden ændre den negative og overvældende træthed – som f.eks. kemoterapi kan medføre – til en positiv træthed. Det vil sige en naturlig fysisk træthed, som giver bedre velbefindende, bedre søvn og styrker evnen til at slappe af.
Selvom du ikke føler, at du orker det, er det vigtigt at være fysisk aktiv. Det gælder både, hvis du altid har været vant til at dyrke motion, og hvis du har været knap så aktiv inden sygdommen.
Hvis du har kræft, er det vigtigt at finde ud af, hvor meget du må udfordre kroppen med fysisk aktivitet. Du kan diskutere dine muligheder og eventuelle begrænsninger med lægen og personalet på hospitalet eller med din praktiserende læge.
Når du har fundet ud af, hvad du kan og må, er udfordringen at afstemme det med den energi og lyst, du har til rådighed. Det vigtige er at sørge for at få bevæget sig hver dag og prøve at undgå at gå i stå.
Læs mere om, hvordan du kan få mere bevægelse ind i hverdagen:
Når du fornemmer, at kræfterne begynder at vende tilbage, vil det hjælpe dig at begynde at genoptage dine normale gøremål og at dyrke motion.
Hvis du næsten ingen kræfter har, kan du lave små, lette øvelser. Du kan hver dag gå lidt indendørs eller udendørs, alt efter hvad du har overskud og kræfter til. Du kan lave øvelser af forskellig slags med benene, stående ved en stol eller en seng. Hvis du er sengeliggende, kan gymnastik i sengen være god motion. Det kan være cykelbevægelser eller øvelser, hvor du løfter dine ben et ad gangen.
Du kan spørge på det sygehus, hvor du bliver/er blevet behandlet, om en fysioterapeut kan hjælpe dig med øvelser.
Her finder du gode råd, inspiration og redskaber til at gøre motion til en naturlig del af din hverdag:
Selvom du er generet af træthed, kan du måske godt fortsætte med at arbejde - måske under særlige vilkår. Hvis man lider af udtalt træthed, kan det være svært at passe sit arbejde. Mange oplever imidlertid arbejdspladsen som et frirum fra sygdommen. Så selvom det kan gøre dig træt at komme på din arbejdsplads, kan det også nogle gange give energi og tilfredsstillelse.
På sigt er det også godt at fastholde sin tilknytning til arbejdsmarkedet –- måske på nedsat tid.
Sammen med din arbejdsgiver kan du lave specielle aftaler om:
Hvis du skriver dine aktiviteter i hverdagen ned, kan det give dig et overblik over, hvornår du har mest energi, og hvornår du derfor mener, det er realistisk, at du kommer på arbejde.
Her kan du få råd til, hvordan du passer på dig selv og får en god opstart, når du vender tilbage til dit job:
Det kan være en god idé at kontakte din kommune, fagforening og eventuelt dit forsikringsselskab for at høre, hvilke muligheder og rettigheder du har. Du kan også læse mere om arbejde og rettigheder her
På Kræftens Bekæmpelses online mødested kan du læse andres erfaringer og dele dine egne.
Selvom man lider af træthed, kan man godt føle sig søvnløs. Søvnbesvær kan skyldes for lidt søvn, for meget søvn, eller at kvaliteten af ens søvn er dårlig.
Hvis man lider af træthed, er det vigtigt at man oplever, at der er forskel på hvile og ikke hvile. Det betyder, at når du skal hvile, kan det være en god idé at lægge dig i din seng frem for at blunde i en stol. Når du er færdig med at hvile, er det en god idé at sørge for at være aktiv, som f.eks. at gå lidt rundt eller læse en bog.
Det kan være en god idé at skrive ned, hvornår du hviler dig eller sover i løbet af dagen. Det kan være med til at give dig et overblik over, om søvn i løbet af dagen måske går ud over din nattesøvn.
Her kan læse mere om, hvordan du kan øge din søvnkvalitet og forbedrer dine søvnvaner.
Mange oplever, at mentale øvelser kan bidrage til at øge livskvaliteten i et kræftforløb, og nogle studier viser, at øvelserne også kan lindre træthed:
Mange bruger alternativ behandling før, under og efter et kræftforløb. Mindre undersøgelser har vist, at healing f.eks. kan mindske trætheden, som mange oplever i et kræftforløb. Læs mere her:
Før jeg fik kræft, var jeg en rigtig selskabspapegøje. Nu er jeg også nødt til at hvile meget og kan ikke holde ud, at der er mange mennesker omkring mig. Jeg må melde fra til familiefester mm., for jeg har brug for ro og føler mig tryg og bedst tilpas hjemme.
Kvindelig kræftpatient
Det er godt at vide, at jeg ikke er alene om det, så er jeg i det mindste ikke helt skør.
Når du skal skrive dine aktiviteter ned, kan du bruge en almindelig notesbog. Du kan også bruge dette skema til dine noter:
Hvis du skriver dine hverdagsaktiviteter ned, kan du finde ud af, hvornår du har mest energi, og om der er et mønster i din træthed.
Det kan skabe et overblik ved i en periode at skrive ned, hvad du spiser, hvornår du sover og hviler, og hvor fysisk aktiv du er. Du kan også notere, hvornår du er mest frisk, og om der er noget, der gør, at du bliver træt.
Din læge kan hjælpe dig med at finde ud af, hvordan du kan lindre trætheden. Når du skal tale med din læge eller andre om at lindre trætheden, er det en god idé at tage dine papirer med, hvor du har skrevet noter ned fra din hverdag. Det kan gøre det lettere for jer at finde ud af, hvad trætheden skyldes, og hvad man kan gøre ved den.
I dine notater kan du f.eks. skrive, om det er nogle specielle ting, der gør dig træt, så du må opgive at gøre det. Er det f.eks. når du skal klæde dig på? Når du skal gå? Når du skal op ad en trappe?
Du kan også notere, hvad du gør, hvis du må opgive at udføre nogle af dine gøremål i hverdagen. Er du fysisk aktiv på en anden måde? Sætter du dig? Ligger du og hviler?
Når du skal notere dine hverdagsaktiviteter, kan du stille dig disse spørgsmål:
Det er en god idé at skrive tidspunkterne ned, hvor du hviler dig eller sover i løbet af dagen. Det kan det give dig – og lægen – en fornemmelse af, hvordan trætheden påvirker din hverdag.
Det kan også være med til at give dig et overblik over, om søvn i løbet af dagen måske går ud over din nattesøvn.
Med appen til kræftpatienter og pårørende kan du bl.a. blive mindet om at tage medicin, registrere dine smerter, søvn eller dit humør og notere dagens lyspunkter.
Du kan dele indlæg fra notesbogen med dem, du gerne vil holde opdaterede, og i spørgsmålslisten kan du skrive de spørgsmål, du vil have svar på fra f.eks. læge, arbejdsgiver, familie o.lign. Læs mere om appen:
Her kan du læse mere om de forskellige former for træthed og høre to tidligere kræftpatienter, der fortæller om sygdomsrelateret træthed. Portalen er udviklet af Region Midtjylland.
Efter kræftbehandlingen vil du måske opleve fysiske gener – her kan genoptræning være med til at få dig tilbage i grundform. Læs mere her: