Børn har brug for at mindes
Børn har brug for, at I i familien taler sammen om den, I har mistet, og om de oplevelser, I har haft sammen. På den måde viser I hinanden, at han eller hun ikke forsvinder, men lever videre i jeres fælles minder.
Måder at mindes
Et barn, der har mistet sin mor eller far, vil gennem sit liv opleve situationer og begivenheder, hvor forælderen mangler. Det kan være til højtideligheder som barnets fødselsdag, konfirmation eller bryllup. Men det kan også være i hverdagen, f.eks. når vennen får en sms fra sin mor eller skal til fodboldkamp med sin far.
Tal om de gode historier
Børn vil have perioder, hvor de har særligt behov for at huske den mistede far eller mor. Fotoalbums eller videoer kan være gode inspirationskilder til snakke om far eller mor.
Snak om de små detaljer; f.eks. når I bagte småkager sammen til jul, når I hyggede med mor eller far i sofaen eller det særlige ved mors eller fars madpakker.
Nogle børn husker bedst med sanserne. Måske duften af mors parfume, lyden af fars grin eller smagen af hans yndlingsret. At bage mors særlige kageopskrift eller høre hendes yndlingssang kan være en tryg måde at mindes sammen på. Det kan måske være en idé at samle nogle minde-ting i en lille kuffert eller æske, som man kan tage frem indimellem.
Skriv minderne ned sammen
En anden måde at huske mor eller far på er skrive minderne ned på et stykke papir eller i en lille bog, som I måske udsmykker sammen. Eksempler på ting I kan skrive ned:
- Ord eller minder, der beskriver mor eller far
- Ting han eller hun har sagt
- Fars eller mors livretter – eller opskrifter på mad som han eller hun var særlig god til at lave
- Ting I lavede sammen – traditioner og gode minder
- Hvad far eller mor var særligt god til
At gøre det i fællesskab i familien kan åbne for mange gode snakke om, hvorfor man netop kom til at tænke på det ord.
Der findes bøger, man kan købe og udfylde med gode minder og ting, man gerne vil huske.
Videooptagelser
Mange har optagelser liggende med den afdøde mor eller far på mobiltelefonen. Sådanne videoer kan være tryghedsskabende for børn at se, og det kan være en måde at have mor eller far med i hverdagen efter dødsfaldet.
Børnene kan se videoerne på telefonen, men I kan f.eks. også have videoen kørerende på fjernsynet i baggrunden, mens børnene leger.
I starten tænkte jeg, at det ville gøre hende ked af det at se videoerne, men det gør hende tværtimod tryg at høre sin mors stemme.
Lav en mindekasse sammen
En mindekasse kan være en tryg måde for børn at bevare minder om deres mor eller far. Herunder kan du finde idéer til ting, I kan putte i den.
- Et stykke tøj, der dufter af den man har mistet
- En personlig ting, som minder om den man har mistet, f.eks. et smykke, en nøglering eller andet
- Et billede af far/mor og måske af hele familien samlet
- Noget særligt, som ens far eller mor har givet en
- Breve: Fra barnet til den afdøde eller den afdøde
- En håndskrevet seddel
- Et minde fra en ferie eller en særlig stund – det kan være en sten, en bon fra et restaurantbesøg eller andet
Ritualer
Det kan også være en idé at indføre ritualer, som giver anledning til at mindes den døde. Det kan f.eks. være at:
- Sammen tage på kirkegården og vande blomsterne en gang imellem
- Male en sten med en hilsen og lægge den på graven eller et særligt sted
- Tage et sted hen, som betød noget særligt for far eller mor
- Holde spilleaftener, hvor I spiser fars eller mors yndlingsslik
Det kan også give ro og tryghed at have et lille sted i hjemmet, hvor man kan mindes. Det kan en hylde, hvor man stiller en lysestage eller sætter et billede eller et hjørne i et rum, hvor man kan sidde sammen og tale, tænde lys eller bare være stille lidt.
Børn kan have deres egne ideer til, hvordan de gerne vil mindes. Måske vil barnet tænde et lys hver fredag, lægge en tegning under hovedpuden, eller sende en ballon med en hilsen. Spørg barnet, om der er noget særligt, det kunne tænke sig at gøre – og hjælp det med at føre det ud i livet.
Hvis der sker større ændringer
Børn har brug for plads til, at I kan blive ved med at tale sammen om mor eller far, og at han eller hun stadig kan være med, både i familiens fælles minder, traditioner og fremtid, lige meget hvad der sker.
Flytning
At flytte fra det hjem, hvor barnet har boet med den afdøde far eller mor, kan vække mange følelser. For barnet er det ikke bare et hus, det er minderne om den hverdag, I havde sammen. Måske er det der, far plejede at læse godnathistorie, eller hvor mor lavede mad, som duftede i hele huset.
Tal med barnet om flytningen i god tid. Fortæl, at I tager minderne med jer, og at det ikke betyder, I glemmer. Hvis barnet mærker, at den døde lever videre i familien og ikke bliver glemt, kan barnet have lettere ved at acceptere større ændringer.
Det kan f.eks. være en god idé at tage billeder af huset og de forskellige rum som minde.
Ny kæreste
Hvis du får en ny kæreste, er det vigtigt at huske, at dit barns sorg over at miste en mor eller far er en anden end sorgen over at miste en ægtefælle. Som forælder kan man få en ny kæreste, men man kan ikke få en ny mor eller far. Mor eller far kan ikke erstattes.
Derfor vil I have vidt forskellige behov.
Det kan være svært for både den 5-årige og den 20-årige at se, at deres far eller mor har lyst til et nyt liv med en ny partner. Nogle børn synes, det er for tidligt, at en ny partner skal ind og overtage pladsen. Det er betydningsfuldt for børnene at vide, at selvom du har mødt en ny kæreste, savner du stadig og har ikke glemt mor eller far, som I har mistet.
Her kan du læse om, hvilke overvejelser man som efterlevende kan gøre sig i forbindelse med at få en ny kæreste, både over for sig selv, børnene og de øvrige omgivelser:
Vi bliver begge kede af det, og så taler vi om mor. Nogle gange kan Josefine se, at jeg er berørt, og så spørger hun: - Er det mor? Og så får vi en god snak om hende.
Asger og Magne fortæller, hvordan de mindes deres far
Nogle aftener inden Asger og Magne slukker natlampen, læser de brevene fra deres far. De er det dyrebareste, de har. For deri er hans sidste ord til dem. De to drenge mistede deres far i 2018. Selvom savnet er enormt, forsøger de sammen at holde mindet om deres far i live. For det er i minderne, han stadig lever.
Læs hvordan Asger og Magne mindes deres farKræftlinjen
Husk, du altid er velkommen til at ringe eller skrive til Kræftlinjen, hvis du har spørgsmål om kræft eller brug for rådgivning og støtte. Her taler og skriver du med professionelle rådgivere. Alle berørt af kræft kan benytte Kræftlinjens gratis rådgivning: Tlf. 80 30 10 30.
Kræftlinjen